StoryEditor
Crna kronikaBrat bivšeg dogradonačelnika

Drago Šundov osuđen na uvjetnu kaznu zbog dojavljivanja kontrola na cesti

Piše PSD.
20. studenog 2014. - 14:25
Bivši prometni policajac Drago Šundov, osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana uz rok kušnje od 3 godine zbog dojavljivanja vremena i mjesta provođenja kontrola na cesti.

Zajedno s njim osuđen je za poticanje Željko Pisac, odgovorne osobe "Pisac commerce" d.o.o. u čijem vlasništvu su teretna vozila zbog kojih je tražio i dobivao dojave o kontrolama na prometnicama za što je dobio uvjetnu kaznu od 8 mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Splitski USKOK tražio je zatvorsku kaznu za obojicu i najavili su žalbu na presudu jer, kako je kazano u završnoj riječi, imaju nultu toleranciju na zlouporabu položaja i ovlasti od strane službenih osoba u ovom slučaju policajca. Za navedeno kazneno djelo propisana je kazna od 3 mjeseca do 3 godine zatvora.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu procijenilo je kako je uvjetna kazna primjerena jer su obojica otprije neosuđivani, a Šundov je otac troje maloljetne djece.

Optužnica tereti Dragu Šundova da je tijekom prve polovice 2011. godine u Splitu kao kao šef smjene Postaje prometne policije na traženje Željka Pisca, dojavljivao vrijeme i mjesto obavljanja nadzora osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzija teretnih vozila.

Na taj način je omogućio da teretna vozila "Pisac commerce" izbjegnu policijske kontrole na cesti, stoji u optužnici, i eventualno počinjenje prometnog prekršaja. Tako je prema optužnici u 12 navrata Šundov dojavio Piscu o kontrolama u Solinu, na čvoru Klis-Grlo i Dugopolju te o danima kada neće biti nadzora na cesti.

Tijekom suđenja preslušane su snimke njihovih razgovora i pregledane sms poruke u kojima su razgovarali o kontrolama. Dodatni dokaz za sudsko vijeće je bila evidencija prometne policije iz koje je bilo vidljivo kako se plan provođenja kontrola na cesti poklapao s terminima i mjestima njihovog provođenja o kojima dvojica optuženika govore u međusobnoj komunikaciji.

Prvotna optužnica teretila je Dragu Šundova i za primanje mita od Pisca u obliku kamiona gnjojiva i kamiona kamenja, ali je tijekom glavne rasprave USKOK odustao od tog dijela optužnog akta. Drago Šundov je brat bivšeg splitskog dogradonačelnika Jure Šundova. Istom presudom oba optužena moraju platiti po 4.000 kuna sudskih troškova svaki.

Katarina MARIĆ BANJE
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 08:32