StoryEditorOCM
Crna kronikazločin iz mržnje

Pokušaj amnestiranja napadača na Srbe u Uzdolju neće proći tek tako: vlasnik lokala tužit će sve koji su ga predstavili kao 'četnika'; 'Lažnim vijestima nanijeli su mi nenadoknadivu štetu'

Piše Šibenski.hr
29. kolovoza 2019. - 22:02
Boris Petko

Nakon što je u Uzdolju kraj Knina grupa maskiranih napadača naoružanih palicama i letvama, čak i mačetom, upala u seoski lokal Borisa i Branke Petko, ne prestaju se smirivati medijski recidivi tog događaja.

Policija potvrdila: svi napadači na Srbe u kafiću kod Knina su torcidaši!; 'Okupili su se u Splitu i organizirano krenuli prema Uzdolju. Parkirali su uz cestu, jedan je otišao u izviđanje, a zatim pozvao ostale...'

'Slobodna' u Uzdolju: 'Mirno smo gledali utakmicu kad su ušli maskirani napadači, sve su mlatili, a dječak je dobio najviše udaraca... Jednog stranca su napali mačetom!'​

Nažalost, mnogi od njih jednako nemili, na razini medijskog cipelarenja. U drugi plan, naime, pala je i policijska istraga o samom kaznenom djelom za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Također i činjenica da su napadači tom prilikom ozlijedili petero osoba, među njima i maloljetnika koji je zadržan na liječenju u kninskoj bolnici, te da se rušilački pohod odvijao pred očima djece od šest i devet godina.

Krenuo je svojevrsni pokušaj amnestije napadača kroz "stvarni" prikaz lika i djela Borisa Petka. Sugeriralo se da u taj lokal, u mjestu nadomak Knina, muškarci s fantomkama ne bi upali tek tako, ponajmanje zbog nekakve nogometne averzije prema navijačima Crvene zvezde, nego da se iza toga krije nešto puno ozbiljnije, a to je Petkova navodna duga i mračna nacionalistička prošlost, čak i sudjelovanje u ratnom zločinu.

Kapetan Dragan

Dan-dva poslije nemilog događaja u Uzdolju osvanuli su napisi kako je Petko lani uhićen u Beogradu prije nogometnog derbija Crvene zvezde i Partizana, nakon što se pijan vozilom zabio u "kordon žandarmerije", a iz raznoraznih privatnih arhiva počele su se vaditi fotografije iz privatnog života ugostitelja iz Uzdolja. Na jednoj od njih, vrlo sumnjive vjerodostojnosti po više kriterija, u društvu je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan. Pojavila su se i navodna policijska izvješća u kojima je lokal "Petko" proskribiran kao "četničko leglo", u kojemu vlasnik paradira u majici s otisnutim likom Draže Mihailovića, prijeteći pritom smrću predsjedniku kninske Hvidre.

Najdalje su u tom prekapanju po "pravoj" Petkovoj prošlosti otišle društvene mreže i portali koji su "lijepili" cijele objave s privatnih profila, u kojima se stanovite osobe zaklinju kako je upravo on bio pripadnik takozvane Martićeve milicije u Domovinskom ratu i jedan od čuvara zloglasnog kninskog zatvora, koji je zarobljenike premlaćivao i psihički maltretirao.

'Nema veze s istinom'

Da ništa od toga nema veze s istinom i da su i on i njegova obitelj nakon napada pod vlastitim krovom 21. kolovoza postali žrtvom druge vrste napada – bespoštedne i mučne medijske harange – kazao nam je Petko u kratkom telefonskom razgovoru.

Upuštati se u detaljnije obrazlaganje nije mogao jer su mu, naglasio je, tako savjetovali odvjetnici koje je angažirao kako bi pokrenuo sudske postupke protiv medija i pojedinaca koji su mu širenjem lažnih i uznemirujućih vijesti nanijeli duševne boli i nenadoknadivu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 14:42