StoryEditor
Crna kronikanezapamćena tragedija

Poznati prometni stručnjak o stravičnoj nesreći: Nikakav problem s kočnicama nije mogao izazvati masakr na odmorištu, riječ je o sumanutoj reakciji vozača!

Piše PSD
7. lipnja 2019. - 18:00

Nezapamćena tragedija u kojoj je zahuktali tegljač na autocesti A3, od Novske prema Okučanima, u punoj brzini uletio u odmorište, prešao zelenu oazu te pokosio skupinu učenika koji su, na putu za more, imali pauzu te su izišli iz autobusa, šokirala je Hrvatsku.

Detalji stravične nesreće na odmorištu: učenice koje je pokosio kamion putovale su na odmor u Zadar; Vozač tvrdi da su mu otkazale kočnice, o tragediji se oglasila i policija

Na mjestu je poginulo dvoje djece, a jedno se bori za život. Premda još nisu poznati vjerodostojni detalji nesreće, putanja i dinamika kretanja tegljača, kako piše naš poznati prometni stručnjak Željko Marušić, teško kompromitira vozača.

Ovo su pet bitnih stvari o tragičnoj nesreći:

1. Kočnice na kamionu ne mogu otkazati, jer je, poput željezničkih vozila opremljen 'ispraznim' sustavom - kamion je sam uvijek opružno  zakočen, a kad motor radi, tlak u pneumatskom sustavu, preko pneumatskih cilindara, kočnice drži otkočenim. Dakle, vozač, pritiskom na papučicu, ne smanji tlak i tada kočnice samostalno koče. Radni je tlak oko 8 bara, a kad padne ispod 4 bara, pneumatski cilindar više ne može svladati silu opruge i ona aktivira kočnice. Dakle, u slučaju kvara, kočnice se automatski aktiviraju i ukoče kamion. Neodgovorni vozač može dugotrajnim agresivnim kočenjem 'skuriti' (spaliti) kočne obloge, ali ni tada kočnice potpuno ne gube učinkovitost.

2. Svaki tegljač još ima dva pomoćna kočna sustava - motornu kočnicu i retarder. Premda ti sustavi imaju ograničeno djelovanje, mogu biti spasonosni te mogu spriječiti konkretni ishod.

3. Priča o zaglavljenom tempomatu, podsjeća na prvu verziju Horvatinčićevog objašnjenja tragičnog naleta na jedrilicu s dvoje talijanskih nautičara (njegov je brod također bio na 'tempomatu, premda se izvlačio na navodni otkaz motora), prije nego što je odlučio pozvati se na 'sinkopu', uz potpunu promjenu iskaza. Pa, za boga miloga, gliser u punoj brzini ili zahuktali tegljač mogu isključiti pogonsku vezu od motora do kotača (odnosno propelera kod plovila), ubacivanjem ručice mjenjača (odnosno snage) u prazan hod...

4. Dakle, bez obzira na stanje prvog, drugog i trećeg kočnog sustava, ako je vozač bilo što sumnjao, nije smio skrenuti na odmorište. Rješenje situacije trebao je tražiti na autocesti, gdje ima daleko više prostora za manevriranje, a nema pješaka.

5. Sve dakle u prvi plan stavlja sumanutu, neodgovornu reakciju vozača, iz bilo kojeg razloga, bilo da je vozač prethodno zaspao pa bunovan uletio u odmorište ili je bio nesposoban za vožnju, zbog alkohola, droga, za vožnju štetnih medikamenata. Izgledna je i najgora, smrtonosna opcija - kombinacija navedenog i tempomata...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 06:23