StoryEditor
Crna kronikajedna osoba u bijegu

Pet napadača iz Uzdolja kazneno prijavljeno zbog nasilja iz mržnje, među njima nisu napadači s Brača; Tijekom privođenja urlikali: 'Srbi novinari, j**** vam majku'

Piše Hina, PSD
28. kolovoza 2019. - 17:58

NOVIJE

Podnesena je kaznena prijava protiv pet osoba zbog nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, oštećenja tuđe stvari i nanošenja tjelesnih ozljeda. Četiri su osobe privedene i ispitane od strane zamjenika općinskog državnog odvjetnika zbog događaja koji se 21. kolovoza dogodio u Uzdolju kod Knina, dok je jedna osoba u bijegu, rekao je danas glasnogovornik županijskog DORH-a Emilijo Kalabrić, javlja Večernji list.

Među njima nema maloljetnika, već je riječ o jako mladim osobama od 18 do 20 godina.

Stavlja im se na teret da su došli u lokal gdje se pratila utakmice Crvene zvezde i bez ikakvog razloga i povoda napali skupinu građana koji su promatrali utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih te oštetili inventar lokala. Nakon ispitivanja podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na ostale svjedoke te zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer su svi prekršajno evidentirani prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama. Neki su i kazneno evidentirani - rekao je Kalabrić, dodajući da nisu bili kazneno evidentirani za to djelo, prenosi Večernji list.

Na pitanje novinara rekao je da nitko od ovdje privedenih nije sudjelovao u lipanjskom napadu na sezonce u Braču.

 - Ali pošto se raspolaže informacijama prema izjavama oštećenika i onome što su oni prijavili bilo je više od pet osoba. Policija će dalje provoditi izvide. Identitet ovih osoba se ne poklapa s identitetom osoba na drugim mjestima - rekao je Kalabrić.

Odgovarajući na pitanje novinara nije li bilo osmero privedenih odgovorio je da vjerojatno nije bilo osnovane sumnje za preostale tri osobe sudjelovale u počinjenju djela. Na pitanje može li se reći da su navijači izvršili napad rekao je da će to biti predmet istraživanja.

- Prema dosadašnjim podacima postoje neki elementi na temelju kojih bi se moglo zaključiti da su navijači. Ali jesu li baš svi navijači... Jer policijska obrada nije išla u tom smjeru, nego su se otvrđivale činjenice i okolnosti izvršenja samih kaznenih djela, a je li to bilo motivirano navijačkim, rasnim, nacionalnim, vjerskim razlozima bit će utvrđeno tijekom istraživanja - rekao je Kalabrić.
 

RANIJE

Tijekom utorka na području PU splitsko - dalmatinske i PU šibensko - kninske ukupno je uhićeno osam osoba (većina sa područja Splita) koji se povezuju s napadom na Srbe prije tjedan dana u kafiću Petko u Uzdolju dok su gledali nogometnu utakmicu play offa Lige prvaka između švicarskog Young Boysa i Crvene zvezde.

Najstariji od maskiranih napadača ima 28 godina, drugi osumnjičeni ima 25 godina dok su ostali uhićeni u razdoblju do 21 godine života.

Batinaši organizirano putuju po Dalmaciji i tuku ljude druge nacionalnosti? Među uhićenima zbog napada na Srbe u Uzdolju i mladi Splićanin koji je sudjelovao u napadu na sezonce na Braču

Dvojica osumnjičenih ranije danas su dovedeni u Policijsku postaju PU šibensko-kninske odakle su se nešto iza 14 sati pješke u pratnji dvojice policajca uputili prema glavnom ulazu zgrade šibenskog suda.

Lica su prekrili majicama, a okupljenim reporterima  dobacivali su 'novinari Srbi, jebem vam majku', prenosi portal ŠibenikIN.

Događaj u Uzdolju okvalificiran je od strane šibenske policije kao kazneno djelo izazivanja nereda zbog čega bi huligani mogli dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, ali državno odvjetništvo u Šibeniku može policijsku prijavu i preinačiti ako se dokaže da je djelo počinjeno iz mržnje.

Zločin iz mržnje je, sukladno članku 87., stavku 20. Kaznenog zakona, kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog, etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

Takvo postupanje uzet će se u obzir kao otegotna okolnost ako navedenim Zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje. Definicija zločina iz mržnje se na odgovarajući način primjenjuje i na prekršaje počinjene s istim motivima kao kazneno djelo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 09:38