StoryEditor
Crna kronikaOPET INCIDENT

Vandali upali na gradilište pravoslavne crkve i porazbijali skupe granitne ploče, Pupovac ogorčen: Velike šteta i velika sramota...

Piše PSD
15. lipnja 2021. - 13:41

Nepoznati počinitelji ušli su u portu hrama Sabora Srba Svetitelja u Vrginmostu i polomili više granitnih ploča, mozaika i gazišta pripremljenih za ugradnju. U protekle dvije godine hram je više puta bio meta vandalskog čina, krađe i skrnavljenja.

Ovaj vandalski čin prijavljen je policiji u Vrginmostu, naveo je protojerej Mile Ristić iz eparhije Gornje-karlovačke.

Događaj je u dobroj mjeri uznemirio stanovnike općine Gvozd, posebno stoga što posljednjih godina ovdje nije bilo iskazivanja nacionalne netrpeljivosti niti bilo kakvih događaja koji bi na to upućivali, navode Novosti

image
Eparhija Gornjo-karlovačka

- Radnici koji su u ponedjeljak ujutro došli na gradilište primijetili su porazbijane granitne ploče i o tome su me obavijestili - kaže Milan Vrga, načelnik Općine Gvozd. Po njegovim riječima, granit je prije tri dana stigao iz Bosne i Hercegovine, uredno je ocarinjen, pa se očekivala njegova ugradnja.

- Ovaj vandalski čin u dobroj mjeri je usporio radove ali i rezultirao znatnom materijalnom štetom. O svemu je obaviještena policija, izvršen je uviđaj pa vjerujem da će počinitelji biti pronađeni i kažnjeni. Za dan-dva, u Vrginmost stižu stručnjaci iz tvrtke u kojoj je kupljen materijal da procjene štetu - rekao je Milan Vrga.

image
Eparhija Gornjo-karlovačka

- Zgranut sam ovim što se dogodilo u Vrginmostu. Mislio sam da su vremena kada je uništavana imovina bilo koje crkve daleko iza nas pa me ovaj događaj prilično zabrinuo. Prije nekoliko godina bile su zaredale ovakve pojave kroz pljačku i devastaciju pravoslavnih hramova na ovom području, ali je u posljednje vrijeme što stalo. Bilo je krađe alata s gradilišta crkvi, hram u Pješčanici bio je meta vandala koji su počupali sve elektroinstalacije, zabilježeno je nekoliko krađa crkvenih zvona. Ovdje je materijalna šteta velika jer je uništen i dio mozaika koji je trebao biti ugrađen u tlo crkve - objašnjava nam protojerej Milan Ristić, paroh u Topuskom.

Devastaciju crkve u Vrginmostu komentirao je i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

image
Eparhija Gornjo-karlovačka

- Velika šteta i velika sramota. Šteta zbog toga jer je trebalo vremena da taj hram dođe do visokog stupnja izgrađenosti koji uključuje i podne ploče, što će se sada morati na neko vrijeme odgoditi. Sramota zbog toga što smatram da je u posljednjih tridesetak godina uništavanja bilo previše: kako svojega, tako i tuđega, a uništavanje hramova dodatna je sramota, kako za počinitelje, tako i za cijelo društvo - rekao je Pupovac.

Uz samu crkvu, na sve strane leže razbacani dijelovi granitnih ploča. Nekoliko građana u nevjerici obilazi mjesto devastacije, ćutke i bez ikakvog komentara.

image
Eparhija Gornjo-karlovačka

U Policijskoj upravi Sisačko - moslavačkoj saznaje se da je istraga u tijeku i da će javnost o svemu detaljnije biti obaviještena kad završi istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 15:31