StoryEditor
Crna kronikaUTAJA NA HVARU

Državljanin Srbije oštetio hrvatski proračun za 5,5 milijuna kuna: nepravilnim i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga izbjegavao plaćanje PDV-a

23. rujna 2020. - 11:22
Marko Miščević/Cropix/Ilustracija

Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim državljaninom Srbije, Laszlom M.

Sumnjiči ga se da je u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva "Veliki pogled " d.o.o. s područja Hvara tijekom 2016. godine nepravilnim i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od pet milijuna i četiristo tisuća kuna i time oštetio državni proračun RH, odnosno stekao toliku dobit za svoju firmu.

On, naime, navedene godine u poslovnim knjigama društva "Veliki pogled" d.o.o., čiji je direktor, nije evidentirao stjecanje dobara unutar Europske unije u ukupnoj vrijednosti od 11 milijuna i 454 tisuće kuna, nego je evidentirao nevjerodostojne ulazne račune dvaju svojih dobavljača, i to "Rhea" d.o.o. i "Lady intercontinental" d.o.o., u ukupnoj vrijednosti od 12 milijuna i 486 tisuća kuna.

Na osnovi takvih neistinitih računa je naknadno u poreznim prijavama društvu obračunato više pretporeza i manje PDV-a za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 5,4 milijuna kuna. Na taj način Laszlo M. je za svoje društvo "Veliki pogled" pribavio potupravnu imovinsku korist, umjesto da taj iznos bude uplaćen u državni proračunu RH na ime PDV-a.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, utaje poreza ili carine i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, policija je dostavila posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 02:28