StoryEditor
Crna kronikaHICI U GLAVU

Odvjetnica uhićenoga zbog brutalne likvidacije u Omišu tvrdi da je otkrila prave ubojice: Znam tko je ubio Karmelina Fistanića, postoje i dokazi!

18. travnja 2020. - 22:29

Prije desetak dana ŽDO Split podiglo je optužnicu kojom Stipu Ringwalda (48) iz Šibenika, Jerka Pirića (35) i Vladu Zolotu (47) iz Omiša terete za ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska krajem prošle godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

Fistaniću je tada, dok je s djevojkom sjedio u automobilu, prema optužnici, na motociklu prišao Ringwald i ubio ga ispalivši u njega najmanje šest metaka u glavu i vrat. Pirić i Zolota su, po optužnici, sve pripremili i dogovorili ubojstvo s Ringwaldom.

No, obrana trojice optuženih nikako se ne slaže s provedenom istragom, a Doris Košta, odvjetnica Jerka Pirića čak je ŽDO-u podnijela kaznenu prijavu protiv N.P. (29) iz Omiša i M.M.(22) koji živi u Londonu smatrajući da postoje dokazi koji ukazuju da bi oni mogli biti počinitelji.

Prometna nesreća

A ti dokazi su tragovi barutnih čestica pronađeni na njima i njihovoj odjeći i koji, tvrdi obrana, po kemijskom sastavu odgovaraju tipu i marki streljiva koje je korišteno u ubojstvu. Pozivaju se na vještvo Vojina Maštruka kojeg su angažirali. I odvjetnici Boris Milošević i Boris Majić koji brani Zolotu i Ringwalda slažu se da postoji dosta nelogičnosti u istrazi i da se “stvari trebaju raščistiti”.

U prijavi tako navodi da su se njih dvojica iz neutvrđenog razloga odlučili usmrtiti Fistanića te je N.P. vozeći motocikl Honda crne boje u Fistanića ispalio kobne hice, a onda se udaljio i stao s motorkotačem sa strane misleći da ga nitko neće primijetiti. No, dvojica policajaca su stigla oko 14 sati i dok su razgovarali s djevojkom pokojnika vidjeli su muškarca na motociklu koji odgovara opisu onoga kojeg je dala djevojka za napadača. On se nakon pet sekundi odvezao s mjesta ubojstva.

Na cesti u Omišu, kod skretanja za Blato na Cetini našao se s M.M. i tada je došlo do kontakta i prenošenja GSR čestica na M.M. U prijavi se navodi da je zbog strke koja je nastala, M.M. bježeći u vozilu doživio prometnu nesreću, a N.P. se udaljio u nepoznatom pravcu. Policija je nakon sedam sati, tijekom večeri pronašla N.P. i s njegovih ruku kao i ručica motocikla izuzela tragove. Vještačenje je pokazalo da su na dlanovima i šakama pronađene GSR čestice koje odgovaraju onima nađenim na pokojnom Fistaniću.

Misteriozna tetka

Košta u prijavi navodi i da je izuzeta motociklistička kaciga N.P. te je na desnoj bočnoj strani vizira evidentiran trag crvene boje nalik na krv. No, vještvo navodi da na vanjskoj strani kacige nisu dokazani tragovi krvi, a odvjetnica smatra da je došlo do propusta jer se u nalazu navodi da je za analizu uzet bris s unutarnje prednje strane, a ne onaj s vanjske iako je evidentiran na kacigi. Također, N.P. tijekom istrage, navodi obrana, nitko nije pitao za objašnjenje odakle na njemu GSR čestice.

Što se tiče M.M., on je zaustavljen na graničnom prijelazu kod Imotskog te je kazao da je tog dana bio kod tete u Omišu, da posjeduje motor Suzuki i da ga vozi te da je kritičnog dana oko 13.30 krenuo iz Dugog Rata prema Omišu i dalje u smjeru Srbije preko Sarajeva. Rekao je i da je imao nezgodu s automobilom udarivši u zaštitnu ogradu dok se vozio po nekom brdu prema prijelazu. Odvjetnica Košta tvrdi i da nitko nije provjeravao postoji li ta tetka niti je uzeo ikakvu izjavu od nje. Na desnom dlanu M.M., ali i na njegovoj crnoj majici s kapuljačom, pronađene su GSR čestice, no on nije dao izjavu u istrazi vezano za tu okolnost.

Nije utvrđen motiv

Tijekom istrage ŽDO-a motiv ubojstva Karmelina Fistanića nije utvrđen pa je zato kvalifikacija i ostala na tzv. običnom ubojstvu. Stalno se tvrdilo da bi Pirić imao dug prema Fistaniću, što nije dokazano jer dug ne postoji i nema dokaza za to. Postoji tužba pred sudom u kojoj je Fistanić tužio RH i Pirića zbog štete na lokalu na plaži u Pisku gdje su oni bili poslovni partneri.

Obrana smatra da razloge ubojstva treba tržiti na drugim stranama i da su oni dublje naravi. Naime, indikativno je da je jedan od svjedoka, inače u rodbinskim odnosima s pokojnim Karmelinom, kazao da ga je tog dana kad je Karmelino ubijen nešto prije 14 sati nazvao prijatelj iz Bosne koji živi u Njemačkoj i rekao mu da je Karmelino napadnut.

U optužnici se navodi da je vrijeme smrti 13.55. sati. Kako je onda ovo moguće? Kad je rođak šokiran nazvao Fistanićevu djevojku V.J., ona je samo ponavljala: "pucali su na nas". U istrazi je rekao i da ga je Karmelino početkom proljeća 2019. godine pitao želi li, jer ima kombi vozilo, s njim ući u biznis prebacivanja imigranata iz BiH te mu je rekao da je on već dva puta to napravio.

U Izjavi danoj policiji nakon ubojstva, rekao je da se Karmelino družio sa sumnjivim osobama iz BiH, Makarske, Splita i Solina kao i to da mu je V.J., kad ju je te večeri vozio doma iz policije, govorila da policija "ništa ne govori vezano za drogu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 04:52