StoryEditor
Crna kronikasve je trebalo drugačije završiti

Vještačenje pokazalo da je splitska policija zakazala! Potvrđeno je da je pomorac prije krvavog pohoda u Mosećkoj susjedu propucao automobil, ali u PU te prijave nisu shvaćali ozbiljno...

20. rujna 2019. - 16:19

Protiv pomorca P.Ć. (39) koji je u svibnju u Mosećkoj ulici iz pištolja u stomak ustrijelio susjeda Lea Krstulovića (38), odbačena je kaznena prijava da je metkom iz istog pištolja razbio svjetlo na susjedovom automobilu mjesec dana ranije te da je izrazbijao vozilo osam mjeseci prije toga. Unatoč nalazima Centra “Ivan Vučetić” koji su pretragom metka i tragova DNK dokazali da je počinitelj upravo P.Ć., Općinsko državno odvjetništvo u Splitu smatra kako je svrhovito da se on osudi samo za pokušaj ubojstva za koji je već optužen. Jedan od razloga odbačaja prijave je i činjenica da je optuženi neubrojiv te je za njega zatražen prisilni smještaj u ustanovi umjesto zatvorska kazna.Tužiteljstvo smatra kako pokretanje kaznenog postupka za još dva kaznena djela ne bi imalo bitnog utjecaja na izricanje kazne.

Splitski pomorac upucao susjeda, djeca ga gledala kako leži u krvi; Stručnjaci: Opasan je za okolinu, pod utjecajem sumanutih ideja i halucinacija

Splitski pomorac koji je propucao susjeda radio probleme na Bilicama, bio je neugodan i agresivan: 'Pištolj sam nabavio jer me progone susjedi koji žele jeftino kupiti moj stan'

Nad P.Ć. je ovog ljeta podignuta optužnica zbog pokušaja ubojstva 18. svibnja 2019. oko 14,35 sati nakon verbalnog sukoba sa susjedom, koji mu se došao potužiti na buku. Iz svog stana je na udaljenosti od oko jedan metar ispalio hitac iz pištolja Češka zbrojovka, kalibar 7,65 mm  prema Lea Krstulovića u stanju psihotičnog poremećaja zbog kojih nije mogao shvatiti značenje svojih postupaka i njihovo upravljanje, navelo je Županijsko državno odvjetništvo u optužnom aktu. Leo Krstulović je zadobio teške i po život opasne ozljede: strijelna rana trbuha, prostrijele slijepog dijela debelog crijeva, izljev krvi u trbušnu šupljinu, izljev krvi iz potrbušnice, prostrjel krila desne crijevne kosti sa strijelnom ranom kože te je prevezen u Klinički bolnički centar Split gdje mu je život spašen hitnom liječničkom intervencijom. Optuženi je pištolj nabavio ilegalno preko interneta za 1000 eura.

Optuženi P.Ć. je godinama radio probleme u zgradi u kojoj je stanovao u Mosećkoj ulici zbog čega je ne jednom bila pozivana policija. Pomorac je prijavljen jednom prošle godine i jednom ove za prekršaj javnog reda i mira, ali se dodatne prijave Lea Krstulovića nisu ozbiljno shvaćale. Konkretno, nakon što su mu na parkiralištu zgrade razbijena oba prednja svjetla i staklo na vozačkim vratima vozila Citroen Berlingo u listopadu prošle godine, odmah je kazao kako je kriv susjed P.Ć.. Policija je došla i uzela komade stakla s tragovima krvi, ali niti mjesecima kasnije kada bi iz obitelji Krstulović nazvali da se raspitaju za slučaj nije bilo pomaka.

Ranjeni 38-godišnjak iz bolničkog kreveta: Policiji sam prije dva mjeseca prijavio da mi je netko propucao automobil i rekao sam da sumnjam na susjeda, ali me, kao što se vidi, nisu shvatili ozbiljno!

Pogledajte snimku privođenja: napadač iz Mosećke već godinama terorizira susjede i prijeti im, a ranjeni muškarac i njegova supruga zbog straha su djecu upisali u drugu školu​

Tada, osam mjeseci kasnije, u travnju ove godine, dolazi do propucavanja prednjeg svjetla na istom automobilu usred noći i Leo Krstulović odmah prijavljuje svog susjeda. Međutim, tada nije s njim niti napravljen razgovor ni pretraga stana, a bilo je i problema oko vađenja metka. Uglavnom i ta prijava je zanemarena sve do svibnja, mjesec dana kasnije, kada je Leo Krstulović dobio metak u stomak.

Tada prijave iz Mosećke dobivaju prioritet i na vještačenje odlazi i zrno metka iz trbuha, zrno metka iz svjetla automobila i razbijeno staklo s tragovima krvi s vozila. U Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu utvrdili su  da su oba metka ispaljena iz istog pištolja Češka zbrojovka koji je oduzet od P.Ć.-a. Nadalje iz tragova krvi s razbijenog stakla automobila je izoliran DNK koji se podudara s DNK-om izoliranim u brisu uzetom s unutarnje strane usne šupljine P.Ć.-a.

U međuvremenu su sudski vještaci izradili nalaz i mišljenje za 39-godišnjeg P.Ć.i  zaključili su da je opasan za okolinu. Procijenili su za njega kako je sposoban ponoviti teže kazneno djelo zbog čega ga treba smjestiti u ustanovu zatvorenog tipa. Vještačenje nad njim su napravili psihijatar i psiholog dok je boravio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama. Zaključili su kako je neubrojiv i nije sposoban pratiti suđenje jer je pod utjecajem sumanutih ideja i halucinacija. Dijagnosticiran mu je psihotični poremećaj sa šizofrenim, paranoidnim značajkama. zato je nakon podizanja optužnice protiv njega zbog pokušaja ubojstva zatraženo zatvaranje u specijaliziranu ustanovu.

To je i razlog zašto je odbačena prijava za razbijanje automobila u dva navrata, jer kako stoji u rješenju, evidentno je da je pokušaj ubojstva teže kazneno djelo pa pokretanje postupka za blaža kaznen djela be ni imalo bitnog utjecaja na izricanje kazne i izricanje svih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 19:54