StoryEditorOCM

Amerikanci nude MORH-u rabljena vozila

Piše PSD.
31. siječnja 2013. - 00:40

Zapovjedništvo američke vojske bazirane u Kuvajtu odlučilo je zemljama saveznicima ponuditi na stotine oklopnih, transportnih i medicinskih vozila koje je SAD koristio u vojnim operacijama u Iraku. Riječ je o rabljenim vozilima koje američka vojna logistika neće vraćati u SAD, pa će ih potpuno besplatno ponuditi saveznicima, među njima i Hrvatskoj.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu obrane RH, američku su ponudu već zaprimili. SDLqMORH je iskazao interes za navedena vozila, a u slučaju pozitivnog odgovora s američke strane, predstavnici MORH-a otići će vidjeti vozila. Napominjemo da su vozila besplatna, a MORH bi snosio trošak eventualnog prijevoza”, stoji u odgovoru koji smo dobili u Ministarstvu obrane.

Ako bi se postigao dogovor, vozila bi pomorskim putem bila transportirana najvjerojatnije do Splita. “Jedina” obveza Hrvatske bila bi preuzimanje visokih troškova transporta, koji se procjenjuju na više desetaka milijuna kuna.

Veći dio vozila nalazi se pod vrućim pustinjskim suncem u golemoj američkoj bazi Arifjan. Ako Hrvatska prihvati američku donaciju više od 150 vrsta vozila, bit će to prvi vojni kontingent pomoći SAD-a od početka 50-ih godina prošlog stoljeća, kad je u Rijeku, u sklopu vojne pomoći SAD-a Jugoslaviji, pristiglo nekoliko stotina tenkova, kamiona, haubica i terenskih vozila. Bilo je to naoružanje koje je SAD koristio u oslobađanju Francuske.

DENIS KRNIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 03:16