StoryEditorOCM
Crna kronikaželjko đekić

Ubojica prodavačice iz Lidla poznat je široj javnosti; njegovog mlađeg brata Milenka smaknuo je šef specijalne policije ispred diskoteke ‘Palladium‘. Nakon presude je govorio: ‘Nema tog novca koji ga može vratiti‘

Piše Vladimir Urukalo
30. studenog 2021. - 18:58

Ubojica 44-godišnje žene koja je u utorak nešto prije 15 sati ubijena u trgovini "Lidla" na Poljičkoj cesti je, neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora bliskih istrazi, 54-godišnji Željko Đekić, zvani Lika. On je, po dosadašnjim informacijama, nožem napao i više puta ubo svoju deset godina mlađu bivšu partnericu, s kojom je bio u brakorazvodnoj parnici, a policiji dosad nikad nije prijavljivano da bi nad njom ili nekim drugim počinio obiteljsko nasilje.

Đekić je široj javnosti postao poznat prije dvadesetak i više godina, kada se učestalo pisalo o tragediji njegove obitelji, odnosno ubojstvu njegova 19-godišnjeg brata Milenka, kojeg je 26. listopada 1996. godine, ispalivši mu hitac iz pištolja u zatiljak, ubio Vinko Budiša, bivši zapovjednik Specijalne policije, koji je za to pravomoćno osuđen na četiri godine i jedanaest mjeseci zatvora.

image
Paun Paunović/Cropix

Danas pokojni sudac Slavko Lozina osudio je 2003. godine Budišu po optužnici u kojoj je stajalo kako su se prije ubojstva Budiša i Željko Đekić sukobili u diskoteci "Palladium" u Splitu. Željko je nakon sukoba napustio "Palladium", a Budiša je pošao za njim pa su se ponovno sukobili pred diskotekom. Tada su se Željku pridružili njegov brat Milenko i nekolicina prijatelja. U jednom trenutku Budiša je izvukao pištolj iz pojasa te ispalio hitac raznijevši glavu mladiću.

image
Ubijeni Milenko Đekic (desno) s obitelji
 

Ubio ga je iz službenog pištolja koji je nakon nekoliko godina nestao sa splitskog Županijskog suda pod nikad razjašnjenim okolnostima.

Dodajmo i da je krajem listopada 2011. godine, dan prije petnaeste godišnjice Milenkove smrti, njegovoj obitelji na Općinskom sudu u Splitu bilo dosuđeno ukupno 370 tisuća kuna odštete.

– Nema tog novca koji može vratiti život našeg Milenka. Uzeli su mu život, a uzeli su ga i nama. Nikakav to novac nije, jad i bijeda. Postupak nije gotov, sada idu žalbe pa tek onda viši sud odlučuje o presudi – izjavio je prije deset godina novinarima stariji Đekić.

image
Ubijeni Milenko Đekic

U medijima se pojavljivao i prije pet-šest godina, kada se grčevito medijski borio protiv planova da se ljude koji desetljećima žive u barakama u vlasništvu HŽ-a na Zlodrinoj poljani izbaci iz tih prostora.

– Vodili su se tada radnici željeznice iz ovih objekata kao "stambeno zbrinuti", pa nisu imali pravo na dodjelu stanova, niti poslije na dizanje stambenog kredita. Svatko je u svoje ulagao koliko je mogao, prilagodili su zidove stanovanju – govorio je novinarima Đekić, kazavši da je on pravo "dijete željeznice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 01:11