StoryEditorOCM
Crna kronikaIZNENADNA RACIJA

U ćeliji zatvora u Splitu nađen mobitel: iPhone je bio u sobi s dvojicom poznatih lica krim miljea, ali postoji ‘kvaka‘ zbog koje nitko neće biti kažnjen

29. listopada 2022. - 13:08

U Zatvoru u Splitu ponovno je nađen mobitel u jednoj od ćelija istražnog odjela. Radi se o iPhoneu čiji unos unutar zatvora je skuplji jer omogućuje komunikaciju pod kriptozaštitom.

Zabranjeni aparat nađen je u ćeliji broj 22, na Trećem istražnom odjelu. U njoj su smještene četiri osobe lišene slobode od kojih su dvojica pripadnika splitskog krim miljea poznata i široj javnosti zbog kaznenih djela za koja im se sudi.

Jedan od njih je Sandro Firić (31), osuđen na 12 godina zbog ubojstva Branka Mijatovića kojeg je u travnju prošle godine s metkom u glavi izbacio iz automobila na predjelu Klisa.

Drugi je Henrik Jarc (32), osuđen na osam godina zatvora kao član zločinačke udruge iz Splita koja je skrivala heroin, amfetamin i marihuanu u  Vučevici na području općine Klis u rupama u suhozidima spremljenu u plastičnim i metalnim bačvama.

image

Zatvor u Splitu

Nikola Vilic/Cropix

On je nedavno došao na Treći istražni odjel jer ej tražio premještaj s Prvog istražnog odjela kada su mu otišli cimeri na koje je bio navikao. Obojica, i Firić I jarc, su još uvijek na istražnom odjelu jer su presude nepravomoćne, a s njima su u ćeliji još dva cimera.

Jednom od te dvojice je upravo ukinut istražni zatvor te je kao poklon svojim cimerima na odlasku dao priznanje kako je iPhone njegov. Iako je iPhone “preuzeo na sebe”, unatoč priznanju ne može dobiti stegovnu mjeru pošto izlaskom na slobodu više ne podliježe kaznama unutar zatvorske ustanove.

Inače, kada osoba lišena slobode dobije kaznu tj. stegovnu mjeru zbog kršenja kućnog reda, pa tako i mobitela nađenog u ćeliji, najčešće dobije kaznu uskrate pošte i telefonskih poziva mjesec dana. Sankciju određuje sudac koji je nadležan za njegov predmet, nakon obavijesti iz zatvora.

Cijena unosa mobitela u zatvor je od 500 do 1000 eura, ovisi radi li se o običnom androidu ili iPhoneu koji je skuplji jer omogućuje kriptiranu komunikaciju. Tijekom prošle i ove godine u Zatvoru u Splitu nađeno je više od deset mobitela koji su uvedeni u službenu dokumentaciju.

image

Sandro Firić i Željko Rajić fotografirani u ćeliji zatvora u Splitu 

Privatni album

Međutim, ima i aparata nađenih tijekom pretraga ćelija za koje ne postoji pisani trag o pronalasku, kao što ima i onih koje nikada ne pronađu, ali isplivaju dokazi da su postojali.

Kao, primjerice mobiteli kojim su snimane fotografije unutar ćelija pa tako i jedna na kojoj su bili Željko Rajić, optužen kao šef jedne od zločinačkih organizacija iz Splita, Sandro Firić, kojeg smo već spomenuli i još dvojica cimera. Iako su fotografije objavljene u javnosti, aparat kojim su snimljene u razdoblju od travnja do rujna prošle godine nije nikada nađen.

Standardno je da mobitele u ćelijama naizmjenično koristi više cimera. Dogovore se između sebe tko će koristiti koju aplikaciju za komunikaciju putem interneta.

Tako svaki od njih ima svoj komunikacijski kanal za razgovore a obitelji, prijateljima, djevojkama i poslovnim suradnicima. Nisu im strani ni video pozivi iz ćelija, ali oni se koriste rjeđe i rezervirani su za intimne partnerice. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 06:14