StoryEditorOCM
Crna kronikaSuđenje može početi

Potvrđena optužnica splitskoj ‘zločinačkoj‘, Rajić bjesnio pred sudom: Ovo je lov na vještice! A što se tiče optužbi za Giljanovića, to je primjer da je Darwinova teorija evolucije točna

Piše Vladimir Urukalo
8. rujna 2021. - 17:46

Godinu i osam mjeseci nakon što je USKOK podignuo optužnicu protiv četrnaesteročlane zločinačke organizacije na čelu sa Željkom Rajićem, ista je napokon prije nekoliko dana potvrđena i više nema prepreka da se krene u sudski postupak.

Grupu koja je prva takva koja je "pala" na splitskom području, nakon čega je uslijedilo razbijanje još nekoliko zločinačkih udruga, USKOK tereti za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari.

Kako smo već pisali, na sjednici Optužnog vijeća, pred vijećem na čelu sa sucem Dinkom Mešinom, došlo je do sklapanja sporazuma USKOK-a i nekoliko okrivljenih pa su tako sporazumno krivnju po optužnici priznali Duje Pivčević, Robert Žuvela, Leni Ban i Ivan Poljičanin. Pivčević, kojeg optužnica tereti za ukupno sedam djela, usuglasio se s kaznom od jedanaest godina zatvora, Žuvela je pristao na sedam godina, Ban na četiri godine te Poljičanin na dvije godine zatvora.

Zanimljivo je i da je Željko Rajić, kojeg USKOK apostrofira kao šefa organizacije, prije dva dana izišao na slobodu iz istražnog zatvora na Bilicama, u kojem je proveo maksimalnih dvije i pol godine istražnog zatvora, s obzirom na to da ima optužbu za samo jedno konkretno kazneno djelo, iznudu od oca Ivana Giljanovića.

Sam Rajić je pred sudom, na dan potvrđivanja optužnice, izrazio žestoko protivljenje potvrđivanju optužbi.

– Ovo što se meni stavlja na teret nije čak ni konstrukcija, nego lov na vještice. Navodi se u optužnici da sam ja organizirao grupu kako bih preuzeo primat na ovom području za trgovinu narkotika, kokaina i marihuane, ali ne znam gdje su oni našli da bih se ja time bavio i želio to prodavati.

A što se tiče kaznenog djela na štetu Zvonka Giljanovića za koje me se tereti, mogu reći samo da je to primjer da je Darwinova teorija evolucije točna. Mene terete da sam ga u prosincu tri puta iznuđivao, a ja tad nisam uopće bio u Splitu, nego u Španjolskoj, Austriji i Zagrebu.

Nakon toga dolazi do napada na automobil ispred Giljanovićeve kuće, ali me on ne prijavljuje kao počinitelja, isto kao niti 3. siječnja kada prijavljuje prijetnju preko telefona, ali ne navodi da sam to bio ja. Uhićen sam 7. ožujka i Zvonko Giljanović dolazi u USKOK, ali ni tada ne prijavljuje da sam ga ja iznuđivao, već to radi tek 13. ožujka, kada govori da sam iznuđivao 20 tisuća eura – kazao je Rajić pokušavajući uvjeriti sud da vrati optužnicu USKOK-u ili da, ako baš sumnja na iznudu, spis ustupi Općinskom sudu.

Odlučeno je još i da se Hrvoju Kovčaliji sudi u odsutnosti, kako je to tražio USKOK. Sudsko je vijeće obrazložilo da bi, ako se to ne bi prihvatilo, došlo do "grubih kršenja prava optuženika Rajića, Vučka i Tonća Mikelića te bi se njihov boravak u istražnom zatvoru pretvorio u izvršavanje kazne zatvora što u niti kojem slučaju nije prihvatljivo".

Doznajemo i da će ovo suđenje, jednom kad počne, voditi sutkinja Višnja Strinić. V. Urukalo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 11:53