StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetANARHIJA NA BILICAMA

Ekskluzivne fotografije iz zatvora u Splitu: šef najpoznatije ‘zločinačke‘ čita ruske klasike, a u ćelijama zatvorenici snimaju selfije! Mobiteli su strogo zabranjeni, ali ih je netko očito prokrijumčario na Bilice

Piše Katarina Marić banje /sd
14. studenog 2021. - 19:17

U Zatvoru u Splitu krati se vrijeme na sve dostupne načine, pa tako i čitanjem ruskih klasika te snimanjem zajedničkih selfija za uspomenu. Doznajemo to s fotografija dostavljenih u našu redakciju, snimljenih u ćeliji zatvora na Bilicama tijekom ljeta ove godine, piše Slobodna Dalmacija

Na jednoj od njih Željko Rajić (36), optužen kao šef najpoznatije zločinačke iz Splita, čita "Anu Karenjinu", na drugoj je zagrljen sa Sandrom Firićem (29) iz Solina, optuženim za ubojstvo i još dvojicom manje poznatih istražnih zatvorenika. Rekonstrukcijom tijeka kaznenih postupaka nad dvojicom poznatijih uhićenika s fotografija utvrdili smo mjesto i vrijeme radnje.

Željko Rajić, koji se brani od optužbi da je rukovodio organizacijom čiji članovi se terete za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari, proveo je u istražnom zatvoru dvije i pol godine tijekom kojih je smješten isključivo u zatvoru u Splitu.

Tijekom tog razdoblja četvorica članova zločinačke udruge su se nagodili s USKOK-om i priznali optužbe. Pojava Sandra Firića na fotografiji nam je pomogla da odredimo vremenski okvir kada su snimljene.

image
Željko Rajić u ćeliji Zatvora u Splitu
Privatni album

Uhićen je i smješten na istražni odjel polovicom travnja ove godine zbog ubojstva Branka Mijatovića, koji je ustrijeljen u glavu i izbačen iz automobila na cesti na predjelu Klisa. Željko Rajić je izišao na slobodu početkom rujna, tako da je jasno kako je zajednička snimka nastala tijekom četiri i pol mjeseca dok su zajedno boravili u istražnom zatvoru u ljetnim mjesecima.

S obzirom na odjeću, točnije, razodjevenost aktera, pogotovo najpoznatijeg, kojem se vidi jedinstvena tetovaža dva pištolja na trbuhu, vremenski okvir možemo dodatno suziti na ljetne mjesece. Sadržaj na stolu na fotografijama nije jednak tako da nisu snimljene istoga dana, ali se definitivno ne radi o duljem vremenskom odmaku, ni o različitim ćelijama.

Iz ostalih detalja vidimo niz zanimljivosti, javnosti inače nedostupnih, iz života na istražnom odjelu splitskog zatvora. Primjećujemo kako unos kalorija nadopunjuje namirnicama za koje im je omogućeno da ih drže u ćeliji.

Cimeri s fotografije imaju: mlijeko,Kraš express, kavu, čokoladu, Cedevitu i Coca colu te kekse i čokoladu uz grijač vode za spremanje toplih napitaka. Namještaj je zatvorski, asketski, s nizom urezanih potpisa osoba koje su bile smještene u istoj sobi.

Osim stola i klupa vidimo i metalni dvokrilni ormarić tzv. kazeta te televizor na polici montiranoj iznad stola, ispod prozora. Na grupnoj fotografiji stoje zagrljeni slijeva nadesno: Sandro Firić s kapom na glavi, Željko Rajić te dvojica cimera.

Na drugoj je u rukama Željka Rajića Tolstojev klasik, primjerak iz zatvorske knjižnice, koja broji 2900 naslova, uglavnom starijih izdanja, klasika i vjerske literature. S fotografija se dosta toga doznaje, ali ima i niz činjenica koje nam nisu poznate i koje snimke ne otkrivaju.

image
Slijeva nadesno: Sandro Firić, Željko Rajić i dvojica 'cimera' u ćeliji Zatvora u Splitu
Privatni album

Primjerice, tko je snimio grupnu fotografiju? Onu na kojoj je Rajić sam, mogao je snimiti bilo tko od ostale trojice. Grupnu je mogao fotografirati peti cimer, ako su ga imali, ili su "udrili" selfie?

Odgovor na to pitanje imat će uprava Zatvora u Splitu, koja zna koliko i kojih istražnih zatvorenika imaju smještenih zajedno. Prema kutu snimke i činjenici da stol i posteljina s kreveta nezgrapno zauzimaju veći dio kadra, vjerojatnije je kako se radi o fotografiji slikanoj prednjom kamerom mobitela.

To nas dovodi do najvažnijih pitanja: odakle im mobitel u ćeliji, kome je pripadao, tko je platio za njega, tko ga je donio? Naravno, ne radi se o prvom, a sigurno ni zadnjem mobitelu u ćelijama na Bilicama.

Kod samog Željka Rajića već je nađen jedan, i to prošle godine krajem veljače, a i tada je bio smješten u ćeliji s više osoba. Radilo se o mobitelu za kriptiranu, tj. zaštićenu komunikaciju za koji je Rajić odmah kazao da je njegov.

Zaplijenjen je iPhone, koji se na crnom tržištu može kupiti za 1300 eura i uz koji se dobije punjač i tri mjeseca posebne pretplate, komunikacije pod kriptozaštitom. Kasnije se za produljenje korištenja takve komunikacije plaća 500 do 600 eura. U to se dodaje i trošak unosa unutar zatvora, koji ovisi o dogovoru.

Nakon toga, Rajić je sigurno bio pod pojačanom paskom pravosudnih policajaca u zatvoru, tako da mu je sigurno bilo otežano skrivati novi aparat. Pa čak i godinu, godinu i pol dana kasnije, kada su snimljene dvije nama dostavljene fotografije.

Ipak, netko je u ćeliju gdje je i on boravio uspješno skrio aparat koji im je poslužio za zabavu u satima dokolice. Ne nabavljaju svi zatvorenici "kripte", što ne ovisi isključivo o platežnoj moći već i o rangu u hijerarhiji na krim-sceni.

Ilegalnim kanalima dolaze i obični mobiteli, a cijena unosa je od 500 do 1000 eura, ovisi radi li se o standardnom androidu ili kriptiranom mobitelu. Krijumčarenje aparata ne plaća se isključivo u gotovini, već se i taj sustav prilagodio ponudi i potražnji.

image
Zatvor Bilice u Splitu
Nikola Vilić/Cropix

Među bivšim i sadašnjim "gostima" s Bilica priča se kako su neki od njih pozajmili novac pojedinim pravosudnim policajcima. Radi se o iznosima od nekoliko tisuća eura, a umjesto kamata na glavnicu, koje inače “nabijaju” svojim žrtvama dok se bave iznudama na slobodi, zajmodavci dobivaju pogodnosti u obliku paketa sa zabranjenom robom.

Ove godine unutar Bilica nađeno je nekoliko mobitela, dio kojih je upisan u službene papire, dok dio nije. Osim mobitela, unosi se i droga, čemu se pokušava stati na kraj korištenjem službenog psa za detekciju narkotika.

Prilikom dostave odjeće u kolovozu ove godine spriječen je unos 63 kapsule s 10 grama speeda, dva PVC paketića s još 6,8 grama iste droge i četiri smotuljka marihuane, mase četiri grama. Tri mjeseca ranije u jakni dostavljenoj za drugog zatvorenika nađeno je 50 tableta amfetamina speed. Oba puta su pokrenuta kriminalistička istraživanja nad osobama koje su donosile pakete i onima koji su ih trebali primiti.

Isto tako su kod pronalaska mobitela u svim prijavljenim slučajevima pokrenuti stegovni postupci nad zatvorenicima kod kojih su nađeni. Što se tiče zaposlenika zatvora, nije pokrenut ni jedan ni drugi postupak vezano za pronalaske ilegalne robe prokrijumčarene unutra, piše Slobodna Dalmacija

19. travanj 2024 05:50