StoryEditor
Crna kronikaubojstvo koje je šokiralo Split

Potvrđena optužnica protiv Liridona Berishe: odvezao bivšeg profesionalnog vojnika na TTTS, natjerao da klekne, a onda ga brutalno smaknuo s 14 hitaca; Evo na koliko bi mogao iza rešetaka

8. svibnja 2019. - 19:22
Liridon Berisha osumnjičen je za ubojstvo Ante Prnjaka

Unatoč obrani Liridona Berishe (27) iz Stobreča u kojoj je priznao da je u afektu ubio Antu Prnjaka (34) iz Kljaka, potvrđena je optužnica koja ga tereti za krvni delikt na okrutan i podmukao način čime mu prijeti dugotrajna kazna zatvora do 40 godina.

Berisha je na plaži urlao: 'Ubit ću te kao i Prnjaka!'; Otkrivamo tri velike pogreške brutalnog ubojice splitskog dilera koje su pomogle policiji da brzo rasvijetli slučaj

Sljedeća faza postupka je da se predmet dodijeli raspravnom sucu Županijskog suda u Splitu koji će zakazati početak glavne rasprave. Iako zakon predviđa mogućnost određivanja sankcije od 40 godina, morao bi biti ispunjen niz otežavajućih okolnosti za izricanje te kazne što u ovom zločinu nije slučaj.

S obzirom na sudsku praksu, ako se tijekom suđenja prihvati kvalifikacija za teško ubojstvo i ako uzmemo u obzir Berišin dosje, način počinjenja i 14 hitaca kojima je izrešetao Antu Prnjaka mogao bi dobiti dvije godine zatvora po metku. Međutim, ako obrana uspije dokazati da se radilo o tzv. običnom ubojstvu tada se može očekivati kazna od oko 15 godina zatvora.

Liridon Berisha se tereti da je 21. kolovoza prošle godine oko 22,40 sati dovezao na splitski TTTS s Antom Prnjakom u njegovom osobnom automobilu BMW šibenskih registarskih oznaka. Kada su stigli na napušteno i mračno mjesto na predjelu Kamena, zatražio je od Ante Prnjaka da klekne ispred njega na koljena držeći ga tako u strahu. Zatim je u njega iz neposredne blizine ispalio najmanje četrnaest hitaca iz automatske puške kalibra 7,62 mm, stoji u optužnici.

Berisha priznao da je ubio Prnjaka: Dao mi je pušku da nekog likvidiram kako bi mi oprostio dug, a onda sam ja upucao njega. Maltretirao me više od dvije godine

Elementi teškog ubojstva za tužiteljstvo leže u činjenici da su se poznavali zbog čega je sada pokojni imao povjerenja u Berišu koji je to iskoristio na podmukao način te u činjenici da je Prnjak bio u strahu i izrešetana brojnim mecima čime je ubojstvo okrutno jer je žrtva patila. Obdukcija je utvrdila da je Prnjak dobio dva metka u zatiljak te četiri u desnu sljepoočnicu. Četiri metka pogodila su ga u leđa i prsa, a ostali su izrešetali jednu i drugu ruku te natkoljenicu.

Berisha se dan poslije dovezao BMW-om u Srinjine te benzinom iz kanistra polio automobil i zapalio ga kako bi uništio tragove. Nakon uhićenja tijekom istrage Berisha je izjavio kako ga je Ante Prnjak maltretirao više od dvije godine zbog kokaina u vrijednosti oko dvije tisuće eura koju mu nije odmah platio.

Dug je došao na 50.000 eura zbog lihvarskih kamata te Liridon Berisha nije mogao redovito davati dovoljno novca. Izjavio je kako ga je zbog toga Prnjak maltretirao i ponižavao pred članovima obitelji. Na dan ubojstva su zajedno šmrkali kokain te je u jednom trenutku Ante Prnjak iz automobila izvadio automatsku pušku kalibra i zatražio od njega da likvidira jednog muškarca za oprost duga, naveo je Berisha kao motiv ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 04:09