StoryEditorOCM
Crna kronikaOBITELJSKI SUKOB

Svađa u zaleđu Splita: prijetio sjekirom bratu, dobio zabranu približavanja na manje od 10 metara, a žive vrata do vrata

10. ožujka 2024. - 19:46

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je 45-godišnjak koji je bratu prijetio sjekirom uz povike kako će ga ubiti. Odlukom Općinskog suda u Splitu dobio je osam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Kako se radi o nepravomoćnoj presudi na nju ima ju pravo žalbe i optuženik i državno odvjetništvo. Na dan objave je ukinuta i mjera opreza koja je bila na snazi nad 45-godišnjakom od dana kada je uhićen, znači malo manje od godinu dana.

Mjera je bila zabrana približavanja optuženoga bratu, kojem je prijetio, na manje od deset metara, te zabrana kontaktiranja s njim i uznemiravanja. Tijekom suđenja se pokazalo koliko je mjera u dijelu gdje je zabranjeno približavanje sama po sebi bila besmislena, s obzirom na to da počinitelj i žrtva žive u istoj kući, u stanovima čija su ulazna vrata jedna do drugih. 

Nakon provedenog suđenja, 45-godišnjak je proglašen krivim što je 18. siječnja 2023. u 20,50 sati u dvorištu obiteljske kuće u mjestu u zaleđu Splita, u nakani da kod svog brata izazove osjećaj straha, držeći u podignutu sjekiru u ruci, uputio mu riječi: "vidiš li ovu sjekiru, ubit ću te". Prema optužnici se tereti da je ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti, a kazneno djelo je počinjeno prema bliskoj osobi.

image


 

Danijel Soldo/Cropix

Protiv 45-godišnjaka je podignuta optužnica u ožujku prošle godine. Na državnom odvjetništvu te na kraju dokaznog postupka na suđenju optuženi je iznio obranu.

- Nisam kriv! Tog dana da nisam držao sjekiru već sama bratu rekao da makne automobil, jer mi se tu nalazi klima. Pokušao sama na miran način razgovarati da bi moj brat na kraju pomaknuo automobil. Živimo u istoj kući, ali imamo različite ulaze. Ja sam  označio svoje parkirno mjesto ispred kuće, a brat i nevjesta ga često koriste pa im ja prigovaram.

Tako je i tog dana došlo do svađe između njih, ali nisam nikome prijetio jer mi nije do konflikta. Da sam znao da će uredovati policija, ne bih prigovarao bratu zbog mjesta na kojem parkira automobil. Inače sam s bratom i nevjestom u dobrim odnosima. Jedino mi smeta što mi brat parkira vozilo ispred ulaznih vrata.

Tu je znalo biti parkirano više motora i automobila, a moj brat je znao za zabranu i nastavio se ponašati po starom. Brat je roditeljima znao vršiti pritisak vezan uz njihov stan jer ga je htio iznajmljivati i ponašao se kao da je sve njegovo te da svi imaju svoja parkirna mjesta. Policija je  pristupila jer je pozvana, sve kako bi mi se napakostilo od onoga tko je zvao policiju, a kod mene nisu zatekli sjekiru - izjavio je.

image
Ronald Goršić/Cropix

Tijekom suđenja je saslušan i brat optuženog kao žrtva.

- Prijetio mi je brat koji je bio vidno alkoholiziran te je postajao sve agresivniji tražeći od mene da pomaknem svoj automobil. U jednom trenutku je rekao: "vidi sjekiru, dobro je pogledaj" te mi prijetio smrću govorio da će me ubiti. Bio je sve agresivniji, držao je sjekiru u ruci. U međuvremenu je bilo ekscesa, a odnosi da su ostali kakvi jesu. U vrijeme dolaska policije sjekira se nalazila u podrumu gdje ju je policija i zatekla. Ja sam ih uputio gdje se nalazi. Mjere opreza se brat ne može pridržavati  s obzirom na to da su ulazna vrata naših stanova udaljena otprilike četiri metra - izjavio je.

Sud je kod donošenja ove odluke imao u vidu sve naprijed navedene okolnosti, posebice činjenicu da je optuženik kazneno neosuđivana osoba, te je mišljenja da će se izricanjem uvjetne osude ostvariti kako specijalna tako i generalna prevencija, navedeno je u presudi. Uvjetna kazna zatvora predstavlja dostatan moralni prijekor koji se izriče počinitelju za zlo koje je on počinjenjem djela nanio društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:24