StoryEditor
Crna kronikaOTPRIJE POZNAT

Mladić iz Splita uhićen s 2,5 kg marihuane: optužen za dilanje ecstasyja i ‘trave‘ na Hvaru, kao član zločinačke bio lice s tjeralice USKOK-a

29. ožujka 2021. - 16:18
MarihuanaNiksa Stipaničev/Ilustracija/Cropix

Dva i pol kilograma marihuane nađena kod 28-godišnjaka iz Splita preko vikenda u industrijskom postrojenju na solinskom području nisu prva droga s kojom je uhićen. Već 2017. godine uhićen je na Hvaru s 364 tablete ecstasyja te malo manje od pola kilograma marihuane.

Na Općinskom sudu u Splitu ga čeka suđenje po optužnici Općinskog državnog odvjetništva koja ga tereti za preprodaju te droge. Tereti se da je zajedno s 29-godišnjakom iz Splita od početka srpnja 2017. do 4. kolovoza 2017. godine na području grada Hvara nabavio najmanje 364 tablete droge ecstasy, koje sadrže MDMA kao djelatni sastojak i 482 grama marihuane.

Obje vrste droge su skrivali u sobi u apartmanu u Hvaru koji su zajedno koristili i gdje su vagali i prepakirali u manja pakovanja u količinama od 0,1 do 5 g. Nakon  toga su po cijeni od oko 100 kuna za 1 gram marihuane i 80 kuna za 1 tabletu ecstasy prodavali kupcima.

Zainteresirane klijenti su robu tražili usmeno ili su ih zvali na mobitele, stoji u optužnici, u mjesec dana su zaradili najmanje 10.550 kuna. Uhitili su ih inspektori Policijske postaje Hvar koji su i svjedočili u istrazi.

image
Zaplijenjene tabletice droge ecstasy
PU SD

U svojoj obrani obojica su kazala kako droga nađena u apartmanu nije njihova, ali tužiteljstvo je smatralo kako im obrana nije osnovana te da nađena količina prevelika za osobnu uporabu. Nadalje, kao dokaz protiv njih su uzeli i vagu za precizni mjerenje koju su imali u apartmanu te količinu novca u iznosu većem od 10.000 kuna koji su imali.

Tužiteljstvo je tražilo da plate i troškove postupka u paušalnom iznosu od 1.000,00 kuna te troškove toksikološkog vještačenja od 10.5500 kuna. Nad obojicom je nakon uhićenja određena i mjera opreza obveznog javljanja u policiju tri puta tjedno: ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Dok su bili na Hvaru morali su se javljati u tamošnju postaju, a po povratku u Split u Drugu policijsku postaju. Međutim, javljanje u policiju nije omelo 28-godišnjaka da se u ožujku 2019. godine nađe na tjeralici USKOK-a osumnjičen kao član zločinačke organizacije Željka Rajića iz Splita.

U zahtjevu za istragu navodilo se kako je s ostalim članovima udruge tražio vlasnika jednog lokala u Kaštelima radi likvidacije zbog ogovaranja sestre šefa zločinačke udruge. Nakon provedene istrage, 28-godišnjak ipak nije optužen, niti se opisana inkriminacija našla u optužnom aktu koji je teretio ostale, a podignut je u siječnju 2020. godine.

Sada su ga uhitili inspektori Službe kriminaliteta droga koji su mu u postrojenju osim 2.539 grama marihuane našli i dvije digitalne vage te uređaj za vakuumiranje. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnja i prometa drogama je nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 10:47