HrvatskaNIJE NI DOKTORIMA LAKO

Liječnici obiteljske medicine ogorčeni: Drogirani vozač je na naplatnim kućicama 'pomeo' tročlanu obitelj, a jedina osoba koja je već osuđena i kažnjena je - njegova liječnica!

Piše PSD
12. kolovoz 2019. - 13:38
Vozač koji je 'pomeo' tročlanu obitelj

Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) traži uvođenje obavezne periodične preglede vozača! Povod za ovaj zahtjev je novčana kazna obiteljskoj liječnici čiji je pacijent 11. srpnja na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni naletio na tročlanu obitelj pod utjecajem droga. U pitanju je vozač O.M. (35), a među stradalima su Danielu Dobrenov (38), bivši teniski trener Petre Martić, njegov sedmogodišnji sinčić i supruga Ana.

Priveden vozač BMW-a koji je pod utjecajem droga i lijekova skrivio stravičnu nesreću na naplatnim kućicama: pokunjen i zbunjen s lisicama na rukama doveden na ispitivanje

Za desetak dana, ističu u KoHOM-u, obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent, dobila je nalog za pretres ordinacije.

- U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja. U rekordnom roku liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5 000 kuna- ističe Ehlimana Planinac, poslovna tajnica KoHOMa.

Podsjeća kako Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima propisuje slijedeće: „Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište“.

Uznemirujuća snimka stravične nesreće na naplatnim kućicama: 35-godišnji vozač BMW-a razgovarao je na mobitel s djevojkom, a nakon sudara je vikao 'ku**o, ku**o!'

- Dosad smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada. Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova…) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage- žale se u KoHOM-u.

Navode kako takva odredba u Zakonu postoji od 11. svibnja 2015. i da KoHOM godinama kroz razne institucije pokušava ukazati na nemoguć položaj u kojem su se našli obiteljski liječnici.

- Učinili smo to i netom nakon spomenute nesreće 11. srpnja ove godine, obraćajući se direktno državnom tajniku MUP-a. Podsjećamo i ovim povodom kako smo predlagali izmjene Zakona u skladu s istovjetnim europskim zakonima koji potiču osobnu odgovornost, a liječnicima definiraju točno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji. Unatoč svim našim naporima novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa motornim vozilima, stupio je na snagu 1. kolovoza 2019., a članak 233. koji definira odgovornost liječnika koji iz bilo kojeg razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromijenjen- ističu liječnici obiteljske medicine.

Ovo je vozač BMW-a koji je skrivio nesreću na naplatnim kućicama: u trenutku sudara bio je pod utjecajem droga i lijekova, prijeti mu osam godina zatvora

Revoltirani su što je nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju obiteljski liječnik!

- Na konkretnom primjeru pacijenta koji je skrivio strašnu prometnu nesreću u Svetoj Heleni, iako je boravio na bolničkom liječenju, sudac prema ovom Zakonu koji definira odgovornost svih liječnika u sustavu, nije jednako postupio prema bolničkom liječniku što još jednom dokazuje proizvoljno i nedefinirano tumačenje spornih zakonskih odredbi- ističe se u priopćenju.

Na koncu zaključuju: Nakon ovog događaja, a s obzirom da nemamo spoznaju tko je od naših pacijenata vozač, odlučili smo podsjetiti sve svoje kolege liječnike, bez obzira na specijalnost da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost, te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača.

U teškoj nesreći na naplatnim kućicama stradao bivši trener Petre Martić; Odvjetnik vozača koji je skrivio sudar: Uputio je pismo unesrećenima u kojem izražava žaljenje. Psihički je lako loše, a prima i prijetnje

Naše pacijente molimo za razumijevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavamo o njihovom zdravstvenom stanju. KoHOM smatra da se ovim gubi povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje ključno za kvalitetno liječenje.

Stoga i ovom prilikom upozoravamo kako država mora na druge načine rješavati probleme nesavjesnih vozača – edukacijom građana o ponašanju u prometu, strožim sankcioniranjem prekršitelja prometnih pravila i slično. Za neodgovorno ponašanje vozača u prometu ne mogu biti odgovorni samo obiteljski liječnici. KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina.

Time bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od strane obiteljskih liječnik (osim u iznimnim slučajevima). 

#KOHOM#NESREćA SVETA HELENA#PROMETNA NESREćA NA NAPLATNIM KUćICAMA#VOžNJA POD UTJECAJEM DROGE