StoryEditorOCM
Crna kronikatko je zeznuo stvar?

Petar Vuknić ruši presudu koja ga rangira kao trećeg čovjeka splitske ‘zločinačke organizacije‘: ‘Radije ću gulit‘ dužu robiju, nego se izvlačiti na nagodbu koju mi je USKOK podmetnuo!‘

Piše Katarina Marić Banje
27. svibnja 2021. - 16:25
Odvjetnici Marko Markić i Jadranka Sloković  s Petrom Vuknićem (desno) nakon sjednice pred Vrhovnim sudomPrivatni album

Deset mjeseci Petar Vuknić (34) iz Splita, optužen kao treći čovjek u hijerarhiji zločinačke organizacije Željka Rajića (36), pokušava srušiti sporazum koji je potpisao s USKOK-om i na temelju kojeg je nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. U tom će mu, izgleda, pomoći sam USKOK jer se pokazalo kako nisu poštivali propisanu zakonsku proceduru da prije potpisivanja sporazuma zatraže suglasnost žrtava.

Na Županijskom sudu u Splitu u srpnju prošle godine Petar Vuknić je na temelju sporazuma stranaka proglašen krivim i osuđen za pokušaj teškog ubojstva Joze Čabraje (30) i nanošenje teških tjelesnih ozljeda Robertu Žuveli (23). S druge strane je sporazum potpisala Natalija Petković, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Preskočen prvi korak

Nedugo nakon objave nepravomoćne presude Vuknić je tvrdio kako nije znao da sporazum s USKOK-om podrazumijeva i njegovo priznanje da je član zločinačke udruge, čime priznaje i njeno postojanje. Iako se njegovi sporazumi i presuda ne bi mogli koristiti na suđenju ostalim članovima zločinačke, Vuknić je odlučio da ih sruši.

Žalio se stoga Vrhovnom sudu, ali realno je imao malo izgleda da uspije sve dok nije saznao da se USKOK-u dogodio nevjerojatan propust. Naime, prvi korak prilikom sklapanja nagodbe, osim dobre volje obiju strana koje je potpisuju, je suglasnost žrtve kaznenog djela.

image
Natalija Petković na  konferenciji za medije nakon uhićenja 'zločinačke' Željka Rajića
Paun Paunović/Cropix

U ovom slučaju u spisu nema suglasnosti Joze Čabraje i Roberta Žuvele. Iz kojeg razloga se iskusnoj tužiteljici, koja je u zatvor spremila brojne članove zločinačkih organizacija, dogodio ovakav propust upitali smo USKOK od kojeg čekamo odgovor.

Njezinom omaškom sada Petar Vuknić i njegov odvjetnički tim, koji nije sudjelovao u sklapanju nagodbi, imaju tešku artiljeriju za obaranje obje presude. Vuknić nam objašnjava kako još u trenutku potpisivanja nagodbe nije bio upućen da priznaje sve što mu se optužnicom stavlja na teret.

Vjeruje u oslobađajuću presudu

- Priznajem da sam prilikom potpisivanja istih bio indisponiran i nisam shvatio sve aspekte i potpuno značenje nagodbi. Meni je prezentirano da prihvaćam odgovornost za prijevoz dvojice suokrivljenika, što je činjenica i što ne poričem, dok sve ostalo apsolutno ne odgovara istini.

Međutim, izgleda kako je isto tako bila indisponirana i tužiteljica i moj tadašnji odvjetnik, ali i sudac koji je donio presudu na temelju nagodbi. Gotovo nevjerojatno, ali istinito zvuči činjenica da smo otkrili kako su nagodbe nezakonite. Nitko od njih nije uočio taj bitni detalj - pojašnjava naš sugovornik.

Kaže kako još uvijek vjeruje u pravosudni sustav i da ću u konačnici biti oslobođen optužbi.

- Nisam učinio ništa što bi bilo kazneno djelo, ali to ću ostaviti sudu da u postupku utvrdi. To ne bi bilo moguće ako ove nezakonite nagodbe s USKOK-om opstanu - kaže nam Vuknić.

image
Uhićenje Rajićeve zločinačke organizacije u ožujku 2019. godine
MUP

Na temelju njegovih žalbi na Vrhovnom sudu je prošli tjedan održana sjednica na kojoj je bio sa svojim odvjetnicima Jadrankom Sloković i Markom Markićem.

- Ja sam napisao dopune žalbi u kojima je problematiziran žalbeni navod nezakonitosti samog sporazuma pa po tome i presude na temelju sporazuma budući da je za kaznena djela protiv života i tijela, a ako je kazna iznad 5 godina, nužno nabaviti suglasnost žrtve. Vjerujem da se radi o bitnoj povredi Zakona o kaznenom postupku koja za posljedicu mora imati ukidanje donesene presude.

Takva presuda se ne bi mogla donijeti bez suglasnosti koje nisu uzete i samim time se utječe na opstojnost presude. U slučaju da Vrhovni sud ne ukine presude preostaju nam daljnji pravni lijekovi: zahtjev za zaštitu zakonitosti, ali i ustavna tužba. Rijetko kada se ruše nagodbe i moram priznat da mi se ova situacija još nije dogodila u sudskoj praksi - kaže nam odvjetnik Markić.

Prijeti mu deset godina zatvora

Prema Vukniću, motiv rušenja presuda nije strah od osvete već utvrđivanje istine, iako je svjestan da riskira višestruko veću kaznu. Za članstvo u zločinačkoj organizaciji zapriječeno je najmanje 10 godina zatvora, a za pokušaj teškog ubojstva najmanje 10 godina dugotrajnog zatvora.

Za nanošenje teških ozljeda je minimalna kazna jedna godina zatvora. Vukniću, koji je otprije neosuđivan, u nagodbama se išlo ispod propisanih minimuma pa je dobio tri i pol godine zatvora.

To je zatvorska kazna koja je sigurno daleko ispod sankcije koju može dobiti nakon suđenja, ako bude proglašen krivim. Do sada je u istražnom zatvoru proveo godinu i četiri mjeseca te je izašao nakon potpisivanja sporazuma.

image
Odvjetnici Marko Markić i Jadranka Sloković  s Petrom Vuknićem (desno) nakon sjednice pred Vrhovnim sudom
Privatni album

Za Vuknića je najspornija prva točka optužnice koja dosta detaljno i precizno opisuje ustroj i način rada najpoznatije i najbrojnije splitske zločinačke udruge. Za više kaznenih djela optužilo se: Željka Rajića, Antu Vučka (31), Petra Vuknića, Roberta Žuvelu, Duju Pivčevića (25), Tonća Mikelića (22), Liridona Berishu (34), Lenija Bana (30), Hrvoja Kovčaliju (43), Anitu Erceg (24), Ivana Poljičanina (27), Roka Rodina (22) i Nikicu Jakšića (48).

Petar Vuknić je u sporazumu s USKOK-om priznao i taj dio, misleći, kako kaže, da se sporazumi odnose samo na drugu i treću točku optužnice. U drugoj točki stoji da je s Vučkom, Žuvelom, Pivčevićem i Mikulićem od veljače do ožujka 2019. godine razradio plan za usmrćenje Joze Čabraje.

Čabraja je preživio hice koje je u njega ispalio Ante Vučak, navodi optužnica, i završio u bolnici s ranom od metka u lijevoj lopatici. Nadalje, treća točka sadrži priznanje dijela optužnog akta u kojem se Željko Rajić, Ante Vučak i Petar Vuknić terete da su u studenome 2018. godine pretukli Roberta Žuvelu kako ne bi svjedočio protiv njih.

Čekali su ga kod jednog restorana te ga je Vučak ugurao u automobil koji je vozio Petar Vuknić. Odveli su ga na nepoznatu lokaciju i udarali šakama i nogama u glavu. Žuveli je slomljena jagodična kost, koštani dio lijeve očne šupljine i sinusa lijeve gornje čeljusti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 07:39