StoryEditor
HrvatskaŽIVOTNA ŽELJA

'Da mi je studirati u Splitu i biti bliže Poljudu! Ali mjesečno imam samo 200 kuna...': pročitajte emotivnu priču vatrene navijačice Hajduka iz Koprivnice

2. svibnja 2019. - 22:22

Kad slušam pjesme Torcide, priče o Hajduku, pratim igru “bijelih”, gledam slike Splita, odmah mi srce brže zakuca. I zato želim doći studirati u najlipši grad! No treba mi pomoć – iskreno, u jednom dahu svoju životnu želju iznijela nam je Ivana Lovasić.

Ona je rodom iz Kuzminca, sela u Koprivničko-križevačkoj županiji, no četvrti razred srednje škole smjer poslovni tajnik pohađa u Zagrebu. Ivana je naime, štićenica “Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek”, ustanove za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, a sve zbog oštećenja vida. U njenom slučaju radi se o čak 90-postotnom oštećenju, no ni slabovidnost djevojku, koja će 26. srpnja napuniti 19 godina, neće omesti u njezinim ciljevima.

- Ima nekih pet godina zaljubila sam se u Split i Hajduk. Euforiju koju ja osjećam slušajući navijanje Torcide... ne mogu vam opisati. Odlični su, obožavam te vatrene navijače - niže nam dalje Ivana koja od svoje 14. godine pasionirano prati uspjehe Hajduka.

Pa kao vatrena navijačica “bijelih”, obožavateljica Dalmacije, želi doći studirati u Split i to upravno pravo gdje kao slabovidna osoba ima direktan upis na fakultet. No sve ostalo joj predstavlja veliki problem, najviše nedostatak novca. Treba joj i za putnu kartu prema jugu, moru i Dalmaciji, te za njezine skromne, osnovne životne potrebe...

- Moj otac Željko također ima problema sa vidom, pa je u mirovini već 14 godina. On i maćeha Sanja, žive u Kuzmincu od 2080 kuna mirovine, od čega im 700 kuna ode na otplatu kredita. Sto kuna daje meni za život u Zagrebu, a za ostalo se nekako snalaze. Ne znam ni ja kako - iznosi nam Ivana situaciji u obitelji, koja ju je ponukala da putem društvenih mreža traži pomoć od drugih ljudi, od stranaca, pa dodaje:

- Mama mi svaki mjesec da 100 kuna za Zagreb koliko i tata, ali pošto sam tamo mjesec dana, to mi ode na higijenu, karte za vlak i tramvaj.

Naime, kako su joj roditelji razvedeni, njen dječji doplatak koji majka prima, je za domski smještaj koji stoji 600 kuna.

- Pokušala sam skupljati novac, no moram priznati da mi nije uspjelo. Neki ljudi su mi pomogli s 50 kuna pa sam kupila bilježnice i hranu – otkriva nam Ivana, koja uči iz knjiga s tiskom prilagođenima slijepim i slabovidnim osobama, dok po noći ne vidi pa mora za kretanje koristiti bijeli štap.

- Htjela bih zamoliti one koji to mogu, koji imaju sredstava, da mi pomognu! Da mogu platiti knjige za sve razrede, pribor, hranu i karte do Splita i natrag. A kad završim godinu, javit ću se na natječaj za stipendiju, pa mi onda pomoć neće biti potrebna kao što je sada – zamolila je Ivana dobre ljude koji bi joj mogli osigurati budućnost.
Jer sama ne može!

Manjak sredstava, nažalost prijeti ovoj djevojci iz Podravine, da joj se životni san sruši kao kula od karata.
U tom svom htijenju, rado bi platila i ovogodišnju članarinu svome klubu, svome Hajduku! No i za to joj treba opet i samo – novac.

- Lani sam se upisala i postala ponosna članica kluba, no ove godine opet nemam 100 kuna za članarinu - kaže nam djevojka, sa sjetom se prisjećajući i odlaska na utakmice Hajduka kada je igrao u Koprivnici sa Slaven Belupom, te u Zagrebu s Dinamom.

Jer ljubavi, bezgranične, prema nogometu i svom voljenom klubu - ima. A kada i ako dođe u Split, prva joj je želja otići na Poljud, sjesti na sjevernu tribinu i sa Torcidom uglas zapjevati!

Broj računa za pomoć Ivani

Ako želite pomoći Ivani, možete to učiniti uplatom na račun Addiko-banke: HR9425000093206182339.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 05:00