Dalmacija Split

osuđivan 19 puta

Drama u splitskom zatvoru: Solinjanin podivljao u ćeliji pa napao čuvara, u Bilicama misle da je planirao još veći incident

osuđivan 19 puta

Pripremno ročište u slučaju ponovljenog suđenja koje je u četvrtak održano na Županijskom sudu u Splitu nije, doznajemo, baš "leglo" Jošku Božiću Kudriću (34) iz Solina, te je nakon povratka u istražni zatvor na splitskim Bilicama napao zatvorskog čuvara lakše ga ozlijedivši. Kako smo neslužbeno doznali, raspravni ga je sudac tijekom nejavnog pripremnog ročišta udaljio iz sudnice zbog ometanja rasprave. Kad se malo primirio, dopušteno mu je da se vrati.

No, nakon što su ga pravosudni policajci vratili u zatvor, počeo je narušavati zatvorski kućni red vičući baš zbog nezadovoljstva tijekom rasprave na sudu. Nije poslušao zatvorskog čuvara koji mu je zapovjedio da prestane s deranjem, a kad je on u 16.40 došao zatvoriti vrata ćelije, Božić Kudrić ga je napao uhvativši ga "u kravatu" (hvatanje protivnika odostraga oko vrata jednom rukom, a druga služi kao poluga za stiskanje) te ga je bacio na pod.

U tom je trenutku dotrčao drugi čuvar, koji ga je silom morao odvojiti od napadnutog kolege. Kako smo doznali, zatvorske su vlasti izvijestile Ministarstvo pravosuđa da je Božić Kudrić uputio otvorene prijetnje te su, obzirom na neke sumnje da priprema veći incident, zatražili da se odobri njegovo premještanje u drugi zatvor, te je jučer i premješten u Šibenik.

Lakše ozljede

Kako doznajemo, Božić Kudrić ima potpuno drugu priču i tvrdi da se on samo branio od čuvara koji je došao u njegovu ćeliju. Iz splitske su nam policije potvrdili da su iz splitske bolnice u 17.50 izviješteni da je obrađen pravosudni policajac i da su mu utvrdili lakše tjelesne ozljede. Božić Kudrić najvjerojatnije će dobiti kaznenu prijavu zbog napada na službenu osobu.

A Jošku Božiću Kudriću ponovno se sudi pred drugim sudskim vijećem nakon što ga je sudac Slavko Lozina u svibnju prošle godine osudio na osam godina zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, odnosno smrti Nikole Krmeka (20) u studenom 2015. godine. Lozina ga je osudio po optužnici kojom ga se teretilo da je 18. studenog prošle godine u blizini TTTS-a šakom udario u glavu Krmeka dok su bili u automobilu zajedno s Anelom Hodžićem, od čega se on onesvijestio i pao na tlo.

Kad je došao k svijesti, udario ga je još najmanje dva puta, od čega je Krmek opet izgubio svijest i pao je na tlo udarivši glavom o beton. Iako ga je potom prevezao do splitske bolnice, od nastale teške tjelesne ozljede mozga mladićevo se stanje u bolnici zakompliciralo, dobio je upalu pluća, od čega je 1. prosinca i umro.

Istraga Krmekove smrti počela je kao istraga ubojstva, no kvalifikacija je poslije promijenjena. Božić Kudrić cijelo je vrijeme tvrdio da nije imao nikakvu namjeru ubiti mladića jer mu je on bio prijatelj, te da ga duša boli jer je "izgubio prijatelja i brata". Majka pokojnog mladića, pak, uvjerena je da je njezin sin ubijen.

Bitne povrede postupka

Na izricanju te presude Božić Kudrić poručio je sucu da će mu presuda pasti "kao kruška", što se i obistinilo prije koji mjesec kad ju je Vrhovni sud sud ukinuo zbog bitnih povreda kaznenog postupka. Odlučili su da se pri ponovnom ispitivanju sudskog vještaka posebna pozornost posveti pitanjima koja se ne odnose samo na mehanizme nastajanja Krmekovih ozljeda, nego i na njihovu povezanost.

Jednostavnije rečeno, treba utvrditi jesu li Kudrićevi udarci koji su Krmeku zadali lakše tjelesne ozljede na licu mogli dovesti do njegova gubitka svijesti, te posljedično i do gubitka ravnoteže te pada na betonsku podlogu i zadobivanja teških tjelesnih ozljeda koje su dovele do njegove smrti. Ako jesu, Vrhovni sud traži da se utvrdi koliko je vremena moglo proteći između zadavanja udaraca u lice i gubitka svijesti te Krmekova pada, pri čemu se vještak mora očitovati i o starosti krvnog podljeva ispod lijevog oka s kojim je Krmek ušao u Kudrićev automobil, kao što tvrdi svjedok Anel Hadžić koji je bio u automobilu s njima dvojicom.

O ovome je na prvom suđenju, i to nakon što je Lozina ponovno otvorio već zaključenu raspravu, na pitanja odvjetnika Željka Gulišije govorio vještak Antonio Alujević.

– Ne mogu sa sigurnošću utvrditi uzrok pada. Tri udarca otvorenim dlanom u kabini vozila ne razvijaju toliko jaku silu koja bi dovela do nastanka krvarenja u mozgu. Što je uzrok pada, šamar, izloženost narkoticima ili nešto treće, ne mogu spekulirati. Ne mogu odgovoriti ni na pitanje koja količina heroina djeluje smirujuće, a koja agresivno jer ne znam toksikološke nalaze oštećenog, a i zbog toga što je djelovanje heroina izrazito individualno – odgovorio je tada vještak Alujević.


Osuđivan 19 puta, u Lepoglavi napadnut nožem

Na prvom suđenju iznesen je podatak da je Božić Kudrić od 2003. godine čak 19 puta pravomoćno osuđivan zbog kaznenih djela s elementima nasilja. Iščekujući odluku Vrhovnog suda, Božića Kudrića je u zatvoru u Lepoglavi, gdje je bio na izvršenju kazne, što je sam tražio, u veljači ove godine napao drugi zatvorenik, Stjepan Maurović.

Napad se dogodio rano ujutro u hodniku odjela za smještaj zatvorenika, kad je Maurović prišao s leđa Božiću Kudriću te mu je improviziranim bodežom napravljenim od dijela drške žlice i plastičnog nastavka drške od metle nanio ubodne rane po glavi, lijevoj ruci i leđima. Zahvaljujući svojoj jakoj fizičkoj konstituciji, Božić Kudrić se od zadobivenih ozljeda brzo oporavio.

 

Naslovnica Split