StoryEditor
Crna kronikabrat jure šundova u problemima

USKOK traži zatvor za Dragu Šundova: dojavljivao je kada će biti policijske kontrole?

Piše PSD.
19. studenog 2014. - 19:53
Splitski USKOK traži zatvorsku kaznu za Dragu Šundova, bivšeg prometnog policajca i brata Jure Šundova, bivšeg splitskog zamjenika gradonačelnika, optuženog za zlouporabu položaja i ovlasti, te za Željka Pisca kojeg se tereti za poticanje.

Suđenje je provedeno na Županijskom sudu u Splitu te je okončano završnim riječima u kojima je tužiteljica Natalija Petković ustrajala na bezuvjetnoj zatvorskoj kazni, a za navedeno djelo propisano je od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Optužnica tereti Dragu Šundova da je tijekom prve polovice 2011. godine u Splitu, kao šef smjene Postaje prometne policije, na traženje Željka Pisca, odgovorne osobe “Pisac commerce” d.o.o., dojavljivao vrijeme i mjesto obavljanja nadzora osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzija teretnih vozila.

Na taj način je omogućio da teretna vozila “Pisac commerce” izbjegnu policijske kontrole na cesti, stoji u optužnici, i eventualno počinjenje prometnog prekršaja.

Prema optužnici, tako je u 12 navrata Šundov dojavio Piscu o kontrolama u Solinu, na čvoru Klis-Grlo i Dugopolju te o danima kada neće biti nadzora na cesti. Na taj način je Šundov počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, na što ga je Pisac poticao, navodi optužnica.

Prvotna optužnica teretila je Dragu Šundova i za primanje mita od Pisca u obliku kamiona gnojiva i kamiona kamenja, ali je tijekom glavne rasprave USKOK odustao od tog dijela optužnog akta.

Na raspravi u srijedu Natalija Petković, zamjenica ravnatelja USKOK-a, ustrajala je da se oba optužena proglase krivima za preostalo kazneno djelo i kazne zatvorom.

- Preslušani tajno snimljeni razgovori nesporno upućuju da je Željko Pisac tražio od Drage Šundova podatke o vršenju nadzora i da mu je on te podatke učinio dostupnim. Zbog činjenice da su postupali u duljem vremenskom razdoblju, smatram da nema osnove za ublažavanje kazne. Stoga predlažem sudu da okrivljenicima izrekne kazne zatvora u primjerenom trajanju - izjasnila se tužiteljica Petković.

S druge strane, odvjetnici optuženih traže oslobađajuću presudu.

- Moj klijent je za isto djelo oslobođen u disciplinskom postupku koji se protiv njega vodi pred prvostupanjskim disciplinskim sudom MUP-a Split, koja činjenica predstavlja procesnu smetnju za nastavak kaznenog postupka. Sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, nikome se ne može ponovno suditi niti ga se može kazniti u kaznenom postupku iste države za djelo za koje je već pravomoćno oslobođen ili osuđen - kazao je odvjetnik Darko Stanić koji zastupa optuženog Šundova.

- Optuženi Šundov u svojoj obrani ne tereti mog klijenta da bi on na bilo koji način sudjelovao u počinjenju kaznenog djela kao niti jedan svjedok koji je ispitan tijekom postupka. Tužitelj pogrešno interpretira navode iz snimljenih razgovora koji su samo razgovori između dva prijatelja - tvrdi odvjetnica Ivanka Šamija koja zastupa interese optuženog Željka Pisca.

Presuda će bit objavljena u četvrtak.

KATARINA MARIĆ BANJE
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 07:56