StoryEditorOCM
Crna kronikaMARATONSKI SPOR

Traži se i peto vještačenje za smrt djeteta Dijane Aničić

Piše PSD.
14. svibnja 2014. - 14:54
U slučaju ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića, optuženih za smrt bebe Dijane Aničić iz Splita prije 16 godina, velika je vjerojatnost da će se suđenje dodatno odužiti zbog novog, petog po redu, medicinskog vještačenja.

Uzrok tome je što je nakon iskaza patologinje na zadnjem ročištu zatražena originalna bolnička dokumentacija. Nakon što sudu dostave povijest bolesti, ponovno će se morati angažirati medicinski vještaci da se odrede je li beba bila živa prilikom ulaska Dijane Aničić u splitsko rodilište u ljeto 1998. godine.

Prema iskazu liječnice patologinje, beba je preminula najmanje 24 sata prije poroda, što bi značilo prije dolaska rodilje u bolnicu. Međutim, CTG nalaz koji je dio povijesti bolesti Dijane Aničić pokazao je otkucaje tri srca nakon njezina ulaska u bolnicu, njezina i dvoje blizanaca.

Istraga oko poroda Splićanke pokrenuta je 2002. godine i u toj fazi su napravljena dva medicinska vještačenja. Najviše nejasnoća zbog kojih se vještaci nisu mogli odrediti proizlazilo je iz nedostatka medicinske dokumentacije iz KB-a Split. Za Dijanu Aničić u bolnici se nisu mogli pronaći povijest bolesti i otpusno pismo. Pitanje je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samog porođaja.

Zbog nedostatka dokaza tužiteljstvo je ustrajavalo na nadopuni istrage i tada je napravljeno treće medicinsko vještačenje te su pozvani dodatni svjedoci. Vještaci Medicinskog fakulteta u Zagrebu utvrdili su tada da je uzrok invaliditeta Duje Aničića odgađanje carskog reza.

U toj fazi je nađena i kopija do tada misteriozno nestale povijesti bolesti koja je sadržavala i CTG nalaz s otkucajima srca dviju nerođenih beba, što je značilo da je i sada pokojni blizanac bio živ nakon ulaska njegove majke u bolnicu.

Time je skinuta odgovornost s dvoje ginekologa primarne zaštite koji su umalo završili na optuženičkoj klupi. Nađena dokumentacija dokazivala je njihovu nevinost te se tada napravila nadopuna medicinskog vještačenja, četvrta evaluacija liječničke dokumentacije.

Sedam godina od početka istrage 2009. godine konačno se imalo dovoljno vjerodostojne dokumentacije i tada su za invaliditet jednog od blizanaca optužena četiri ginekologa, a za smrt drugog blizanca dvojica od njih: Strinić i Delić.

U međuvremenu je prvi slučaj pao u zastaru, a u drugom je počelo suđenje na sinjskom sudu. Tijekom postupka pokazalo se da postoje dva potpuno oprečna dokaza: iskaz patologinje i CTG nalaz.

O tome koji je od ta dva dokaza vjerodostojniji ovisit će i sudska odluka, tako da će konačni sud, bez sumnje, morati dati stručnjaci medicinske struke u novom vještačenju.

Katarina MARIĆ BANJE
Foto: Arhiv CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 16:29