StoryEditor
Crna kronika'shvatite ovo ozbiljno'

Solinjanin koji je izudarao prijatelja do smrti podivljao u zatvorskoj bolnici i šakom udario čuvara; To mu je već četvrti napad unutar rešetaka, pravosudnim policajcima 'prekipjelo'

19. svibnja 2019. - 10:09

Zatvori ponekad stvaraju "čudovišta" i za takve ne vrijede modeli resocijalizacije po finskom,norveškom ili bilo kojem modelu, kojeg Vi uporno “gurate”, a pritom ste daleko od odjela i zatvorenika. Shvatite to dok ne bude kasno i dok netko od zaposlenika ne izgubi život - kaže Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske u priopćenju objavljenom nakon što je Joško Božić Kudrić (36), zatvorenik iz Splita prošli tjedan po četvrti put napao pravosudnog policajca.

Solinjanin koji je izudarao prijatelja do smrti dobio pet godina zatvora; Božić-Kudrić nakon presude se pokušao obratiti majci pokojnog Krneka, očajna žena kroz suze mu poručila: Proklet bio, crkni!

Drama u splitskom zatvoru: Solinjanin podivljao u ćeliji pa napao čuvara, u Bilicama misle da je planirao još veći incident

Napad se dogodio u četvrtak u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu kada je Božić Kudrić udario šakom u glavu pravosudnog policajca. Kolegi je u pomoć priskočio drugi policajac te su savladali zatvorenika koji je doveden na pregled kod liječnika. Božić Kudrić je lišen slobode krajem 2015. godine kada je uhićen zbog nanošenja teške tjelesne ozljede Nikoli Krmeku (20), koji je umro u splitskoj bolnici dva tjedna poslije. Na prvom suđenju je proglašen krivim i kažnjen s osam godina, ali je presuda ukinuta i slučaj vraćen na ponovno suđenje. Na drugom suđenju je Božić Kudrić promijenio obranu i priznao nakon čega je u rujnu prošle godine osuđen na pet godina zatvora.

Optužnica je teretila Božića Kudrića da je 18. studenoga 2015. godine u blizini TTTS-a u svom vozilu, nakon što su pušili heroin, šakom udario u glavu Krmeka te je on izgubio svijest i pao na pod. Nakon što je došao svijesti, Božić Kudrić je Nikolu Krmeka još najmanje dva puta udario u lice, nakon čega je on ponovno izgubio svijest i pao na pod. Tad je mladić udario glavom u betonsku podlogu i zadobio teške i za život opasne tjelesne ozljede zbog kojih je upao u komu te je dobio upalu pluća i umro.

Tijekom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama u ljeto 2017. godine Božić Kudrić je pravosudnog policajca u ćeliji uhvatio s obje ruke za vrat i bacio na pod nakon što ga je ovaj upozorio da prestane s vikanjem. Policajca je oslobodio njegov kolega te su zajedno savladali nasilnog pritvorenika. Nakon tog izgreda premješten je u zatvor u Šibeniku odakle je dovođen na suđenje u Split.  Poslije objave presude prošle godine, išao je na odsluženje u Glinu gdje je početkom svibnja ponovno nasrnuo na pravosudnog policajca. Premješten je u Lepoglavu gdje je došlo do novog napada nakon kojeg je doveden u Bolnicu za osobe lišene slobode na pregled liječnika. U liječničkoj ordinaciji Božić Kudrić je udario šakom pravosudnog policajca.

Nakon toga SPPH je objavio priopćenje “Ovako više ne ide” u kojem upozorava Ministarstvo pravosuđa i Upravu za zatvorski sustav da su tri uzastopna napada na pravosudne policajce u posljednjih desetak dana pokazali da su loši uvjeti rada i narušena sigurnost.

- Shvatite ovo ozbiljno jer pravosudnim policajcima “voda dolazi do grla” i svoja upozorenja, svoje probleme će morati iznijeti na drukčiji način. Tražimo hitno od Uprave za Zatvorski sustav i probaciju višu sigurnost za zatvorske službenike. Upravi za zatvorski sustav smo poslali više dopisa u kojim smo upozoravali da stanje u zatvorskom sustavu nije dobro. Čak smo ih ostavili neko vrijeme da to sami utvrde,međutim ništa se nije promijenilo. Opet će naći neki odgovor poput: pojedinačni slučaj,verbalni incident ili će jednostavno napadati ovaj sindikat da širi dezinformacije. Prestanite zataškavati i kriti što se stvarno događa u zatvorima i kaznionica po pitanju broja pravosudnih policajaca,njihovoj opremi. Ono što svi već znaju, a to je da u ustanovama gdje u smjeni predviđeno 7 pravosudnih policajaca rade samo 3 policajca. Jedan policajac kontrolira tri odjela - navodi Tatarević u priopćenju.

Pravosudni policajci traže stoga razdvajanje nasilnih zatvorenika od ne nasilnih te da se postrože stegovne mjere kad se već neće za svaki napad na službenu osobu podnijeti kaznena prijava.

Izdvojeno

20. srpanj 2020 00:32