StoryEditor
Crna kronikaZAJEDNO U POSLU

Pogledajte brutalni video: ‘cipelarenje‘ je dio crnog kruga nasilja i droge, dvojica napadača iz Splita i Solina su dileri, u požarima na Pujankama zapaljena su im vozila

19. siječnja 2022. - 18:15

Dok je jedan u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, drugi od dva napadača na 48-godišnjaka iz Splita dobio je mjeru zabrane približavanja žrtvi. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu zabranio je nasilniku M.K.G. (42) iz Solina da se na manje od 50 metara približi 48-godišnjaku, kojeg je zajedno s N.P. (35) iz Splita udarcima oborio na tlo na parkiralištu u Solinu nakon čega su ga “cipelarili”, što su sve zabilježile nadzorne kamere.

Što se tiče mlađeg napadača N.P., nad njim je određen istražni zatvor otprije dva tjedna nakon što je priveden zbog obiteljskog nasilja. Kako su oba napadača pripadnici splitskog podzemlja, otprije osuđivani zbog dilanja, pretpostavlja se kako nasilni čin ima pozadinu u ilegalnim poslovima.

Najnovija prijava protiv M.K.G. i N.P. im je tek jedan u nizu problema, možda i najmanji, kada se uzme u obzir da su im u nedavna dva požara garaže na Pujankama izgorjeli motocikli i osobni automobil. Same paljevine su, naime, tek posljednji u nizu izgreda i incidenata koji se povezuju s nesuglasicama s konkurencijom u poslu, ali i s dugom za kokain nabavljen u Zadru za 35.000 eura.

image
Žrtvu su 'iscipelarili' na parkiralištu u Solinu što je snimila kamera video nadzora

Samo premlaćivanje se dogodilo prije godine i dva mjeseca, početkom studenog 2020. godine, ali je snimka došla do policije tek nedavno. Kriminalističko istraživanje su proveli inspektori Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da  su dvojica napadača ostvarili obilježja kaznenog djela nasilničko ponašanje, objavili su iz policije. Oni su 5. studenog 2020. godine, na javnom mjestu na području Solina, zajednički i dogovorno fizički napali muškarca, tukli su ga po glavi i tijelu  te ga  nastavili tući kada je pao na pod, kažu iz PU splitsko-dalmatinske.

Tako su na javnom mjestu, osobito drskim ponašanjem, iživljavanjem i zlostavljanjem, doveli napadnutog u ponižavajući položaj. Obojica su prijavljeni zbog nasilničko ponašanje, a kako je N.P. već u zatvoru u Splitu, pritvorskom nadzorniku je uz kaznenu prijavu priveden samo M.K.G. koji je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode uz mjeru zabrane približavanja žrtvi.

Nad njim se tražio istražni zatvor zbog dosjea otprije u kojem ima prijave za preprodaju opojne droge. On je nakon uhićenja na temelju tjeralice u ožujku 2011. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog prodaje kokaina, što je odslužio u zatvoru na splitskim Bilicama.

Osam mjeseci nakon njegovog uhićenja na zemljanoj površini kraj obiteljske kuće u kojoj živi u Solinu izgorio je Mercedes u vlasništvu njegove majke. Policija je tada očevidom utvrdila da je plamen na automobilu podmetnut. Ponovno je uhićen nakon pet godina zbog dilanja heroina i kokaina zajedno s gore spomenutim N.P. na splitskom i zadarskom području u količinama od 50 do 150 grama.

image
Žrtvu su 'iscipelarili' na parkiralištu u Solinu što je snimila kamera video nadzora

Istom optužnicom, M.K.G. se teretio i za nelegalno posjedovanje pištolja marke PHP MV, kalibra 9 mm Para koji je nađen prilikom uhićenja u veljači 2016. godine u skrovištu u kući člana mu obitelji gdje je držao i drogu. Dva mjeseca nakon uhićenja obojica su se nagodili s državnim odvjetništvom i priznali krivnju za blaže kazne tako da se nije provodilo suđenje već je odmah donesena presuda.

Tako je M.K.G. osuđen na dvije godine zatvora i oduzeto mu je 75.000 kuna zarađenih dilanjem. Dio kazne je odslužio od srpnja 2017. do svibnja 2018. godine, a dio od  kolovoza 2018. do ožujka 2019. godine kada je uvjetno otpušten. Istom presudom N.P. je osuđen na godinu i pol dana zatvora za koju mu je izrečena djelomično uvjetna kazna prema kojoj je samo osam mjeseci trebao odslužiti u zatvoru.

Preostali dio kazne zatvora u trajanju od (deset)  mjeseci nije se trebao izvršiti ako tijekom tri godine po pravomoćnosti presude na počini novo kazneno djelo. Kako je tri mjeseca proveo u istražnom zatvoru to mu je uračunato u kaznu te je ostatak odslužio od listopada 2018. godine do kolovoza 2019. godine kada je uvjetno otpušten.

U travnju 2018. godine N.P. se ponovno nagodio s tužiteljstvom i priznao krivnju za dilanje heroina s kojim je uhićen u studenom 2017. godine dok ga je prodavao na parkiralištu trgovine u Vukovarskoj ulici jednoj mušteriji. U stanu na Pujankama tada mu je nađena vaga s tragovima heroina, kokaina i MDMA-om, poznatim kao “čisti ecstasy”.

Nagodio se na godinu dana zatvora. Ponovno je zbog dilanja uhićen u srpnju 2020. godine, kada je prijavljen zbog prodaje heroina i držanja 4 PVC vrećice s tragovima droge i jedne digitalne vage s tragovima heroina i kokaina.

Prošle godine je podignuta optužnica protiv njega te ga čeka suđenje u tom predmetu, ali i u još jednom zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Prema toj optužnici, N.P. je krajem listopada prošle godine u jutarnjim satima izašao iz BMW 7 kojeg je vozio  izrevoltiran jer se muškarac ispred njega u automobilu Dacia Dokker nije htio pomaknuti s autobusnog ugibališta u Ulici Zbor narodne garde.

Optužnica tereti N.P.-a da je muškarca udario otvorenim dlanom preko desnog uha od čega je ovome pukao bubnjić, a kada je ovaj pobjegao u obližnji poslovni prostor krvareći, išao je za njim i udario ga još dva puta po glavi, nanijevši mu podljev i oguljotinu.

Zbog svog ponašanja je prijavljen i nakon incidenta nedugo nakon toga, početkom studenog prošle godine, ispred teretane Guliver u Solinu. Tom prigodom je također sudjelovao njegov prijatelj i poslovni suradnik M.K.G., a osim njih su prijavljene još četiri osobe.

Sukob je počeo unutar objekta između N.P.-a i 31-godišnjaka, nakon čega je 35-godišnjak izašao “iz automobila izvadio predmet nalik pištolju i izvršio radnju koja podsjeća na repetiranje”, napisala je kasnije policija u prekršajnoj prijavi. Na leđa mu se tada bacio jedan od četvorice sa suprotstavljene strane te mu u pomoć priskače M.K.G. nakon čega se u tučnjavu uključuju i ostali.

Policija ih je svu šestoricu prijavila za remećenje javnog reda i mira, s tim da je N.P. u inkriminaciji imao i dio s “predmetom i radnjom”. Već u prosincu dolaze novi problemi za M.K.G. i N.P. kada su im u dva požara u razmaku od tri tjedna u garaži u Tijardovićevoj ulici izgorjeli motori R1 i automobil BMW 7.

U oba slučaja je vatra podmetnuta, a planulo je ukupno 20 motora i osobnih automobila. Policija je u istragu o paljevini uzela u obzir i činjenicu da je mjesec i pol dana ranije u Solinu u ulici Gašpini bačena ručna bomba koja je oštetila  dva  vozila u vlasništvu članova obitelji M.K.G.. Vozila su se nalazila na istoj zemljanoj površini na kojoj mu je prije deset godina zapaljen Mercedes od majke mu.

Između bacanja bombe i paljevina u garažama, oštećen je i kafić na Pujankama koji su prije držali njih dvojica kada je noću došao napadač s kacigom na glavi i izrazbijao stakla. U međuvremenu je kafić preuzela treća osoba tako da se ne zna je li se napadač zbunio ili se radi o problemima potpuno druge naravi od sukoba u narko svijetu.

Kamera video nadzora jednog od objekta snimila je njihov obračun u Solinu na kojem se vidi kako sačekuju trećeg muškarca kojeg su ubrzo oborili na tlo. Ovaj se nije ni opirao, a nasilnici su nakon mlaćenja, napravili dva tri kruga oko njega kako bi došli do daha, što sve možete vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2022 21:56