StoryEditor
Crna kronikaDILERI S KARIBA

Patak i Zanze deportirani iz Dominikanske Republike - čeka ih Remetinec

Piše PSD.
15. svibnja 2012. - 22:27
Dominikanska Nacionalna direkcija za kontrolu droga (DNCD) javila je kako su članovi „La Triade“, tajne krijumčarske skupine, uhićene prošli tjedan u Boca Chici, zbog pokušaja krijumčarenja 175 paketa čistog kokaina iz Južne Amerike u Europu, u petak deportirani u svoje zemlje.

Uz jake mjere osiguranja, Zlatko Ugarković Patak (43) i Ivan Zanze (42) iz Zadra, Nebojša Gančanović (45) iz Aleksinca u Srbiji, te Antonio Jose Parra Florentino iz Venezuele, prepraćeni su na Las Americas (AILA), glavni Dominikanski aerodrom u Santo Domingu, gdje su izručeni agentima svojih zemalja i Interpolu.

Članovi tajnog narkokartela „La Triade“, koji su, kako doznajemo, deportirani iz Dominikanske Republike temeljem raspisanih crvenih Interpolovih tjeralica, trebali bi biti izručeni kako bi im se sudilo pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Koliko će trajati njihovo putovanje do Hrvatske, za sada službeno nije poznato, no u Ravnateljstvu policije njihovo izručenje očekuju u idućih nekoliko dana.

Kazneni progon

- Ova četvorica uhićenika koordinirala su nabavu kokaina u Kolumbiji, a poslije su putem veza u Južnoj Americi u Venezueli prebacili drogu na jedrilicu “Ichthys” - navodi se u priopćenju Rolanda Rosada, predsjednika DNCD-a.

U odvjetničkim krugovima tvrde kako se u pretkaznenom postupku kao što je ovaj izručenje može obaviti tek kada kazneni postupak službeno počne, odnosno kada optužnica postane pravomoćna.

- U ovom slučaju to se još nije dogodilo, tako da je s obzirom na trenutačnu situaciju moguće da će Hrvatska preuzeti kompletan kazneni progon - kazao je zadarski odvjetnik Andrej Korljan, koji će zastupati 27-godišnjega Zadranina Ivana Šanga, koji je zajedno s 55-godišnjim Milanom Mandićem iz Zagreba uhićen na francuskom dijelu otočića Martinique.

Osim njih, u zagrebački zatvor bi trebao biti uskoro deportiran i 49-godišnji Milivoj Šango, stric Ivana Šanga koji se trenutačno nalazi u zatvoru Montacuto u Anconi. Uhićen je u Civitanovi Marche, u blizini Ancone, gdje živi posljednjih petnaestak godina.

U Remetincu se od uhićenja nalaze i Zadrani Elvis Mužanović Kec (46) i Dražen Miletić Žika koji su prije desetak dana uhićeni na svojim zadarskim adresama, te Samuel Brenko i Vedran Zvonarek Zvone, pomorci koji na jedrilicama posljednjih nekoliko godina plove na relaciji Karibi - Jadransko more.

Još od listopada 2011. godine istražitelji iz Hrvatske, Nizozemske, Dominikanske Republike, Italije, Slovenije, Španjolske i Grenade pratili su ovu krijumčarsku skupinu. U veljači su počele pripreme za transport droge na otočiću Saint Martin, nakon čega su počeli tajni sastanci u Zagrebu, Zadru i Primoštenu.

Zlatko Ugarković, koji je za sada označen kao šef grupe, prošli je mjesec osobno otputovao u Dominikansku Republiku, gdje je s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narkokartela Antonijem Joseom Parrom Florentinom dogovorio isporuku. Krajem travnja na Karibe su otputovala dvojica skipera koji su zatim preko Martiniquea došli do Grenade, odakle su jedrilicom krenuli na otvoreno more, gdje su im krijumčari iz Venezuele brzim gliserom dostavili kokain.

U policiji kažu kako je kokain bio namijenjen trojici kupaca u Europi, no zasad se ne zna tko su oni.

BOŽANA SVILIČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 20:48