StoryEditor
Crna kronikaSUĐENJE U SPLITU

Slovenac htio iz Brazila ‘uvesti’ 339 kilograma kokaina, a njegov odvjetnik Pavasović Visković traži da ga se pusti iz pritvora; Zamjenica ravnatelja USKOK-a je 'probila' kad je čula gdje bi se uselio!

20. studenog 2019. - 12:23
Darjan Ješovnik na jučerašnjem ročištu

Na splitskom Županijskom sudu jučer je započelo suđenje 33-godišnjem Darjanu Ješovniku, državljaninu Slovenije, kojeg USKOK tereti da je bio dio zločinačkog udruženja na čelu s Petrom Ćosićem zvanim Šarac iz Tomislavgrada u kupnji, posjedovanju, prenošenju i posredovanju u prodaji najmanje 339 kilograma kokaina, dovezenog iz Brazila, u ukupnoj vrijednosti od 12,8 milijuna eura.

Ješovnika se tereti da je za Šaćira Lucevića, Slovenca iz Crne Gore, koji je bio glavni Ćosićev operativac, bio kurir, odnosno da je prenosio poruke Petru Ćosiću i Emanuelu Vuliću zvanom Manči, također jednom od glavnih operativaca udruženja te se sastajao s njima.

Tako se, po optužnici, 18. siječnja 2011. godine sastao s Vulićem u Ljubljani, a 27. veljače 2018. godine s Petrom Ćosićem u Banjoj Luci. Također, USKOK smatra da je Ješovnik nosio i novac i davao ga ostalima u udruženju za njihove obavljene usluge.

– Ne smatram se krivim, a obranu ću iznijeti na kraju postupka i odgovarat ću na pitanja – kazao je Ješovnik sudskom vijeću sutkinje Višnje Strinić, dok je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković istaknuo kako je to za što ga se tereti jedva dostatno za osnovanu sumnju za podnošenje kaznene prijave, a kamoli za optužnicu i presuđenje.

– Ostale se tereti da su vrlo sofisticirano komunicirali i da je Vlatko Šoš bio zadužen za vrlo sofisticiranu telekomunikacijsku opremu s kojom su komunicirali, iz čega proizlazi da “zločinačka organizacija” nije imala potrebe za kuririma – kazao je odvjetnik Pavasović Visković.

Obrana je zatražila i ukidanje istražnog zatvora u kojem se Ješovnik nalazi već šest mjeseci, a prije toga je dva do tri mjeseca bio u ekstradicijskom pritvoru.

Predloženo je da mu se izreknu mjere opreza javljanja policiji i oduzimanja putovnice, kojih će se on vrlo striktno pridržavati te da već ima i adresu u Splitu na koju bi se prijavio i gdje bi bio stalno dostupan sudu do kraja postupka.

– Kazneno djelo za koje ga se tereti je minorno u odnosu na ostale koji su pravomoćno osuđeni na dvije i pol godine zatvora. Moj klijent ima izjavu Nikole Rajića da može prijaviti prebivalište kod njega – kazao je odvjetnik.

Na to je “skočila” Natalija Petković, zamjenica ravnatelja USKOK-a koja se žestoko usprotivila tom prijedlogu, navodeći kako na navedenoj adresi, na kojoj bi bio prijavljen Ješovnik, živi otac Željka Rajića, koji se nalazi u istražnom zatvoru i kojeg je USKOK označio kao vođu zločinačke organizacije protiv koje se provodi istraga zbog sumnje u organiziranje pokušaja ubojstava, iznuda, otmica, paljevina automobila, nabave raznih vrsta oružja i streljiva.

Sud je odbio ovakav prijedlog obrane, ali je prihvatio njihov prijedlog da se kao svjedoci pozovu i ispitaju ostali pravomoćno osuđeni članovi udruženja.

 

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 15:47