StoryEditorOCM
Crna kronikaPOKUŠAJ UBOJSTVA

Policija sumnja da je majka napuštenog novorođenčeta imala pomagača: evo kolika im kazna prijeti i što će biti s bebom

Piše Kristina Turčin
Hajdi Karakaš Jakubin/JL
14. svibnja 2024. - 20:51

Pronađe li policija roditelje novorođenčeta koje su dvojica tinejdžera u Zaprešiću u ponedjeljak navečer oko 23 sata pronašli u kanti za smeće, neće ih goniti za napuštanje djeteta, kako se to očekivalo, nego za pokušaj teškog ubojstva.

Prema Kaznenom zakonu, kazna za teško ubojstvo kreće se od minimalnih deset godina zatvora do dugotrajnog zatvora, a ublažava se ako je djelo ostalo u pokušaju.

- Budući da je riječ o novorođenčetu koje pripada ranjivoj skupini s obzirom na svoju dob, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju - potvrdila je za Hinu Marija Goatti, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Cilj policije je utvrditi sve okolnosti događaja, identitet roditelja i njihovih eventualnih pomagača, a istraživanje je sada, dodala je Goatti, u osjetljivoj fazi budući da policija prikuplja sve relevantne informacije i gleda u kojem smjeru vodi njezina sumnja. Pozvala je sve građane koji imaju bilo kakve informacije o okolnostima događaja da se obrate policiji na broj 192.

Ustvrdila je kako je PUZ stopostotno učinkovit kada su u pitanju kaznena djela ubojstava i teških ubojstava.

- I u ovom slučaju naša profesionalnost ide u smjeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se zbio događaj i tko je sve u njemu sudjelovao - rekla je Goatti, piše Jutarnji list.

Dječačić je bio star tek sat-dva kad su ga pronašli mladići u dobi od 17 i 18 godina, koji su se vraćali s treninga. Zbog toga postoji pretpostavka da je majka djeteta, koja je netom rodila, imala nekoga tko joj je pomogao u realizaciji napuštanja djeteta.

Nakon pronalaska djetešce je odvedeno u rodilište, gdje mu je pružena potrebna zdravstvena skrb. Beba je bila pothlađena, no bez vidljivih ozljeda. Policija je o pronalasku odmah obavijestila i nadležni centar za socijalnu skrb. Prema proceduri, socijalna služba će žurno izreći mjeru smještanja djeteta u udomiteljsku obitelj ili ustanovu za najmanju djecu, u koju će biti odvedeno po otpuštanju iz bolnice. Također će mu imenovati skrbnika koji će djetetu dati osobno ime, prijaviti ga u matični ured, ishoditi mu zdravstveno osiguranje itd.

image
Ivana Grgić/Cropix

Ako policija ne uspije identificirati roditelje u sljedeća tri mjeseca ili ako se roditelji u tom periodu ne jave sami, dijete će, sukladno Obiteljskom zakonu, steći uvjete za posvojenje. S obzirom na ogroman interes potencijalnih posvojitelja za tako malu djecu, očekuje se da će biti posvojeno iznimno brzo.

Ako policija pak pronađe roditelje, stručni tim centra za socijalnu skrb izvršit će procjenu njihove roditeljske skrbi te, sukladno toj procjeni, poduzeti mjere obiteljskopravne zaštite. Procijene li da se roditelji trajno nisu u stanju adekvatno brinuti o djetetu, što je najizvjesniji tijek događaja, pred sudom će pokrenuti oduzimanje roditeljske skrbi.

Po donošenju pravomoćne presude o oduzimanju roditeljske skrbi, dijete će moći na posvojenje. Riječ je o hitnom sudskom postupku, no unatoč tome i takvi postupci znaju trajati dugo.

Kad su dežurne službe od zaprešićkih tinejdžera zaprimile dramatični poziv o pronalasku odbačene žive bebe u kanti za smeće u jednoj ulici u centru Zaprešića, zavladali su šok i nevjerica, ali i ljutnja, piše Jutarnji list.

image
Ivana Grgic/Cropix

- Čuli smo da je naš jedan mali susjed bio jedan od te dvojice srednjoškolaca koji su pronašli bebu. Prolazili su vraćajući se s treninga doma i začuli su neki jecaj. Prvo su pomislili da je možda mačka, a onda kad su zavirili i razmaknuli tu maramu u koju je bila omotana beba, zaprepastili su se. Kiša je padala i nikoga nije bilo na cesti, al su dečki ostali pribrani i digli su na noge policiju i hitnu. Jedan od njih je ostao uz kantu za smeće stajati s kišobranom dok je drugi otišao po pomoć. Mogli su samo proći i ne osvrnuti se na buku iz kante i ta beba, koliko sada vidimo po izjavama liječnika, više ne bi bila živa do jutra. Ti dečki i mala beba su istinski heroji ove tužne priče - kaže za Jutarnji uznemireno jedna stanarka.

Drugi susjed kaže nam, pak, da ništa konkretno nije vidio jer stanuje nešto dalje, ali otkriva da je blizu te kante prošao oko 20 sati sa psom te nikakav plač nije čuo. Međutim, dodaje da je nešto prije 23 sata u daljini čuo plač ženske osobe.

image
Ivana Grgic/Cropix

- Nisam mogao razlučiti je li taj plač bio na otvorenom ili je zvuk došao iz nekog od stanova okolnih zgrada. Ljudi se često znaju svađati pa se brizne u plač, ali ovo je baš zvučalo kao neko teško jecanje, da bih sat vremena kasnije, negdje oko ponoći, prije odlaska na spavanje vidio plava policijska svjetla. Miran smo predio grada i sad o tome svatko ima svoju verziju možebitne priče, ali nitko ne zna što je tome prethodilo. Možda ta osoba uopće nije iz Zaprešića - zaključio je drugi stanar.

Stanarka Sonja Radman Livaja također je zaprepaštena cijelim događajem te naglašava da ne treba odmah razapinjati majku, nego da je bitna i pozadina cijelog užasa za koji se svi nadaju da će ga policija uspješno razriješiti, piše Jutarnji list.

image
Ivana Grgić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 15:38