StoryEditorOCM
Crna kronikaLAŽNE NAGRADNE IGRE

Upravo ste dobili poruku da ste dobitnik mobitela? Ne nasjedajte! Prevaranti koriste i logo ‘Hrvatske pošte‘ kako bi došli do broja vaše kartice

Piše Gabrijela Radanović
10. kolovoza 2020. - 12:17

Vjerujemo da su vam previše puta dolazile poruke kako ste baš vi dobitnik skupocjenog Samsung S10 ili iPhone 11 Pro uređaja.

Ne budite naivni i ne nasjedajte na takve jeftine trikove. Prevaranti su ovoga puta uložili malo više truda u osmišljavanju načina kako se domoći vašeg novca. To su napravili ovoga puta s logom "Hrvatske pošte" koja nasumičnim odabirom korisnicima daruje mobitele.

Sve što trebate kako bi osvojili mobitel je ispuniti anketu u kojoj ocjenjujete svoje zadovoljstvo uslugom "Hrvatske pošte". Nakon što ispunite anketu, traže od vas da upišete svoje podatke te uplatite simboličan jedan dolar kako bi mobitel bio dostavljen na vašu adresu.

Ako nasjednete na tu prijevaru, ne samo što dajete simboličan dolar, što je najmanji problem, prevarantima ćete, uz ime prezime i ostale podatke, servirati i broj svoje bankovne kartice. Također, ne nasjedajte na komentare "zadovoljnih" dobitnika kojima je upravo, eto, danas dostavljen tako željeni Samsung uređaj.

Kako bi se spriječile daljnje prevare, kontaktirali smo “Hrvatsku poštu” koja je nam je brzo odgovorila na upit i potvrdila naše sumnje.

image
Prevara Hrvatska pošta

- Radi se o lažnim nagradnim igrama, kao što se zna plasirati trgovačkim lancima i slično. Naše nadležne službe to uvijek prijavljuju CERT-u, a mi obavijest za korisnike također postavimo na našim platformama.

Ono što je svakako pozitivno jest činjenica da korisnici sami u slučaju sumnje kontaktiraju nas ili trgovački lanac koji se pojavljuje kao lažni nositelj neke nagrade igre i pitaju je li nagradna igra autentična, jer već i sami prepoznaju phishing kampanje, mailove i slično - kazali su iz te državne tvrtke te upozorili kako "Hrvatska pošta" nije iznimka zlouporabe, ali je činjenica da se već po oznaci starog loga, neobičnog pravopisa i slično, može odmah vidjeti da se radi o lažnoj informaciji.

image
Prevara Hrvatska pošta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 08:27