StoryEditorOCM
Crna kronikaPOMRAČEN UM

Osuđeni pedofil radio u Domu na području Trogira, sad je uhićen jer je ‘pipao‘ stare i nepokretne štićenice

Piše Vladimir Urukalo
14. listopada 2024. - 14:57

Trogirska policija proteklog je vikenda uhitila i kazneno prijavila 33-godišnjaka s varaždinskog područja zbog sumnje da je, radeći kao medicinski tehničar u Domu za starije i nemoćne osobe smještenom na širem trogirskom području, bludničio nad dvije slabo pokretne štićenice starosti preko 80 godina.

Nakon što je uhićen, priveden je na ispitivanje na splitsko Općinsko državno odvjetništvo koje je sucu istrage predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je takav prijedlog posebice zato jer je ODO utvrdilo kako je 33-godišnjak početkom 2021. godine u Velikoj Gorici bio pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora i obvezno psihijatrijsko vještačenje i to zbog istog djela bludnih radnji, ali tada na štetu dviju maloljetnih djevojčica. 

Sada ga se tereti da je bludničio 10. listopada oko 4.30 sati ujutro nad 82-godišnjom štićenicom koja ga je zvala da joj pomogne jer se nije dobro osjećala pa je došla do ambulante da joj izmjeri tlak. Kad je žena sjela na stolicu, pohotni je medicinski tehničar izvadio svoje spolovio i mahao njime ispred nje, a nakon što je ona osjetila strah i poniženje te se pokušala udaljiti, on ju je uhvatio za genitalije govoreći joj da ne ide i da će joj biti lijepo.

U ‘sretnom braku‘

Osim toga, druga je polupokretna štićenica, godinu dana mlađa od prve, navela da je od kraja kolovoza pa sve do 10. listopada u tri navrata za vrijeme noćne smjene od 19 do 22 sata dolazio u njenu sobu te bi je ljubio u čelo govoreći joj da je najljepša i da želi s njom biti u vezi, a pri tom ju je dirao po intimnim dijelovima tijela iako je žena protestirala i govorila mu da će ga prijaviti.

Pohotnik je, logično, istražiteljima sve negirao govoreći da je on u sretnom braku i da zato ne mora to raditi s nikim drugim te da će pronaći neki drugi posao koji nema veze s starijim osobama.

Obzirom da je radio kao medicinski tehničar u Domu za starije i nemoćne osobe, zanimalo nas je kako je moguće da je, obzirom na pravomoćnu presudu i izdržanu zatvorsku kaznu, zaposlen u takvoj ustanovi obzirom da je za dobivanje tog posla potrebno poslodavcu priložiti i potvrdu o nekažavanju.

Susretljiva vlasnica Doma na trogirskom području u kojem je radio do prije par dana (kada je dobio izvanredni otkaz) pojasnila nam je da je on kod nje zaposlen preko natječaja krajem srpnja i da je tada priložio svu potrebnu dokumentaciju. Nije joj, kaže nam, jasno kako je mogao, obzirom na njegovu dosadašnju kažnjavanost, prije nego li je došao kod nje, raditi i u Domu zdravlja na jednom našem otoku te također u jednom Domu na kaštelanskom području.

Traženje odgovora...

- Meni je priložio potvrdu da nije kažnjavan i da se ne vodi kazneni postupak iz travnja ove godine koju je izdao sud u Zagrebu. Ja sam naknadno od Ministarstva uprave i pravosuđa tražila da mi za sve moje zaposlenike pošalju takve potvrde i dobila sam ih za sve, osim za njega. Tražila sam ih opet da mi i za njega pošalju, ali odgovor još nisam dobila...

Moram vam priznati da smo prije mjeseca dana primjetili da se nešto događa, proradilo mi je šesto čulo, bila sam sumnjičava... Zaključavao je ambulantu, bio je nesuvisao u razgovorima, nekako je spuštao pogled i glavu kad bi priča sa mnom, predavao je smjenu s vrata, praktički je biža od mene... I onda kad su mi gospođe ispričale što se dogodilo, to mi je samo potvrdilo sumnje - ispričala nam je vlasnica Doma. 

Kaže i kako je točno da imaju velikih problema sa pronalaženjem kadrova te da 33-godišnjak ima papire o položenom stručnom ispitu i licenci za medicinskog tehničara koja vrijedo do listopada 2025. godine.

- Po papirima je više nego sposoban kadar za takav posao. Kad sam ga, nakon što je ovo otkriveno, pitala što se događa, kazao mi je da štićenice ništa ne znaju, da su dementne... Sreća što imamo video nadzor pa se sve vidi, kad tko gdje ulazi i izlazi... On je, očito, sve pomno planirao jer je, recimo, sve te gadosti radio u vremenu do 22 sata znajući da oko 23 sata jednoj našoj štićenici dolazi suprug koji boravi s njom u sobi cijelu noć pa je to radio kako ga on ne bi mogao vidjeti - kazala je naša sugovornica. 

Za ova djela za koja je sad završio iza rešetaka propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 15:14