StoryEditor
HrvatskaMJERE NA KVADRAT

Bedem na Bilicama: svaki novi zatvorenik koji dođe u Split testira se i boravi u samoizolaciji, zbog zabrane posjeta imaju duplo vrijeme telefoniranja

28. travnja 2020. - 23:27
Zatvor u SplituPaun Paunović/HANZA MEDIA

Svi zatvorenici koji se primaju u Zatvor u Splitu se testiraju, bez iznimke, saznajemo iz Ministarstva pravosuđa. Osim toga nakon dolaska na Bilice borave propisano vrijeme u samoizolaciji tako da do danas nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze.

Krajem ožujka je testiran jedan od pravosudnih policajaca jer mu je član obitelji bio pozitivan na koronavirus. Kada se saznalo za postojanje sumnje u zarazu 19 njegovih kolega iz Zatvora poslano je u samoizolaciju. Među njima je, osim pravosudnih policajaca, bilo i medicinskog te administrativnog osoblja.

Službeniku Zatvora test se pokazao pozitivan te su epidemiološke službe obradile i sve njegove vanjske kontakte. U zatvoru su dezinficirana službena vozila te dan kasnije cijeli zatvor i zatvoreničke sobe sredstvom koji je odobrila epidemiološka služba. 
Od tada se sve prostorije Zatvora dezinficiraju jednom tjedno, a u slučaju potrebe i češće.

Mjere koje je poduzela nova upraviteljica Ana Svalina, koja je imenovana na dužnost početkom ožujka, očito su polučile plodom jer mjesec dana kasnije i dalje imaju čistu epidemiološku sliku. Službenici zatvora koji su bili u samoizolaciji vratili su se na radna mjesta bez da se kod ijednog pokazala bolest COVID-19.

Iz ministarstva saznajemo i kako svi službenici Odjela osiguranja Zatvora u Splitu raspolažu sa zaštitnim maskama i vizirima. Zbog zabrane posjeta kontakti s vanjskim svijetom putem telefona svim zatvorenicima povećani su za duplo u odnosu na stanje prije pandemije, navode u svom odgovoru. Također su omogućene video-posjete i odvijaju se prema usvojenim zamolbama zatvorenika.

Osim situacije sa zarazom nova upraviteljica uspješno je riješila i štrajk glađu, koji je pokrenut u isto vrijeme kada se saznalo za moguću zarazu kod pravosudnog policajca među nekolicinom istražnih zatvorenika. Okidač je bilo nezadovoljstva uvjetima smještaja u zatvoru u kojem, prema njihovoj procjeni, nije bilo moguće poštivati smjernice zaštite od zaraze.

Nakon tako izraženog nezadovoljstva i odbijanja hrane tijekom nekoliko dana dobili su sredstva za dezinfekciju i čistu posteljinu. Uz to su ih rasporedili u veće sobe čime su dobili prostor za fizičko distanciranje. Međutim, kolovođe štrajka dobili su potpunu distancu jer im je određen premještaj u druge zatvore.

Rješenjem središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav dvojica od njih su premješteni u Remetinec: Jerko Pirić, optuženi za ubojstvo Karmelina Fistanića u Omišu i Željko Melvan, optuženi za ubojstvo Vedrana Marendića zvanog Sarun u Splitu. U Zatvoru u Gospiću, smješten je još jedan pobunjenik. Nakon toga na Bilicama je relativno mirno.

Što se tiče ostalih zatvora i kaznionica, Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa ostvaruje kontinuiranu suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite RH te se i nadalje poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se spriječila pojava epidemije novim koronavirusom.

Od početka veljače redovito prate epidemiološki pokazatelji o riziku od bolesti COVID-19 te poduzimaju mjere i aktivnosti u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika te pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njenog daljnjeg širenja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 20:20