StoryEditor
Crna kronikaOŠTEĆEN PRORAČUN

Razotkrili ih porezna uprava i splitska policija: poslovni par utajio 3,9 milijuna u godinu dana, prijavili odbitak pretporeza na koji nisu imali pravo

Piše Marija Vuković
23. veljače 2021. - 11:27
Goran Mehkek/Ilustracija/Cropix

Zbog sumnje u utaju 3,9 milijuna kuna poreza prijavljeni su 40-godišnja Hrvatica i 65-godišnji muškarac iz Srbije kao osnivači i odgovorne osobe trgovačkog društva. Kako stoji u kaznenoj prijavi Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju, nisu platili pretporez čime su oštetili državni proračun.

Porezna uprava prijavila je državnom odvjetništvu da su u spornom razdoblju odbili pretporez na koji nisu imali pravo. Zatim je od splitske policije zatraženo provođenje izvida koji su rezultirali kaznenom prijavom.

Svoju poreznu obvezu prijavljeni par nije izvršio u periodu od svibnja 2018. godine pa sve do srpnja 2019. godine. Pravo na odbitak PDV-a (pretporeza) nastaje u trenutku kada nastaje obveza obračuna PDV-a koji se može odbiti.

Prema poreznom obvezniku koji PDV obračunava prema primljenim ili naplaćenim naknadama kojem se obavljaju primjerice građevinske usluge obveza za obračun PDV-a i pravo na odbitak nastaje kao i poreznim obveznicima koji PDV obračunavaju prema izdanim računima. Što znači da u graditeljskoj djelatnosti obrtnik pretporez može odbiti u obračunskom razdoblju u kojem je ovjerena situacija o stvarno izvedenim građevinskim radovima od strane nadzornog tijela, neovisno o tome da li je račun izvođaču radova plaćen ili ne. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 08:59