StoryEditor
HrvatskaSmijenjeni savjetnik

'Odluku o razrješenju priopćili su mi u kafiću': Mate Radeljić otkrio kako je i zašto otišao s Pantovčaka

Piše Anita Belak-Krile
21. prosinca 2018. - 20:08

Smijeni savjetnik predsjednice Rapublike Mate Radeljić sinoć se oglasio priopćenjem u kojem objašnjava kako je došlo do njegove smjene i zašto nije želio podnijeti ostavku.

Naveo je kako mu je odluku o razrješenju 5. prosinca u zagrebačkom kafiću “Torte i to”, priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić.

- Taj dan bio sam u Sisku s predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti – otkriva Radeljić.

U daljnjem tijeku razgovora, ističe, kako mu je Franić posebno naglasio da mu mora dati do znanja da će „služba u svakom pogledu štititi Predsjednicu od njegovog mogućeg negativnog djelovanja nakon što ode iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u njega“

- Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva predsjednice i, citiram, 'opozvati zadatak'. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli – objašnjava Radeljić.

Ističe kako je iduća dva dana izmještenog ureda odradio profesionalno te da predsjednici, s kojom se cijelo vrijeme vozio u kombiju, nije spominjao njihov telefonski razgovor, jer nije ni ona njemu o tome govorila. Samo mu je najavila da će razgovarati u ponedjeljak.

- U ponedjeljak 10. prosinca predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije - da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: 'Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću'. Rekao sam joj: „Predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada“. Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim – tvrdi u priopćenju Radeljić te pojašnjava kako je tada odlučio da ostavku neće podnijeti, jer ne želi pristati na činjenicu da mu je smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja ga je imenovala na tu istu dužnost.

Napominje kako mu je bez obzira na sve, bila čast služiti četiri godine domovini na dužnosti savjetnika za unutarnju politiku predsjednice Republike.

- Neosporno je pravo predsjednice Republike mijenjati svoje savjetnike, isto kao što je njezino pravo i mijenjati svoj politički smjer, ali način na koji mi je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju sam radio u predizbornoj kampanji i u dosadašnjem dijelu mandata – zaključuje Radeljić.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 16:13