StoryEditor
Crna kronikaOSUĐEN PONAVLJAČ

Mladog Klišanina skupo došlo svega nekoliko grama speeda i marihuane: odlukom prekršajnog suda mora platit skoro 15.000 kuna

2. srpnja 2020. - 15:53
Nikša Stipaničev/Ilustracija/HANZA MEDIA

Novčanu kaznu od 12.600 kuna morat će platit 25 godišnjak iz Klisa koji je uhićen na Trgu Majdana s manjom količinom amefetamina speed i marihuane. Osim kazne zbog posjedovanja ilegalnih tvari, dužan je nadoknaditi i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 2.000 kuna od čega najveći dio otpada na toksikološko vještačenje droge.

Mladić je uhićen polovicom rujna prošle godine u poslijepodnevnim satima kada je kod njega nađeno 13 grama speeda raspoređenog u dvije PVC vrećice i 4 grama marihuane u jednoj vrećici. Priveden je u 17.30 sati u službene prostorije odakle je pušten navečer oko 21.30 sati te je protiv njega podnijet optužni prijedlog.

Nakon što je pozvan na suđenje na Prekršajni sud u Solinu, 25-godišnjak se nije odazvao da iznese svoju obranu. Nakon toga je sutkinja procijenila kako prema dokaznom materijalu njegova obrana nije nužna za donošenje odluke. Nabavila je potvrde Ministarstva pravosuđa, Uprave za kazneno, Sektor za evidencije, pomilovanja i podršku žrtvama i svjedocima, Službe za evidencije i pomilovanjima i Odjela za prekršajne evidencije.

U njima je navedeno da je mladi Klišanin do sada višestruko osuđivan kao počinitelj prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.  Nakon što ga je proglasila krivim za nelegalno posjedovanje droge njegov dosje je uzela u obzir prilikom određivanja kazne. Kako prijašnje kažnjavanje upućuje na to da je mladić ponavljač u činjenju istih ili sličnih prekršaja, a vodilo se i računa o relativnoj većoj količini droge koju je posjedovao, navedeno je u presudi,  sud mu je izrekao novčanu kaznu.

Zakon za navedeno nedjelo predviđa i kaznu zatvora tako da je novčana kazna alternativno blaža  kazna, ali u iznosu koji je bliži zakonskom maksimumu novčane kazne, stoji u presudi. Inače, propisana za navedeni prekršaj je od 5.000 do 20.000 kuna. Sud smatra da će se upravo ovom izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja u smislu generalne i specijalne prevencije. 

Od kazne je 25-godišnjaku odbijeno poslijepodne koje proveo u policiji tj. u pritvoru što se računa kao 300 kuna tako da mu preostaje platiti 12.300 kuna. U troškove postupka je ubrojeno 1.550 kuna toksikološkog vještačenja speeda i marihuane te 450 kuna sudskog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 07:06