StoryEditor
Crna kronikasustav opet zakazao

Nakon stravične nesreće kod Svete Helene otvorio se niz pitanja; Liječnici upozoravaju: Tko god je vozača liječio od ovisnosti, o njegovom je stanju morao obavijestiti policiju!

Piše A.B.K.
16. srpnja 2019. - 15:55
privodjenje_vozac5-150719

Nakon uhićenja 35-godišnjeg vozača koji se BMW-om na naplatnoj postaji Sveta Helena zabio u dva automobila, pri čemu je teško ozlijeđena tročlana obitelj, iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) upozorili su na nekoliko važnih stvari koje moraju poštovati liječnici.

Vozač se, kako je poznato tek vratio s liječenja o ovisnosti o drogama, a analizom krvi utvrđeno je kako je bio pod utjecajem droge i lijekova.

Iz HUUGO-a objašnjavaju kako je liječnik koji ga je liječio u bolnici morao o njegovom stanju izvijestiti policiju u mjestu u kojem je prijavljen, u ovom slučaju u Čakovcu.

Upozoravaju kako liječnik obiteljske medicine nema informaciju o tome tko posjeduje vozačku dozvolu, a tko ne.

- Prije godinu dana predložili smo MUP-u slijedeće: budući da su sve ordinacije informatizirane, budući da sustavom CEZIH-a svakodnevno putuju milijuni informacija, neka MUP osmisli program koji će koristiti te podatke i sam pozivati osiguranike na izvanredne preglede. Do danas se na tome nije napravilo ništa - navode.

Ukazuju i kako je potrebno u pravnom sustavu države uvesti osobnu odgovornost vozača koji će u MUP-u pri predaji sve potrebne dokumentacije potpisati izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti o svom zdravstvenom stanju.

Podsjećaju na Zakon o sigurnosti na cestama koji propisuje da:

"Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište. Ako osoba postupi suprotno može se kazniti novčanim iznosom od 5000 do 15.000 kuna".

#NESREĆA SVETA HELENA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 12:03