StoryEditor
Crna kronikaNEMA POPUŠTANJA

Policija ‘čisti‘ prometnice: ‘gaser‘ Adrian Petričević je tek prvi, još 200 vozača sa splitskog područja ostat će bez dozvole! Evo što znači kad je vozačka ‘ukinuta‘

24. rujna 2021. - 13:21
Usprkos porastu broja vozila u turističkoj sezoni, akcija 'Smanji brzinu i guštaj u litu' postigla je dobre rezultateJosko Ponoš/Cropix

Nakon što je PU splitsko-dalmatinska nagrađena je za projekt "Smanji brzinu i guštaj u litu" na konferenciji Hrvatski dani sigurnosti održanoj ovog tjedna u Opatiji, razgovarali smo sa Slobodanom Marendićem, načelnikom Uprave.

"Smanji brzinu i guštaj u litu" je akcija provedena ovoga ljeta, a glavni cilj je bila prevencija i edukacija. Tijekom akcije se isticalo kako se prometna nesreća može dogoditi svakom od nas, a u ljetnim mjesecima povećava se broj sudionika u prometu. Akcija je postigla odlične rezultate, koji su prepoznati i u Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti, koja je izdvojila splitsku Upravu kao najbolju u Hrvatskoj.

– Krenuli smo iz Analize stanja sigurnosti u prometu i činjenice da kroz peti mjesec prepoznajemo ovaj trend povećanog broja vozila na prometnicama. Iako je prvih pet mjeseci COVID još uvijek bio aktualan, stvorio se osjećaj da šesti, sedmi i osmi mjesec idemo prema turističkoj sezoni koja bi prvenstveno trebala biti otvorena prema turistima koji dolaze iz autodestinacija.

Poslije se i potvrdilo da imamo intenzivniju prisutnost stranih registracijskih oznaka na našem području. Drugi okidač nam je bila činjenica da smo prošle godine u lipnju imali pet poginulih osoba u prometu na našim cestama upravo kao posljedicu nekog olakšanja nakon trećeg i četvrtog mjeseca, kada je bio tzv. pravi lockdown.

Svibanj i lipanj je bilo otvaranje te smo prepoznali da bi ti mjeseci i ove godine mogli biti rizični. Dakle, mi tada pristupamo kampanji i nastojimo poslati poruku: smanji brzinu, ljeto se vraća, broj vozila raste – pojašnjava nam načelnik Marendić začetke ideje preventivnog projekta.

Suradnja institucija

Nagrađeni projekt proveden je uz podršku institucija na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije, uz Hrvatski autoklub – Autoklub Split, koji ih je pratio u svim aktivnostima.

– Odgovornost policije je sigurnost, ali bez partnerstva sigurnost ne postoji. To je jedan proces izrastanja međusobne suradnje institucija, počevši od gradova, općina i županija te ovih partnera, uvjetno rečeno, sa šire liste, prije svega mislim na Sveučilište u Splitu, Gospodarsku komoru, Turističku zajednicu te tvrtke koje se posebno brinu o sigurnosti u prometu, a to negdje ostaje sa strane. Recimo, Cemex, koji ima fantastične projekte i edukaciju svojih vozača, školu sudjelovanja u prometu.

Sudjelovao je BMW Motoklub Dalmacija. Mi smo pokušali u lipnju sve te ljude dovesti na jedno mjesto da dobiju priliku poslati poruku zajedno s nama jer naša je procjena bila da će tako dobiti bolji odjek u javnosti. Poduzeli smo niz akcija kojima smo bili prisutniji na cesti te nam je lipanj bio mjesec kad smo uspjeli preokrenuti taj negativni trend.

image
Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske
Bozidar Vukičević/Cropix

U tome smo uspjeli jer smo imali dvije osobe manje poginule u prometu nego prošle godine te manje nesreća s teškim tjelesnim ozljedama, iako je bio značajan porast broja vozila u prometu. Cijenimo da smo u tom ograničenom vremenu i prostoru postigli rezultat koji i danas utječe kroz statistiku. O ljudima ne volim govoriti kroz brojke, ali je činjenica da danas na području županije imamo dvije smrtno stradale osobe manje nego lani u tom razdoblju – istaknuo je naš sugovornik.

Vozači ostaju bez dozvola

Sad su pokrenuli akciju "Netko te čeka" s Udrugom iz Imotskog te nastavljaju do kraja godine s medijskom prisutnošću.

– Pozivajući na svijest vozača, roditelja i svih ostalih koji se barem tangencijalno dodiruju prometa i odgovorni su za sigurnost prometa, a nastavit ćemo i s našim mjerama na terenu. U sklopu toga je i mjera da onim vozačima koji ostvare dovoljan broj bodova ukidamo vozačku dozvolu. Statistički mislim da će negdje 200 vozača u razdoblju ispred nas ostati bez dozvola koje će im biti ukinute – najavio je načelnik.

Prije desetak dana su ukinuli vozačku dozvolu Adrianu Petričeviću (21) iz Splita koji je poznat po zbog kršenja propisa na prometnicama prilikom čega se često i snima, a zovu ga Splitski Mad Max. Njemu je PU splitsko-dalmatinska poništila vozačku dozvolu na temelju skupljenih negativnih bodova prikupljenih iz godine u godinu prilikom upravljanja motorom i osobnim automobilom.

Novi vozački ispit morat će polagati nakon što od ovog rješenja prođu dvije godine. Kada policija ukine vozačku dozvolu ukidaju se i sve kategorije koje je osoba položila

Zbog svega navedenog ne čudi što je žiri Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2021., u kategoriji Partnerstvo za sigurnost – Inicijativa godine, jednoglasno nagradu dodijelio PU splitsko-dalmatinskoj i partnerima. Nagradu je uz načelnika Marendića primila i Antonela Lolić, voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

item - id = 1129761
related id = 0 -> 1129329
related id = 1 -> 1126926
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2021 16:21