StoryEditor
Crna kronikaKOŠMAR NA PLOKITAMA

Rastrojeni momak s noževima prestravio stanare splitske Siromašne: ‘Dozivali smo djecu s prozora dok je on urlao da će sve pobiti...‘

18. travnja 2021. - 16:59
Kotar Plokite gdje se u Požeškoj ulici dogodio incident sa muskarcem koji je šetao i prijetio sa dva noža u rukama  Duje Klarić/Cropix

Na splitskom predjelu Plokite, poznatijem kao Siromašna, u nedjelju ujutro glavna tema razgovora bio je muškarac koji je urlajući krstario kvartom dan prije u poslijepodnevnim satima, s dva noža u rukama. Savladan je i uhićen nakon kraće potjere, a tijekom svog pohoda nije nikoga ozlijedio.

Na parkiralištu u Požeškoj ulici, gdje su trojica uniformiranih policajaca pokušala savladati naoružanog muškarca, susrećemo stanare obližnjih zgrada. Primjećujemo da su najviše uznemirene mlade majke, dok muška populacija o događaju razgovara kao o nečemu što se dogodilo daleko od njihova kućnog praga.

- Imam kćer i sina koji idu u osnovnu školu i čim sam čula što se zbiva, sjetila sam se događaja otprije pola godine, kada su u susjednu zgradu došle tri policijske marice radi uhićenja. U tu zgradu je upravo bila ušla moja kći i strašno sam se uznemirila kad sam vidjela da policija opkoljava zgradu.

image
Kotar Plokite gdje se u Požeškoj ulici dogodio incident sa muskarcem koji je šetao i prijetio sa dva noža u rukama
Duje Klarić/Cropix

Odmah sam zazviždala s prozora da je pozovem u kuću, ali ona nije mogla odmah doći zbog cijele situacije i u prvim trenucima sam mislila da ću izludjeti. Tako se uopće više ne čudim ničemu što se događa - kazala nam je gospođa, koja je u pratnji kćerke upravo ulazila u zgradu.

Krenuo na policajce

Nailazimo tada na mladu obitelj s dvogodišnjom kćeri.

- Nismo vidjeli događaj jer živimo s druge strane zgrade tako da nemamo pogled na parkiralište, ali smo vidjeli na portalima snimke. Nije mi svejedno kada pomislim da bi, kada poodraste, trebala pustiti dijete da se igra vani bez nadzora, a da se takve stvari događaju. Koliko je nama poznato, taj muškarac nije odavde jer nitko od susjeda nije kazao da ga poznaje ili da je otprije radio probleme. Čuli smo da je imao jedan nož, a da je drugi zgrabio u obližnjem dućanu - kaže nam mlada majka čiji suprug drži kćerkicu u naručju.

Nakon nje dolazi gospodin koji smatra kako je pretjerano kazati da su uznemireni.

- 'Ajte, molim vas, ma što se boje za dicu, pa ja ne znam kad sam zadnji put vidija dicu ovde vanka. Oni su vam svi na mobitelima, kompjuterima i PlayStationima. Nije to kao 70-ih kad sam se ja doselio pa smo svi bili stalno na zidićima po ulici, igrali balun i stalno bili u prašini. Ne, nemojte me slikati, ni slučajno. Samo mi fali da se taj sutra vrati - kaže sredovječni stanar zgrade.

image
Mladić s noževima i policajci u potjeri
PSD

S balkona se nadviruju dvije gospođe i kažu da su sve vidjele.

- Vidjela sam da je prije dolaska policije zaustavljao automobile mašući oružjem. Onda je krenuo na policajce nožem, evo ovdje ispred zgrade. Je, vidjela sam, a oni su ga pokušali okružiti i onda su otišli za njim prema "Jurju Bonačiju", a tamo su ga i uhitili. Kažu da su koristili suzavac da ga savladaju - govore u glas umirovljenice.

Kako nam još kažu stanari, muškarac je prije susreta s policajcima vikao ulicama: “Sve ću vas pobit!”. U jednom trenutku je kraj obližnjeg kafića presreo dvije djevojke i jednoj kazao: “Dođi da te zagrlim!”.

Odlazimo do obližnjeg zoga za balote na kojemu nam kažu da nisu u to vrijeme bili na balotama, tako da nisu vidjeli sam događaj, što nikako ne mogu prežaliti jer imaju direktan pogled na mjesto događaja. Svima je zajedničko da se ne žele fotografirati i kazati ime i prezime jer se boje da ih danas-sutra ne bi potražio isti izgrednik.

Kolega fotoreporter i ja namjeravamo proglasiti povlačenje kad...

- Što je, novinari, hoću li ja dobit autorska prava za moj video koji dijelite po portalima?! - vikne nam stasita prolaznica.

Njezin uzvik prihvatimo kao pozivnicu i ubrzo doznajemo što se događalo.

Psihički rastrojen

- Ja vam stojim na jednom od viših katova u ovoj zgradi i sve sam snimila. On je krenuo s Mažuranićeva šetališta i došao ovdje do našeg kvarta. Čula sam da je vikao: “Vrati se, molim te, vrati se kući, neću ti ništa, oću te poljubit, oću te zagrliti, samo oću s tobom razgovarat!” Tri sekunde kasnije vikao je: “Odrobijat ću te, p***ka ti materina, odrobijat ću te, k**vo!” - kaže nam sugovornica.

Pitamo je li on to govorio na mobitel ili nekome u blizini.

- Ne, ne, on je to vikao sam sa sobom. Kao da se svađa s nekim u svojoj glavi. Bio je vidljivo psihički rastrojen. Drugi nož je izgleda uzeo u dućanu u koji je ušao, bio je to onaj duži, a prije je već imao jedan, čini mi se tzv. skakavac. Moram vam obvezno kazati da je policija odmah došla, čim smo ih zvali, dok je on još lutao od FINA-e prema ovamo. Krstarili su automobilom, a onda su pješice krenuli za njim.

image
Kotar Plokite gdje se u Požeškoj ulici dogodio incident sa muskarcem koji je šetao i prijetio sa dva noža u rukama
Duje Klarić/Cropix

Bili su stvarno strpljivi i na sve načine izbjegavali primjenu sile, iako su i sami bili ugroženi. Ja sam odmah zazviždala da mi dite dođe doma - kaže nam autorica snimke, koja je i sama majka maloljetnog djeteta.

Napominjem joj kako nam je još jedna majka kazala da zviždukom zove djecu ako misli da postoji opasnost te je pitam je li to uobičajeni znak za uzbunu materama u Siromašnoj.

- Da, ja sam vam inače majstor u tome - smije se ona i, da nam dokaže, gurne prste u usta i zazviždi da bi joj pozavidjeli i najokorjeliji navijači.

Kako doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, muškarac je jutros priveden dežurnom sucu Općinskog prekršajnog suda.

- Protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja članka 6. Zakona o remećenju javnog reda i mira te članka 29. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana - kazala nam je Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije.

Radi se o prekršaju remećenja javnog reda i mira na naročito drzak način te nošenja oružja na javnome mjestu, tako da je vidljivo i uznemiruje građane. Inače, prilikom uhićenja, nakon što je odbio zapovijed da se zaustavi i baci noževe, nad njim su uporabljena sredstva prisile, i to sprej, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje.

Uhićen je, odveden u službene policijske prostorije i zatim na pregled u bolnicu, gdje ga nisu zadržali. Naša sugovornica ustupila nam je i video snimak na kojem se čuje kako mladić viče: "Od**bi od mene!" dok za njim idu trojica policajaca i jedan civil koji mu govori:"Alo, momak smiri se!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 02:41