StoryEditor
Crna kronikaPOTVRĐENO OČEVIDOM

Vatreni rat narko bandi u Splitu: požar na Pujankama je podmetnut, ponovno se spominje 35.000 eura duga za kokain i bacanje bombe na automobile u Solinu

3. prosinca 2021. - 16:35

Službeno je potvrđeno kako je plamen na vozilima u garaži na Pujankama podmetnut što ukazuje da se nastavljaju sukobi u narko miljeu oko dugova za drogu. Kako je u petak poslijepodne javljeno iz PU splitsko-dalmatinske, u odnosu na požar koji je u četvrtak oko 23.20 sati izbio u garaži u Tijardovićevoj ulici u Splitu, utvrđeno je da je podmetnut.

Policijski službenici su u petak ujutro započeli obavljanje očevida tijekom kojeg je utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela. Kako se pokazalo da je požar podmetnut, provodi se kriminalističko istraživanje i traga se za počiniteljima.

U požaru je u potpunosti izgorjelo jedno osobno vozilo marke Golf i devet motora. Oštećena su još četiri osobna vozila: Nissan, Audi, Mercedes i Suzuki. Među motociklima i skuterima izgorjelima u garaži su: Suzuki Burgman, Yamaha T MAX, Yamaha JZF-R1, Vespa, Piaggio, L1 te još tri neutvrđene marke.

Motori su potpuno destruirani toplinskom energijom, na njima su izgorjeli gumeni, aluminijski i PVC djelovi. Ukupna materijalna šteta će se naknadno utvrditi, saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske.

Garažu su kao sklonište automobila i motocikla koristili dileri iz Splita i Solina kako bi spriječili upravo ovo što im se dogodilo, da im konkurencija u poslu i dobavljači narkotika, kojima su ostali dužni, zapale vozila. Jedan od njih živi na Pujankama, a redovito radi sa solinskom ekipom.

Pojedini od njih se osim dilanjem bave i ugostiteljstvom. Već sada se paljevina na Pujankama povezuje s bacanjem ručne bombe pod automobile prije mjesec i pol dana oko 22 sata u Solinu u ulici Gašpini.

image
Policijski očevid na Pujankama
Joško Ponoš/Cropix

Tada su oštećena četiri vozila: dva BMW-a, Volkswagen Polo i Opel Vivara od kojih su dva u vlasništvu članova obitelji M.K.-G. (42), otprije poznatog policiji, ali i pravosuđu, po preprodaji opojne droge. Članovi njegove uže i šire obitelji koriste navedeno parkiralište, ali ne radi se o zemljištu u njihovu vlasništvu.

Tada je M.K.-G. za medije izjavio kako se ne radi ni o kakvom napadu na njega već da je tu večer u blizini bila svadba s koje je naišao jedan od gostiju i bacio topovski udar koji je slučajno oštetio automobile. Kazao je kako je davno izišao iz kriminalnog života i ima restoran na Hvaru te drži kafić u Splitu.

Očevid je pokazao kako se ipak radi o eksplozivnoj napravi, a ne topovskom udaru. Unatoč njegovom demantiranju povezanosti s kriminalnim životom, tada  su se istraživale priče kako je uzrok sukoba i bacanja bombe dug od 35.000 eura za turu kokaina iz Zadra.

Ako bi poklonili vjeru njegovoj izjavi da je otišao iz dilerskih poslova, tada bi morali povjerovati i da je puka nesretna slučajnost što se među vozilima izgorjelim u garaži na Pujankama nalaze i ona koje koristi M.K.G.. Naime, unatoč tome što su mu obiteljska kuća i okućnica u Solinu osigurane nadzornim kamerama, svoje motocikle i skupocjeni automobil držao je u garaži na Pujankama, kod svog vjernog suradnika u poslu.

image
U Gašpinoj ulici u Solinu  prije mjesec i pol dana oštećena su četiri parkirana automobila
Joško Šupić/Cropix

Paljevina u garaži u kojoj su stradala njegova vozila ponovno je aktualizirala navedena prepričavanja koja do u detalje opisuju tko je što uspio naplatiti, a tko je "izvisio" i s robom i s novcem. Zbog istog duga je prošlo ljeto u kafiću u Solinu umalo došlo do obračuna vatrenim oružjem kada su uhićene dvije muške osobe i zaplijenjen je pištolj.

Tada je osim pištolja oduzet i mobitel u kojem su također nađeni podaci koji potvrđuju priču o kokainskom dugu. Jednog od dva uhićena muškarca je u poznatoj solinskoj teretana ispljuskao Splićanin, vlasnik automobila smještenog u garaži na Pujankama. U svakom slučaju, pune ruke posla za policijske inspektore, tim više što osobe iz tog miljea ne surađuju u otkrivanju počinitelja jer ukazivanjem na mogući motiv inkriminiraju i sebe.

Dodatni problem je što među vozilima u garaži nisu samo ona koja koriste kriminalci, već su štetu pretrpjeli i građani koji nemaju veze s uličnim obračunima. Da ne spominjemo aspekt kako su u neposrednoj blizini osnovne škole dileri smjestili svoje leglo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 21:05