StoryEditorOCM
HrvatskaNOVI ZAPLET

Belgija želi vratiti Hrvatskoj ‘nestale‘ mlade rukometaše iz Burundija: ‘Oni su vaša odgovornost‘

Piše Augustin Palokaj/JL
6. rujna 2023. - 16:56

Desetorica mladih rukometaša iz Burundija, koji su “nestali” za vrijeme Svjetskog rukometnog kadetskog prvenstva (U-19) u Hrvatskoj, nalaze se u Belgiji, a ta ih država sada planira vratiti - Hrvatskoj. Potvrdila je to za belgijske medije državna tajnica Nicole de Moor - piše Augustin Palokaj za Jutarnji list.

Podsjetimo, mladi rukometaši su nestali tijekom boravka u Hrvatskoj da bi se poslije par dana pojavili u Belgiji gdje su zatražili azil. Belgija smatra da je za njih odgovorna Hrvatska koja im je izdala vize te će ih vratiti u Hrvatsku.

- Ne mogu govoriti o individualnim slučajevima, no mnogi od ovih državljana Burundija su odgovornost Hrvatske. To je slučaj i kada se nekome izdaje viza za sudjelovanje u sportskim natjecanjima - prenijeli su izjavu državne tajnice belgijski mediji.

Belgijske vlasti su objavile kako će kontaktirati hrvatske kolege kako bi se organizirao povratak mladih državljana Burundija u Hrvatsku.

Međutim, prema pisanju belgijskih medija, problem oko povratka može predstavljati njihova dob. Naime, ako se utvrdi da neki od njih nisu punoljetni, u tom slučaju bi za iste važio drugačiji postupak u Kraljevini Belgiji.

Belgija se, kao i mnoge druge zemlje EU, suočava s velikim migrantskim pritiskom te je iscrpila smještajne kapacitete.

Državljani Burundija, najsiromašnije zemlje Afrike nakon južnog Sudana, su prošle godine bili među najbrojnijim tražiteljima azila u Belgiji.

Kako je ta država bila bivša belgijska kolonija, a u Bruxellesu živi prilično velika zajednica porijeklom iz ove afričke zemlje, kao i zbog francuskog jezika, Belgija je najprivlačnija europska država za tražitelje azila iz Burundija.

Najveća navala migranata iz ove zemlje u Belgiji zabilježena je prošle godine kada su oni koristili Srbiju kao tranzit za dolazak u Europsku uniju. Srbija je, zbog političkih razloga (Burundi je povukao priznanje neovisnosti Kosova), ukinula vize za državljane te zemlje.

Na pritisak Europske unije, koja je tada prijetila da će uvesti vize za državljane Srbije, Beograd se uskladio s viznom politikom EU i suspendirao viznu liberalizaciju za Burundi.

Broj državljana Burundija koji traže azil je porastao i u Hrvatskoj te se pretpostavlja da su i oni došli preko Srbije dok im za to nije trebala ulazna viza - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:18