StoryEditor
Crna kronikapresuda u splitu

Sudac Lozina opet na 5 godina osudio nasilnika iz Neorića, pa stao objašnjavati kako se glas može prepoznati usta punih tekstila

26. veljače 2016. - 13:30
asanovic_presuda1-170715

Na pet godina zatvora osuđen je danas na Županijskom sudu u Splitu Ante Asanović (33) iz Neorića i to zbog razbojstva i nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda svom 54-godišnjem susjedu Petru Bratiću u veljači prošle godine.

Asanović je na prvom suđenju već bio osuđen na istovjetnu kaznu, no Vrhovni je sud presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje sucu Slavku Lozini. Prema presudi, Asanović je maskiran s montiračem za gume u ruci oko 12.45 u Neoriću ušao u kuću svog sumještanina te ga je, dok je ovaj sjedio za stolom, uhvatio za kosu i glavom mu udarao nekoliko puta o stol iščupavši mu pritom pramenove kose. Cijelo je vrijeme tražio od njega novac, a kad ga je žrtva po glasu prepoznala i pitala ga kako mu to može raditi kad on zna njegova oca i kad mu je par puta i platio pivo, ovaj ga je bacio na pod.

Nastavio je susjeda udarati šakama i nogama vičući “daj pare”, a onda mu je stavio montirač na vrat igušio ga, gurnuo štap od metle u usta i držao mu prsluk na licu gušeći ga i daveći dok je ovaj ležao u nesvijesti. Nakon toga mu je iz džepa uzeo 2040 kuna i još 20 kuna kovanica sa stola te je pobjegao.

U ponovljenom suđenju sudac Lozina izrekao je identičnu kaznu kao i prvi put, odnosno za razbojstvo tri godine zatvora, isto toliko zbog nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a uz to su mu opozvane i dvije uvjetne osude Općinskog suda od 8 i 10 mjeseci za teške krađe, pa mu je izrečena jedinstvena petogodišnja kazna.

- Žrtva je kazala da je prepoznala okrivljenog po specifičnom glasu dok je ponavljao: "daj pare, daj pare..." Prijepor je bio da li je mogao prepoznati sa sigurnošću o kome se radi obzirom da je napadač bio maskiran odnosno imao je preko usta nekakvu tkaninu. Žao mi je što to nismo u praksi utvrdili u sudskom postupku, no ja sam privatno to pokušavao provjeriti i neki su stavljali na usta i tekstil, pa čak i ručnik i možda zato što sam znao o kome se radi, ali nije bilo dvojbe da sam prepoznao glas osobe iako je na ustima imala tkaninu - pojasnio je u obrazloženju sudac Lozina dodajući kako oštećeni nije imao motiva lažno teretiti Asanovića.

Osim toga, od Asanovića je oduzeta i metalna poluga, a i sudski vještak je kazao da jedna od ozljeda koju je zadobio u napadu, oguljotina na leđima, nije mogla nastati od čišćenja drače oko kuće kao što je to tvrdio Asanović.

- Djelo je počinjeno oko 12.45, a pitati nekoga kad je ručao prije tri dana, a da se točno sjeti vremena je teško očekivati. A u svojoj obrani Ante je točno do u detalje opisao po minutama i satima što je sve radio tog dana prije godinu dana. To je nemoguće, obzirom na protok vremena - zaključio je sudac Lozina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 18:42