StoryEditor
Crna kronikaubojstvo na magistrali

Policija otkrila detalje likvidacije u Omišu i objavila snimke uhićenja; Ubijeni je od jednog osumnjičenog 'utjerivao' pola milijuna kuna duga, je li to i motiv zločina?

Piše Katarina Marić Banje
13. prosinca 2019. - 11:51
policija

Mjesec dana nakon smaknuća Karmelina Fistanića (38) iz Piska na jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš uhićene su osobe s tog područja osumnjičene kao naručitelj i organizator zločina te jedna osoba iz susjedne županije kao izvršitelj ubojstva. U petak ujutro Jerko Pirić (34), Vlado Zolota (46), oba iz Omiša i Stipe Ringwald (47), iz Šibenika dovedeni su pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu nakon čega slijedi ispitivanje na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Na konferenciji za novinare u PU splitsko-dalmatinskoj informirali su nas o tijeku kriminalističkog istraživanjima i rezultatima intenzivnog rada tijekom proteklog perioda.

Kako je policija došla do naručitelja ubojstva u Omišu: odmah im je bio sumnjiv njegov bivši poslovni partner; Naslućuje li se i motiv zločina?

Ovo je osumnjičeni za ubojstvo u Omišu, bivši motociklistički prvak i kriminalac sa stotinama prijava zbog droge i nasilja; Jedne godine imao je 853 poziva s Uredom predsjednika

U Šibeniku uhićen i ubojica Karmelina Fistanića: Stipe Ringwald po nalogu dvojca iz Omiša ispalio mu je šest hitaca u glavu​

Duge cijevi na ulicama Omiša: uhićena dvojica organizatora brutalnog smaknuća Karmelina Fistanića​

- Želio bih naglasiti kako je vrlo značajan za rješavanje zločina bio izlazak na mjesto događaja zamjenice Županijskog državnog odvjetnika koja je rukovodila očevidom (Rene Laura, op.a.). Zatim što je u kriminalističkom istraživanju sudjelovao tim stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja  te što su jednim dijelom bili uključeni djelatnici Sigurnosno obavještajne agencije - istaknuo je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske.

 

Od njega smo saznali i kako je jedan od uhićeni imao sudski spor sa sada pokojnim Karmelinom Fistanićem u kojem mu je ovaj tražio oko pola milijuna kuna naknade štete. Što se tiče oružja počinjenja ubojstva načelnik se nije želio izjasniti je li pronađeno te se može zaključiti da ga još nemaju. Za motocikl nam je pojasnio kako je otkriven tijekom rješavanja oružane pljačke benzinske postaje kada je vozilo nađeno na području Pazdigrada.

Nakon pronalaska su za motocikl utvrdili kako nema veze s pljačkom na pumpi, ali su ga povezali sa zločinom u Omišu. Prema policijskim saznanjima, Stipe Ringwald je boravio na ovom području oko mjesec dana. Sigurni su da je prilikom ubojstva na motociklu bio sam. Prilikom uhićenja kod njega je nađeno 42,3 grama kokaina, 120,5 grama hašiša, 9,35 grama amfetamina i 41 komad streljiva.

- Radilo se o nezapamćenom brutalnom zločinu usred dana što je bio alarm za policiju da krene svom snagom. Osnovana je radna skupina koja je bila u sastavu Službe općeg kriminaliteta, a u njoj su bili kolege iz drugih službi, zatim policijskih postaja, stručnjaci informatičari i analitičari. Napravljene su nebrojene provjere informacija, pregled brojnih snimki video nadzora. Obavili smo 23 pretrage stanova, brodica i prijevoznih sredstava i prešli smo 150 kilometara puta da bi jučer okončali to kriminalističko istraživanje. Našli smo nešto odjeće i obuće za koju je moguće da su je počinitelji imali  tijekom izvršenja kaznenog djela - izjavio je Ivica Buzov, načelnik Službe općeg kriminaliteta.

Pretrage su obavljene na području Omiša, Šibenika i Zagreba jer se sve radilo koordinirano.

- Zahvalio bih svima, između ostalog i djelatnicima Ravnateljstva policije. Omiš je mirna sredina koju je ovaj zločin poremetio. Sada građani ponovno mogu biti spokojni. Moja poruka je: Kako je hrvatska policija znala stati u obranu domovine, znat će se suprotstavit i kriminalnom podzemlju! - poručio je Vlade Perkušić, načelnik Policijske postaje Omiš.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a Stipe Ringwald je prijavljen i zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom jer je ugrozio 39-godišnju V.U. koja je bila u automobilu prilikom ubojstva.
 

Izdvojeno

29. lipanj 2020 05:26