StoryEditor
Crna kronikaZATVOREN DUĆAN

Dolijao diler iz Splita: u podstanarskom stanu na Sućidru skrivao nekad iznimno popularnu drogu koja je pomalo pala u zaborav

9. srpnja 2020. - 11:45
Uredno pakirana i raspoređena drogaPUSD

Na Sućidru je dolijao diler koji je uz dvije uobičajene vrste droge imaju i jednu koja je nekad bila iznimno popularna, ali u današnje vrijeme je rijetka roba. Radi se o LSD-u, kolokvijalno poznatijem kao “trip”, polusintetskom halucinogenom sredstvu s iznimno jakim djelovanjem.

Policijski službenici Prve policijske postaje Split su u srijedu temeljem naloga izvršili pretragu stana kojeg je 36-godišnjak unajmio na splitskom predjelu Sućidar. Pronađeno je i oduzeto 29 doza LSD-a, 23,3 grama amfetamina i 36,8 grama marihuane. Diler je imao i tri digitalna vaga za precizno mjerenje, vjerojatno za svaku vrstu droge posebnu. Inače, ilegalnu robu je držao uredno raspoređenu na manje i veće količine.

Raspoređena je bila u staklenim teglama, aluminijskoj foliji i PVC vrećicama. Kako se ne bi zbunio što će kome dati prilikom prodaje, na jednoj od tegli marihuane je imao i natpis “mišano”. Nad 36-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Nakon toga je protiv njega podnesena kaznena prijava.

Koliko je LSD, poznat i po nazivu “acid” rijedak na tržištu najbolje oslikava podatak što tijekom prošle godine na području PU splitsko-dalmatinske od 1823 zapljene droge ni u jednoj nisu našli tu drogu. Uživanje LSD-a proširilo se 1960-tih među mladima u zapadnim zemljama.

Nakon 1970. popularnost mu je znatno smanjena zbog teških posljedica koje može izazvati. Nije dokazano da uzrokuje fiziološku i fizičku ovisnost, ali opasnost je nepredvidljivim efektima jer se radi o psihodeličnoj drogi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 04:57