StoryEditorOCM
Crna kronikapresude još nema

Prošle su godine otkad je u splitskom zatvoru USKOK uhitio pravosudnog policajca jer je zatvorenicima donosio mobitele. Ono što je uslijedilo na sudu je krajnje bizarno

Piše Vladimir Urukalo
3. rujna 2022. - 13:31

Ima tome već gotovo dvanaest godina kada je u splitskom zatvoru izbila sada već posve zaboravljena afera u kojoj je USKOK uhitio tadašnjega pravosudnog policajca Gorana Stjepanovića jer je za nekoliko stotina eura mita dvojici zatvorenika unosio mobitele u zatvor.

Više od desetljeća prošlo je od podizanja optužnice, a presude na splitskom Općinskom sudu još nema.

Naravno, optužnica je, osim pravosudnog policajca za primanje mita, teretila i dvojicu zatvorenika za davanje mita, a radilo se o Stjepanu Mihoviloviću, zvanom Klis, koji je poslije postao “planetarno” poznat kao jedan od šestorice Splićana koji su u prosincu 2017. godine na beogradskom stadionu JNA izazvali tučnjavu i nerede na utakmici Partizana i Crvene zvezde, u ratu navijačkih frakcija Grobara, kada su Klis i ekipa izvukli deblji kraj dobivši dobre batine. Nekoliko godina poslije uhićen je u Španjolskoj zbog sumnje u šverc oko 30 kilograma kokaina i 50 kilograma marihuane. Mihovilović je preko svoje majke nabavio više SIM kartica i mobitele, koja ih je zajedno s 200 eura dala također tada okrivljenom Ivanu Bobanu, a on predao okrivljenom Vedranu Maslaku, koji ih je dao podmićenom pravosudnom policajcu.

 

Drugi zatvorenik koji je tada na isti način, samo preko svoje supruge, dao 200 eura mita za mobitel bio je Tomislav Šoljić, koji je prije koji mjesec pravomoćno osuđen na ukupno 19 godina zatvora za ubojstvo bivšega boksača Marija Boljata, zvanog Pajkić, u lipnju 2020. godine u Kaštel Kambelovcu i pokušaj ubojstva Joze Čabraje. Šoljić je već dvije godine u bijegu, a jedan je i od osumnjičenih u aferi “Složna braća”, u kojoj je u listopadu 2021. godine na području Zagreba, Splita i Dubrovnika uhićeno više desetaka osoba zbog utaje oko 51 milijun kuna PDV-a.

Dakle, po USKOK-u, policajac Stjepanović je primio mito kako bi Klisu i Šoljiću unio mobitele.

No, zahvaljujući poslovično poznatoj brzini našeg pravosuđa, optužbe protiv svih okrivljenih za davanje mita (za što je po tadašnjem Kaznenom zakonu bilo propisano od tri mjeseca do tri godine zatvora) otišle su u zastaru, i to još prije dvije godine, tako da je na optuženičkoj klupi ostao jedino još pravosudni policajac!

Kako je moguće da u 12 godina za ovako relativno jednostavan predmet nema presude? Odgovor na to pitanje potražili smo na Općinskom sudu u Splitu, gdje su nam odgovorili da je optužnica u ovom predmetu podignuta 6. prosinca 2010. godine, a da je prva rasprava održana 18. studenoga 2014. godine, dakle nakon gotovo četiri godine.

– Ukupno je održano 14 rasprava, od čega je devet održanih rasprava, a pet odgođenih bilo iz razloga neuredno iskazane dostave za okrivljenike, isprike jednog od okrivljenika zbog doživljene prometne nezgode te zbog izmijenjenog sastava vijeća zbog prelaska člana vijeća na drugi sud. Do sada su četiri suca vodila ovaj spis, u predmetu nije donesena presuda, a zastara u spisu nastupa 2030. godine – navodi se u odgovoru Općinskog suda u Splitu. Zadnje je ročište održano u ponedjeljak, a ostaje nada da će preostalih osam godina do zastare biti dovoljno vremena da se ovaj predmet okonča, kakva god presuda bila.•

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 07:51