StoryEditor
Crna kronikaUVJETNA KAZNA

Policajac Brejo iz Metkovića pustio maloljetnika bez kacige i pijanog vozača: osuđen za zlouporabu, a glavni dokaz protiv njega snimka hvalisanja 

18. ožujka 2020. - 20:47
Nikša Stipaničev/Ilustracija/HANZA MEDIA

Na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine osuđen je nepravomoćno na ponovljenom suđenju na splitskom Općinskom sudu Krešimir Brečić, zvan Breja (35), policajac iz Metkovića kojega je USKOK teretio za zlouporabu položaja i ovlasti.

Brečić je u prvom postupku bio oslobođen krivnje, no Županijski sud u Zagrebu uvažio je žalbu USKOK-a i vratio predmet na ponovno suđenje istom sucu, Vuki Adžiću Kataliniću, koji je sad zaključio da je Brečić kriv.

USKOK ga je teretio da je 3. rujna 2014. godine od 6 sati do 14.35 u Opuzenu, na državnoj cesti D-9, tijekom kontrole prometa zaustavio maloljetnog M.M. dok je vozio motocikl Gilera Runner, te da je utvrdio da je mladić vozio bez položenog vozačkog ispita. USKOK je tvrdio da policajac, iako je kazna za ovaj prekršaj od 5000 do 15.000 kuna, nije napisao izvješće kako bi maloljetniku pribavio nepripadajuću korist.

Nadalje, teretilo ga se i da je od 18 sati 31. listopada pa do šest sati 1. studenog 2014. godine u Opuzenu, na državnoj cesti D-9, u kontroli prometa zaustavio Stjepana V. u Golfu zbog vožnje pod primjetnim utjecajem alkohola i utvrdio da je počinio prekršaj, no nije napisao izvješće, a sve kako bi mu "pribavio nepripadajuću korist".

Na prvom suđenju sudac je prihvatio obranu policajca, koji je tvrdio da uopće nije zaustavio maloljetnika na motociklu jer je bio na potpuno drugoj lokaciji, te da 31. listopada vozilom koje je zaustavio nije upravljao Stjepan V.

Sudac je tada, u odnosu na tajno snimljene razgovore u kojima se Brečić pohvalio kako nije procesuirao maloljetnika bez vozačke i pijanog vozača, smatrao da je "životno moguće da se takvim neformalnim komunikacijama neke okolnosti drugačije prenose ili preuveličavaju i da se ne radi o izjavi okrivljenog pred tijelima progona kada bi bio upozoren na prava i dužnosti".

No, viši je sud utvrdio da tajno snimljeni razgovori nisu valjano procijenjeni te je u ponovljenom postupku, zahvaljujući baš tim razgovorima, donesena osuđujuća presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 03:18