StoryEditor
Crna kronikanepokolebljivi frnjo

Tko je splitski diler koji je ‘pao‘ s drogom vrijednom 100.000 eura? Godinama dila iz istog stana, očito je da je policija odsjekla trup, ali ne i glavu narkomanske hobotnice

Piše Marko Didić
9. travnja 2021. - 14:58

Frane Trešnjić (39), zvani Frnjo, tri je puta u svojem životu pao u ruke policiji s raznim količinama droge, a da se nije maknuo dalje od svoje adrese stanovanja u Tolstojevoj 20 u Splitu.

Naime, sva tri puta kriminalističke akcije protiv njega vodile su se i završavale na toj adresi (točnije u stanu i drvarnici, gdje bi policija u pretresu našla drogu).

Drugi bi diler promijenio lokaciju kako bi lakše sakrio tragove i, u krajnjem slučaju, lakše obavljao ovaj ilegalni posao, a ne bi desetljećima čamio na istome mjestu, samo s raznim količinama opijata i novca pokraj sebe, kao Frnjo. Mora se priznati da je Trešnjić uvijek padao sam, a nikad u okviru zločinačkog udruženja, iako ogromna količina novca i droge koja bi kod njega bila pronađena teško može navesti na zaključak da se radi o "one man showu".

Činjenica da Trešnjić očigledno ne odaje policiji od koga je drogu nabavio i kome su tako velike količine namijenjene, drži ga pouzdanim u tim narkomanskim krugovima, pa i sada ovu akciju splitske policije mnogi smatraju količinski uspješnom, ali strateški kljastom jer nije dovela ni do dobavljača ni do daljnjih kupaca.

Dakle, policija je odsjekla trup, ali ne i glavu i ekstremitete narkomanske hobotnice. Uz to, pravo je čudo da u vrijeme korona-krize, koja već godinu dana potresa i narkomansko tržište, netko u stanu i drvarnici usred grada drži drogu u vrijednosti od gotovo 100 tisuća eura.

Policijski službenici Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske od Trešnjića su oduzeli četiri kilograma i 275 grama heroina te 446 grama kokaina, kao i 1280 grama nepoznate smjese, dvije vage za precizno mjerenje i oko 40 tisuća kuna. Kad se zna da samo jedan gram kokaina košta oko 700 kuna, onda je lako izračunati kolika je zarada dilera, koji još smjesi dodaje punila kako bi droga dobila na težini.

Trešnjić nije uporan samo po tome što ne napušta adresu stanovanja unatoč ilegalnom poslu kojim se bavi, njemu ni sudske presude ništa ne znače niti ga upozoravaju da mora stati s ilegalnom rabotom. Sada je uhićen na temelju sudskog naloga (znači da je policija već imala jasne indicije zbog čega traži nalog), i to dok je na snazi nepravomoćna presuda protiv njega na dvije i pol godine zatvora koju je na Općinskom sudu u Splitu sredinom ožujka protiv njega donijela sutkinja Ankica Boban.

Uglavnom, nepravomoćno je osuđen jer je 2015. nabavio 25,380 grama kokaina, koji je i prodavao, a veći dio, 20,4 grama, nađen je kod njega u stanu u Tolstojevoj.

To je "mini" priča u odnosu na onu iz 2010. godine, kad je Trešnjić uhićen i kod njega je pronađeno 353 grama kokaina, 1472 grama smjese koja se koristi za dobivanje na masi, dvije vage za precizno mjerenje te 227 tisuća kuna, 5739 eura i 100 američkih dolara, dakle sedam puta više novca nego sada.

Sada, međutim, kod Trešnjića nije bilo nikakvog oružja, za razliku od 2010., kad mu je oduzet pištolj te jedna zolja.

Trešnjić je tu svoju zatvorsku kaznu (nemoguće je doznati kolika je bila) odslužio, kao i mnoge zatvorske kazne za više od sto prometnih prekršaja. Sada ga opet čekaju dva postupka za drogu, i to ovu "najfriškiju" s ogromnom vrijednošću, i onu iz 2015. za 25 grama kokaina, za što je nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine.

Kazna mu nije postala pravomoćna, a već je "usrljao" u puno težu priču i puno veće količine, a samim tim i u moguću drastično veću zatvorsku kaznu, pa se može zaključiti da se junak ove naše priče nije maknuo dalje od početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 15:02