StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNICA NA ODLASKU

OPROŠTAJNO OBRAĆANJE GRABAR-KITAROVIĆ S PANTOVČAKA ‘Ponosna sam na učinjeno. Nadam se da će Milanović umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika‘

Piše DV
15. veljače 2020. - 14:34
Zagreb, 050120. City Plaza. Slavonska avenija 6. Drugi krug predsjednickih izbora. Kolinda Grabar Kitarovic obratila se javnosti nakon izgubljenih predsjednickih izboraCROPIX
Kolinda Grabar-Kitarović u svom završnom obraćanju uoči predaje mandata novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanović kazala je da je ponosna na učinjeno te da je predsjedničku dužnost obnašala s "dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva", donosi Jutarnji.hr.

"Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i diljem svijeta,
Dragi hrvatski državljani,
Na današnji dan prije pet godina položila sam predsjedničku prisegu. Obvezala sam se raditi na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Privodeći kraju svoj petogodišnji mandat, želim vam se obratiti riječima zahvale, optimizma i ponosa.
Hvala prije svega svim vama dragim državljankama i državljanima diljem domovine i svijeta. Hvala na suradnji čelnicima državnih i drugih institucija, mojim suradnicima, kao i svima koji ste mi upućivali riječi potpore ili kritike. Hvala svima koji ste mi iskazivali gostoprimstvo diljem domovine i svijeta.

Ponosna sam na učinjeno. Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mojemu radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest.

Stanje u društvu i državi koje sam bila zatekla tražilo je od mene što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti, preko ublažavanja društvenih podjela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici. Predlagala sam rješenja za probleme decentralizacije, ukupnog gospodarskog razvoja i ravnomjernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i vanjskopolitičke inicijative."

Cijelo obraćanje Kolinde Grabar-Kitarović pročitajte OVDJE.
19. travanj 2024 09:13