StoryEditorOCM
Crna kronikateške optužbe

Počelo suđenje Rajiću i ostalima, šef zločinačke priznao da ga ‘pere‘ trema, obranu iznijela i jedina žena u optužnici: S Vučkom sam bila u ljubavnoj vezi...

7. prosinca 2021. - 15:54

- Sve što je u optužnici navedeno da sam ja ostale okrivljene udružio u zajedničko djelovanje kako bi preuzeo trgovinu narkoticima je netočno i potpuno krivo. Što se tiče optužbe da sam iznuđivao Zvonka Giljanovića, njegov iskaz je životno nelogičan i matematički netočan jer ja u to vrijeme nisam ni bio u Splitu, on ne govori istinu. On i njegov sin Ivan su od mene tražili neke usluge, ali ne mogu ovdje na sudu reći o čemu se radi jer se to kosi s mojim moralnim načelima.

Nemam problem biti u zatvoru, ali imam s tim da budem za nešto što nisam napravio. Ne tražim od suda milost nego pravično i pošteno suđenje ako je to moguće jer sam dvije i po godine bio u istražnom zatvoru, a ništa nisam učinio - kazao je u utorak u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda Željko Rajić iznoseći svoju obranu, očito u dogovoru sa svojim odvjetnikom Borisom Miloševićem.

Odlučio se to na početku postupka u kojem USKOK, osim njega kao šefa zločinačke organizacije, tereti još i Antu Vučka, Petra Vuknića, Liridona Berishu, Hrvoja Kovčaliju, Anitu Erceg, Roka Rodina i Nikicu Jakšića za niz kaznenih djela od organiziranja pokušaja ubojstava, iznuda, otmica, paljevina automobila, nabave raznih vrsta oružja i streljiva, pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari...

image
Željko Rajić, Ante Vučak, Anita Erceg, Roko Rodin, Liridon Berisha i Nikica Jakšić
Duje Klaric/Cropix

Bilo je u optužnici još okrivljenih, no četvorica su se u rujnu ove godine nagodili s USKOK-om priznajući sve što ih se tereti i to Duje Pivčević, Robert Žuvela, Leni Ban i Ivan Poljičanin.

Pivčević, kojeg optužnica tereti za ukupno sedam djela, usuglasio se s kaznom od jedanaest godina zatvora, Žuvela je pristao na sedam godina, Ban na četiri godine te Poljičanin na dvije godine zatvora. Naknadno se nagodio i Tonči Mikelić i to na četiri godine zatvora. Kovčalija je u bijegu pa su se na suđenju u utorak pojavili Rajić i to sa slobode, kao i Anita Erceg te Rodin dok su iz zatvora dovedeni Vučak, Jakšić i Berisha.

U svojoj obrani Rajić je opisivao kako je i kad upoznao svakog od okrivljenih te je za svakog naglasio da nije počinio to za što ih terete, a ako i jesu, da to nitko od njih nije učinio po njegovom naputku ili nalogu.

image
Liridon Berisha
Duje Klaric/Cropix

Zamjenica USKOK-a nije imala za njega nikakvih pitanja, no zato ga je član sudskog vijeća sudac Zoran Ivanišević, vezano za njegove tvrdnje da je puno putovao po Austriji i BiH, pitao zašto je toliko putovao.

image
Ante Vučak
Duje Klaric/Cropix

- Zato jer sam u mogućnosti i jer imam puno prijatelja u inozemstvu - odgovorio je Rajić kojeg je na počeku iznošenja obrane malo preuzela i trema što je sam priznao.

Nakon njega, svoju je obranu iznijela i jedina žena u optužnici koja nije htjela odgovarati na ničija pitanja osim svog branitelja Eduarda Sušca.

- Nisam pripadnica nikakve zločiančke organizacije, a od svih njih najbolje znam Vučka s kojim sam bila u ljubavnoj vezi od ožujka do kraja 2018. godine i poslije smo ostali dobri. Nisam imala pojma o djelovanju tih osoba niti sam se raspitivala o njihovim poslovima.

image
Anita Erceg
Duje Klaric/Cropix

Antu Petrovića (Vučka se tereti za pokušaj njegovog ubojstva, a nju za iznudu - op.a.) znam preko Vučka, oni su bili jako dobri i zato me šokiralo kad sam vidjela da se Antu tereti da ga je propucao. Vrijeđa me tvrdnja da bih ja iznudila Petrovića koji je znao moje ime i prezime i to dok je bio u bolnici nakon ranjavanja. Nisam niti uzimala niti tražila novac od nejga, a u spis sam dala i njegovu izjavu kojom to potvrđuje. Nemam nadimak i nitko me nije zvao niti "silikonka" niti "plavuša" niti "Bračanka" - kazala je, uz ostalo, crnokosa Erceg u svojoj obrani.

Suđenje se nastavlja u veljači iduće godine iznošenjem obrane okrivljenog Jakšića te pregledavanjem snimki nadziranih razgovora i razmijenjenih poruka.

image
Ante Vučak
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. siječanj 2023 03:03