StoryEditorOCM
Crna kronikaolja einfalt

Suđenje dugo sedam godina. Splitska ‘vampirica‘ danas doznaje presudu: Očekujem da ću biti slobodna žena, ne smatram se krivom, a ako me zatvore žalit ću se Vrhovnom Sudu!‘

Piše Vinko Paić
20. svibnja 2022. - 07:34

Nakon sedam godina u petak ujutro s početkom u deset sati, posrnula poduzetnica i reality zvijezda Olja Einfalt Mihovilović, poznatija i kao 'splitska vampirica', doznat će presudu u slučaju 'Skandal'.

Moguću kaznu na Županijskom će joj sudu izreći sutkinja Ivona Rupić, a izmijenjena optužnica županijskog Državnog odvjetništva tereti Einfalt Mihovilović po pet točaka.

Kako smo ranije pisali, prvo da je zajedno s pokojnim suprugom Markom Mihovilovićem od siječnja do prosinca 2009. godine, kao član firme Kasteli d.o.o., kako bi sebi pribavili veliku nepripadnu imovinsku korist, uzimala novac s računa firme iako je znala da su blokirani. Dijelom su plaćali dobavljače, no negdje oko milijun i 121 tisuću kuna su zadržali za sebe i u poslovnim knjigama firme su to evidentirali na kontu pozajmica pa su tako oštetili tvrtku.

Dalje, druga točka tereti je za neistinito prikazivanje jednog računa navodno izdan 2. siječnja 2008. godine firmi Ernest Mot d.o.o. od oko 195 tisuća kuna, za isporuku robe do koje nikad nije došlo. Temeljem tog računa su, stoji u optužnici, koristili pretporez od oko 35 tisuća kuna i prikazali manju osnovicu za obračun poreza čime su državu oštetili za nešto više od 67 tisuća kuna.

image

Olja Einfalt Mihovilović

Paun Paunovic/Cropix

Treća točka optužnice je 'najizdašnija' što se tiče štete. Njome se terete da su, želeći državi uskratiti porezna davanja, u poslovnim knjigama i prijavama PDV-a prikazali manju vrijednost robe isporučene tvrtki Similis d.o.o. i tako su za preko milijun i 242 tisuće kuna umanjili osnovicu za obračun PDV-a odnosno nisu obračunali i uplatili državi nešto manje od 286 tisuća kuna PDV-a. Tim i drugim makinacijama su, po toj točki, državu oštetili za nešto više od 489 tisuća kuna neplaćenih poreza.

Nadalje, nije kao članica uprave Kasteli d.o.o. u bilanci i knjigama, a znajući da je firma pred raspadom i stečajem od 20. ožujka 2009. godine, u razdoblju od 1. siječnja do 25. listopada 2010. godine, prikazala potraživanja od preko šest milijuna i 700 tisuća kuna prema domaćim kupcima i gotovo pet milijuna kuna prema inozemnim kupcima. Kako bi smanjili stečajnu masu firme i šanse vjerovnicima kojima su dugovali da se naplate, oni su ta potraživanja proglasili zatvorenim.

Tako su, smatra županijsko Državno odvjetništvo, oštetili stečajne vjerovnike za više od 11 milijuna i 630 tisuća kuna.

I naposljetku, terete je i da je sa suprugom oštetila i tvrtku Mercator-H d.o.o. za preko dva milijuna i 350 tisuća kuna jer su im lažno obećavali da će im od kolovoza 2008. do listopada 2010. godine plaćati zakup za tri poslovna prostora u Splitu, Zadru i Puli iako su znali da nemaju novca za to.

image

Olja Einfalt Mihovilović
 

Ante Cizmic/Cropix

Kad je firma Mercator-H raskinula ugovore o zakupu, oni su ih i dalje držali u zabludi obećavajući da će platiti zakupninu što nikad nisu napravili pa su oštetili Mercator-H za više od dva milijuna i 350 tisuća kuna.

- Očekujem oslobađajuću presudu! Ne smatram se krivom za to za što me se tereti. Ne vjerujem da sam u životu baš takva nesretnica da sve izgubim - kazala nam je Olja i dodala.

- Bilo kakva kazna za mene će biti bolna jer već sad se osjećam teško i tužno zbog čitave ove situacije koja je zadesila Marka i mene. Kazna za sve što smo izgubili bila bi samo dodavanje soli na ranu. Mi smo cijeli svoj život posvetili Skandalu, htjeli smo biti uzorna hrvatska firma i brend. Sve smo dali da uspijemo u tome, ali nažalost, nismo uspjeli. Sve smo radili u najboljoj namjeri za održavanje firme i njenog prosperiteta. Nikoga nismo željeli opljačkati niti oštetiti državni proračun. Uvjeti poslovanja su bili teški - govori 'vampirica'.

- Pomalo me i strah te presude, osjećam se prestrašeno i malo nestabilno, jer je ovo suđenje probudilo u meni neke ružne uspomene. Ako dođe do zatvorske kazne, žalit ću se Vrhovnom Sudu - zaključila je Olja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 14:26