StoryEditor
Crna kronikajoš nije pravomoćno

Nevjerojatna priča o sporosti pravosuđa: Splićaninu i njegovom prijatelju za krađu mercedesa sudili 20 godina, treći osumnjičeni u međuvremenu je umro

9. veljače 2020. - 15:59

Legendarna brzina hrvatskog pravosuđa još je jednom došla do izražaja na splitskom Općinskom sudu.

Gotovo 20 godina nakon što je ODO podnijelo optužnicu protiv Marija R. (55) iz Splita i Marka B. (48) iz Kaštel Gomilice zbog teške krađe automobila davne 1999. godine, Općinski sud u Splitu napokon je postupak doveo do kraja i nepravomoćno osudio obojicu na po godinu dana zatvora.

Dvojac je osuđen jer su, stoji u presudi, "postupajući prema prethodnom dogovoru i zajednički sa sada pokojnim A. O.", 13. studenoga 1999. godine oko 2 sata u noći s parkirališta u Šižgorićevoj ulici u Splitu ukrali osobno vozilo marke Mercedes 300 CE 24 V linije 124 Coupe njemačkih oznaka u vrijednosti od 16.091,37 eura. Odvezli su ga u nepoznato mjesto u BiH, nikad nije nađeno i vraćeno vlasniku.

Nikako na ročište

Koji sat prije te krađe su, po presudi, u Ulici A.B. Šimića u Splitu provalili u Mercedes Benz 250 D njemačkih registarskih oznaka. Presjekli su volan ključem za željezo te skinuli polugu za zaključavanje volana. Automobil su sakrili u garažu u Blajburškoj ulici, gdje ga je pronašla policija.

Iako bi se ovako "na prvu" pomislilo da je spis "tavorio" svih ovih godina po ladicama, uvidom u e-predmet vidljivo je da je prvo ročište održano u travnju 2014. godine, a zakazivanje rasprava nastavilo se i idućih godina, ali predmet nikako da dođe do kraja. U lipnju 2018. godine dobiva ga sutkinja Tea Budimlić, koja ga napokon privodi kraju, ali bez prisutnosti okrivljenih.

Naime, sve je išlo po planu dok okrivljeni nisu trebali iznijeti obrane. Tražili su kraću odgodu za pripremu, što je sutkinja i odobrila. No, na ročište 30. rujna 2019. niti jedan od njih nije došao. Pokušala je sutkinja u tri navrata preko dovedbenih naloga policiji osigurati da se Marijo i Marko ipak pojave i daju obranu, no nisu pronađeni na svojim adresama.

Obojica su tijekom istrage tvrdili da nemaju nikakve veze s onim za što ih se tereti. Tvrdili su, među ostalim, da su slučajno susreli danas pokojnog A.O. i u Splitu i u BiH, kao i da su iza jedan sat u noći išli kupovati dijelove za vozilo. Njih dva su išli u Lovreć kod Imotskog, a A.O. je autobusom istu noć išao po dijelove za traktor u Lištane u BiH. Sasvim slučajno su se ujutro susreli u kafiću u Lištanima i povezli su A.O. natrag prema Splitu, kada su sva trojica uhićeni.

Zanimljivo je da je vlasnik Mercedesa Coupea tada živio u Njemačkoj te je, zbog nevremena, ostavio automobil u Splitu na parkingu da ga pazi njegova sestra, a on je otišao natrag. Ona je desetak dana svaki dan provjeravala vozilo, a jednog je dana vidjela da ga nema i nije mogla vjerovati da je ukradeno. Kazala je i da njezin brat poznaje Marija R., jer je ovaj isto jedno vrijeme bio u Njemačkoj, a njezin brat mu je "pružao neke usluge dok je bio bolestan".

A on ga vozio u bolnicu...

Rekla je da je i prije bilo pokušaja krađe vozila, ali da nisu uspjeli jer je imalo posebno ugrađeni sistem paljenja. Brat joj je odmah nakon krađe rekao da je vozilo mogla ukrasti jedino osoba koja se s njime vozila u autu i koja je mogla vidjeti koji je sistem paljenja vozila.

Sam vlasnik je kazao na sudu da Marija R. poznaje jer je ovaj s društvom dolazio u njegov ugostiteljski objekt, nakon čega ga je sreo još samo jednom u Splitu. Dok je bio u Njemačkoj, da je Marijo R. vidio da on vozi ovaj automobil, ali se tada nije s njime vozio u autu te je moguće da je taj zaštitni prekidač vidio kada je vozilo koristila njegova supruga.

Pojasnio je da je jedne prigode Marijo R. otrovao krv i slomio nogu pa ga je upravo njegova supruga odvezla ovim coupeom u bolnicu, i tada je mogao vidjeti kako se vozilo pali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 11:41