StoryEditorOCM
Crna kronikaliječnici nisu odgovorni

Slučaj Dijane Aničić, peto vještačenje: beba preminula prije rodilišta

Piše PSD.
14. kolovoza 2015. - 01:16
U slučaju ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića, optuženih za smrt bebe Dijane Aničić iz Splita prije 17 godina, na Općinski sud u Sinju stiglo je vještačenje Medicinskog fakulteta u Osijeku, peto po redu u tom predmetu. Prema najnovijem nalazu, beba je preminula 12 sati prije dolaska u splitsko rodilište, čime se za njezinu smrt skida odgovornost s optuženih liječnika.

Nalaz osječkih vještaka poklapa se s mišljenjem patologinje koja je svjedočila tijekom glavne rasprave na sinjskom sudu i koja je izjavila kako je beba preminula prije poroda, što bi značilo prije dolaska rodilje u bolnicu. Nakon njezina svjedočenja prošle godine sudac koji vodi slučaj zatražio je originalnu bolničku dokumentaciju i zatim angažirao medicinare iz Osijeka da naprave novi nalaz i mišljenje je li beba bila živa prilikom ulaska Dijane Aničić u splitsko rodilište u ljeto 1998. godine.

Istraga oko poroda Splićanke pokrenuta je 2002. godine i u toj fazi napravljena su dva medicinska vještačenja. Najviše nejasnoća zbog kojih se vještaci nisu mogli odrediti proizlazilo je iz nedostatka medicinske dokumentacije iz KB Split. Za Dijanu Aničić u bolnici se nije mogla pronaći povijest bolesti i otpusno pismo.

Pitanje je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samog porođaja, što je bitno jer se time određuje jesu li za kobni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi.

Zbog nedostatka ključnih dokaza, tužiteljstvo je ustrajalo na nadopuni istrage i tada je napravljeno treće medicinsko vještačenje te su pozvani dodatni svjedoci. Vještaci Medicinskog fakulteta u Zagrebu utvrdili su tada kako je uzrok smrti jedne bebe i invaliditeta druge bebe Dijane Aničić odgađanje carskog reza.

U toj fazi je nađena i kopija do tada misteriozno nestale povijesti bolesti koja je sadržavala i CTG nalaz s otkucajima srca dviju nerođenih beba, što je značilo kako je i sada pokojni blizanac bio živ nakon ulaska njegove majke u bolnicu. Time je skinuta odgovornost s dvoje ginekologa primarne zaštite koji su umalo završili na optuženičkoj klupi.

Nađena dokumentacije dokazivala je njihovu nevinost te se tada napravila nadopuna medicinskog vještačenja, četvrta evaluacija liječničke dokumentacije. Sedam godina od početka istrage 2009. godine konačno se imalo dovoljno vjerodostojne dokumentacije i tada su za smrt drugog blizanca optužili dvojicu ginekologa: Strinića i Delića.

Suđenje je započelo prošle godine u Sinju te se glavna rasprava provodila protiv dvojice ginekologa Strinića i Delića.

Tijekom suđenja pokazalo se kako postoje dva potpuno oprečna dokaza: iskaz patologinje i CTG nalaz, zbog čega su angažirani vještaci iz Osijeka.
K. MARIĆ BANJE
Foto: Arhiv CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 15:01