StoryEditor
Crna kronikaSelotejp na usta, prste k sebi

Novinar Indexa osuđen zbog četiri slova na Twitteru, tvrde da se nije odazvao pozivima policije; Duhaček kaže suprotno: Sam sam došao u postaju, bilo je jako bizarno...

Piše M. K. S., H
16. rujna 2019. - 23:37
Screenshot 2019-09-16 at 21.32.37

Hrvatska je postala država u kojoj vikneš ACAB, premijeru 'ćaća' ili 'HDZ lopovi', i završiš iza rešetaka.

Tim je riječima Gordan Duhaček, novinar Indexa kojega je u ponedjeljak ujutro privela policija, prokomentirao presudu po kojoj je osuđen novčanom kaznom od 754 kune jer je na Twiteru spomenuo izraz ACAB. Ciljajući na akciju policije u jednom zadarskom fast foodu, pozvao se na krilaticu „All cops are bastards“. Ili u prijevodu „Svi policajci su gadovi“.

Za tri dana na Prekršajnom sudu u Zagrebu Duhaček čeka epilog još jednog slučaja. Onog po kojemu je uvrijedio „moralne osjećaje građana“ jer je – uslijed skandala sa izlijevanjem fekalija u Jadran - „Vilu Velebita“ prekrstio u - „Govna Velebita“.

Duhaček je priveden u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Policija tvrdi da se nije odazivao na pozive. Novinar pak uvjerava da je u nedjelju navečer sam otišao u policijsku postaju i javio se organima reda.

- Bilo je jako bizarno. Iz obiteljskih razloga bio sam u BiH, a u subotu, po povratku u Hrvatsku, na granici su mi rekli da postoje nalozi. Dali su mi papir da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak.

Došao sam u Heinzelovu i nudio se da razgovaram. Rekao sam da putujem, na nalogu kojega sam dobio piše da se može opravdati nedolazak. Policajac u Heinzelovoj mi je rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim.

U ponedjeljak sam trebao letjeti za Njemačku. Na Plesu su me odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol. Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen, a da mi to nitko nije rekao – ispričao je novinarima Duhaček.

Koji čeka i presudu u slučaju prerade pjesme 'Vila Velebita' u 'Govna Velebita'.

Božinović: Nema tu nikakvog zastrašivanja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako novinar Indexa Gordan Duhaček nije u policijsku postaju priveden zbog svojih objava na twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.

Duhaček nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Svaki građanin ima obavezu javiti se na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja”, izjavio je Božinović večeras novinarima u Središnjici HDZ-a.

Vezano uz postupanje policije, naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti. Naveo je i da je Duhaček danas bio na Prekršajnom sudu, gdje je za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim a za drugo će biti izrečena konačna odluka u idućih nekoliko dana. Božinović je pojasnio da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.  Božinović je negativno odgovorio i na novinarski upit radi li se tu o zastrašivanju novinara.

„Nema nikakvog zastrašivanja novinara. Policija dnevno postupa, kada su u pitanju djela iz prekršajnog zakona i zakona o javnom redu i miru, na stotine ako ne i tisuće prijava. To je jedna redovita aktivnost, ako hoćete i najčešća aktivnost hrvatske policije. Upravo zato da bi provodili zakon, a policija ima pravo provoditi istraživanje i ima pravo sumnjati u počinjene nekog djela. U konačnici sud donosi odluku. Dakle, nema nikakvog zastrašivanja bilo koga”, rekao je Božinović.

HND najoštrije osudio policijsko postupanje prema kolegi

O cijelom slučaju oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je najoštrije osudilo policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku koji je, uz obrazloženje da se nije odazvao na obavijesni razgovor u policiju, priveden u ponedjeljak ujutro u zagrebačkoj zračnoj luci, a tijekom dana mu je izrečena novčana kazna.

 "HND upozorava kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje", tvrdi se u priopćenju. 

Najoštrije su osudili policijsko postupanje prema Duhačeku, kazavši da je kao "okorjeli kriminalac priveden u zagrebačkoj zračnoj luci zbog dvije satirične objave na svom Twitter-profilu".

U priopćenju su se pozvali na objave portala Index u kojima stoji kako je Duhaček jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten da ga traži policija. Nakon toga je otišao u postaju, kako bi se dogovorio oko detalja, a s obzirom na to da je trebao ići na put. No, policajci su ga dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci te ga priveli na Općinski prekršajni sud, gdje su mu zakazana dva ročišta.

"Duhaček je priveden zbog jednog tweeta iz ljeta 2018. godine u kojem se osvrnuo na postupanje policije u Zadru uz spornu skraćenicu 'ACAB' te zbog prepjeva pjesme 'Vila Velebita', koju je objavio prije nekoliko tjedana, a koja se ne može smatrati ničim drugim nego satirom", navode iz HND-a.

Nekolicina oporbeni političari, među kojima  Anka Mrak - Taritaš, Krešo Beljak,  Bojan Glavašević, Dalija Orešković  večeras su na društvenim mrežama osudili postupak policije prema novinaru.

'Govna Velebita'

Gordan Duhaček čeka i presudu u slučaju prerade pjesme 'Vila Velebita' u 'Govna Velebita'.

Donosimo njezinu prerađenu verziju.

Oj ti govno, govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko,
Tvoja slava jeste nama sveta,
Tebi Hrvat kliko:
Ti govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Fekalije, govnovito smeđe,
Ja ljubim tvoje smrade.
Ljubim tvoga opojnoga prdeža,
I onoga ličkoga rukovanja.
Ti govno Velebita
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!


 

#GORDAN DUHAČEK

Izdvojeno

07. srpanj 2020 06:47